Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:14:32

Депутати міської ради затвердили Порядок переведення дачних і садових будинків у житлові

30.03.2018   12:10

29 березня на засіданні 29-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання депутати затвердили Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки.

Відповідно до прийнятого рішення міської ради встановлений чіткий, прозорий та дієвий алгоритм дій мешканців міста з метою переведення власних дачних і садових будинків у жилі будинки, що дасть можливість здійснити реєстрацію місця проживання особи в такому житлі. Можливості, передбачені Порядком, нададуть змогу громадянам вирішити ряд соціально-побутових та інших питань, пов’язаних з необхідністю особи бути зареєстрованою за певним місцем проживання, зокрема, оформити пільги, державну соціальну допомогу та пенсії, отримати субсидії, викликати міські служби.

Попередньо це рішення обговорювалося під час зустрічі Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка з представниками дачних і садових товариств, на якій представники відповідних служб надали мешканцям міста усі пояснення.

На засіданні постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку та енергозбереження депутати міської ради запропонували до Порядку проекту цього рішення внести одну поправку, яка стосувалася ширини проїздів між дачними будинками. Вона повинна відповідати встановленим державним будівельним нормам (ДБН п. 3.22). А саме, ширина проїжджої частини з однією смугою руху приймається 3,5 м, з двома - 5,5 м. Це потрібно для того, щоб за потреби забезпечити проїзд на територію дачних товариств машин екстрених служб.

Обговорюючи поправку до цього рішення на засіданні сесії, окремі депутати міської ради наголосили на тому, що це рішення є некоректним, оскільки переведення дачних будинків у жилі не передбачено Генеральним планом міста. Його прийняття лише збільшить вартість дачних будинків у кілька разів. Крім того, це рішення може викликати багато невдоволень серед мешканців міста. Тому це питання потребує комплексного підходу.

Начальник управління архітектури та містобудування Сергій Калюжний підкреслив, що Генеральний план міста передбачає поступове переведення усіх садових товариств у житловий фонд і чинне містобудівне законодавство це переведення передбачає через розробку детальних планів території, зокрема, це розробка інженерних комунікацій, проїздів і т. д. На даний час мова йде про надання можливості мешканцям отримати прописку у своєму приватному будинку. Крім того, Сергій Калюжний зазначив, що переведення того чи іншого дачного будинку у житловий розглядатиметься на засіданнях робочої комісії й усі рішення прийматимуться по кожній адресі окремо.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко вцілому підтримав прийняття цього рішення.

-   До мене, як міського голови звертаються громадяни, які проживають у дачних будинках. Вони говорять про те, що не мають можливості отримувати пільги та субсидії, викликати «швидку допомогу», оскільки не мають поштових адрес. Я розумію, що далі можуть виникати питання по облаштуванню території, тому це рішення - не просте. Але зараз люди просять вирішити хоча б ці два питання, - сказав міський голова та додав, що міська влада хоче допомогти людям у цьому.

Після обговорення рішення щодо затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки було прийняте вцілому, враховуючи зазначену поправку. «За» проголосував 31 депутат.

Згідно з прийнятим рішенням, щоб перевести дачний чи садовий будинок у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа подає через відділ звернень громадян Чернігівської міської ради до виконавчого комітету Чернігівської міської ради відповідну заяву та такі документи:

- копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;

- письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

- звіт про проведення технічного огляду дачного (садового) будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам;

- копія адресної схеми садового чи дачного товариства з нумерацією ділянок.

Всі ці документи будуть передаватися до управління архітектури та містобудування міської ради, яке потім готуватиме проект рішення виконавчого комітету міської ради про переведення дачних чи садових будинків у жилі будинки та присвоєння їм поштових адрес.

Підставами прийняття виконавчим комітетом міської ради рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок можуть бути:

- неподання необхідного переліку документів

- виявлення в поданих документах недостовірних відомостей

- встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі I (обов’язковий) результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного (садового) будинку.

Управління архітектури та містобудування міської ради протягом семи робочих днів письмово повідомлятиме заявників про прийняте виконкомом рішення.

Рішення виконавчого комітету міської ради про переведення дачного чи садового будинку у житловий є підставою для реєстрації та внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством, без зміни цільового призначення земельної ділянки.

Крім того, у разі відмови в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок власник має право повторно подати документи, після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини