Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:50:40

Сергій Березенко: "Декларація - то не догма. За потреби ви можете з легкістю змінити сімейного лікаря"

20.04.2018   12:22Агенцiя

В Україні вже кілька тижнів поспіль іде кампанія з підписання декларацій із сімейними лікарями.

Хтось із чернігівців одразу оформив усі необхідні папери, деякі навіть у соціальних мережах відверто саботують цей процес та інших закликають до цього.

Тому народний депутат і один з авторів медичної реформи Сергій Березенко закликає чернігівців, перш ніж вдаватися до будь-яких закликів у публічному просторі, бодай ознайомитися з процедурою, прийти до лікарні й поспілкуватися з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром за необхідності. І тільки потім робити висновки.

«Нині лише в Києві зареєстровано майже 1370 сімейних лікарів, а в Чернігові їх десь удесятеро менше. За інформацією системи «еHealth», у нашій області 32 медичні заклади й 352 сімейні лікарі загалом. Кожен житель міста може укласти декларацію, попередньо записавшись до лікаря через електронну систему запису або просто прийти на прийом без запису. У черзі чекати не треба. Інший нюанс щодо прописки. Часто можна почути скарги пацієнтів на те, що лікарі за звичкою відмовляють у підписанні через територіальні принципи — мовляв, людина далеко живе та й ніколи в цій лікарні не обслуговувалася. Нагадую: головним тут є чинник бажання самого пацієнта. Не прописка, не те, де лежить медична картка, чи ще щось. Ви маєте право обслуговуватися там, де хочете. У разі відмови пишіть заяву на ім’я головного лікаря чи міського управління охорони здоров’я, — розповідає народний обранець. — Вибір сімейного лікаря — це надзвичайно важливий крок. Його варто робити усвідомлено. Бо в площині медреформи цей фахівець — базове підґрунтя, на якому триматиметься здоров’я всієї нації. Він не тільки видаватиме рецепти на медичні препарати, а й стежитиме за вашим здоров’ям щодня і на перспективу. І коли у вас підскочить тиск, то телефонувати треба вже не у «швидку», а до свого лікаря, який проконсультує телефоном (або приїде додому) і порадить, що варто зробити, щоб полегшало.

І ще необхідно пам’ятати таке: підписуючи декларацію з обраним лікарем, ви повідомляєте державі через Національну службу охорони здоров’я (НСЗУ), що гроші за ваше обслуговування повинні надходити саме до цього медзакладу. Тому декларація фактично є формою заяви. Її не потрібно перепідписувати: право діє доти, поки ви не вирішите змінити свого лікаря. Це ви теж можете зробити будь-коли за власним бажанням».

Нагадуємо: для того, щоб укласти договір із лікарем, вам при собі потрібно мати оригінали паспорта, ідентифікаційного номера та мобільний телефон. За інформацією порталу «еHealth», станом на 16 квітня в Чернігівській області підписали понад 13100 декларацій. Це вдвічі більше, ніж у сусідній Київській області.

PR

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.