Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:56:40

За підсумками роботи постійних комісій та президії на розгляд чергової сесії облради винесено більше 100 питань

27.03.2018   20:03Агенцiя

У переддень проведення дванадцятої сесії обласної ради, 27 березня, депутати традиційно зібралися на засідання президії аби визначитись з остаточним порядком денним.

Попередній аналіз та обговорення усіх проектів рішень, які будуть внесені на розгляд чергової сесії, народні обранці Чернігівщини провели під час роботи в постійних комісіях, що відбулися вранці цього ж дня.

Провів засідання президії голова обласної ради Ігор Вдовенко. Разом із ним участь у засіданні взяли перший заступник та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та Арсен Дідур відповідно, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, члени президії, відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради та розробники проектів рішень.

Першим депутати планують розглянути звіт голови обласної державної адміністрації. Після цього на пленарному засіданні заслухають інформацію прокурора області про результати діяльності упродовж 2017 року як того вимагає чинне законодавство.

Департамент фінансів обласної державної адміністрації на затвердження депутатського корпусу запропонував три питання, які стосуються звіту про виконання обласного бюджету за 2017 рік та внесення змін до рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2018 рік», а також до Програми сприяння виконанню повноважень депутатами Чернігівської обласної ради на 2016-2018 роки, загальний обсяг фінансування якої пропонується збільшити на 200 тисяч.

Планують депутати затвердити і звіти про результати моніторингу та з оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року та Плану заходів з її реалізації за 2017 рік.

Потужний блок питань стосується внесення змін до низки чинних обласних програм, які знайшли одностайну підтримку серед присутніх на засіданні президії. Зокрема зміни до Програми розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина - конкурентоспроможний регіон» сприятимуть активізації інвестиційної діяльності та поліпшенню інвестиційного клімату в регіоні, формуванню ефективної регіональної інноваційної системи, пожвавленню зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності.

Фінансування Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та бійців-добровольців у Чернігівській області на 2017-2018 роки відповідним проектом рішення пропонують збільшити на 174 тис. грн., що дозволить забезпечити надання одноразової матеріальної допомоги бійцям-добровольцям у 2018 році та виплату допомоги родинам загиблих учасників АТО.

Внесення змін до Програми профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки викликане тим, що для виконання заходів із забезпечення державної безпеки залучатимуться підрозділи Управління Служби безпеки України в Чернігівській області

Члени президії підтримали внесення змін до Програми «Молодь Чернігівщини» на 2016-2020 роки», а також до Програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2016-2020 роки, що сприятимуть взаємообміну групами дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки між різними областями України, в закладах оздоровлення Чернігівської області. Водночас депутати внесли пропозицію збільшити фінансування заходів з оздоровлення та відпочинку для найменших громадян області, з якою погодилось керівництво облдержадміністрації. Тож Департамент фінансів ОДА отримав доручення знайти можливості для залучення додаткових коштів на виконання згаданої вище програми.

Затвердження змін до обласної цільової Програми з національно-патріотичного виховання на 2017-2020 роки, підтримане депутатським корпусом, сприятиме приведенню її у відповідність до Порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання. Водночас відповідним проектом рішення планується збільшити фінансування обласної Програми розвитку фізичної культури та спорту Чернігівської області на період 2017 - 2020 роки» на 4433 тис грн.

Члени президії схвально сприйняли пропозицію внести необхідні зміни до обласної Програми забезпечення населення Чернігівської області спеціалізованою медичною допомогою на 2016-2020 роки», спрямовані на покращення надання кардіологічної, нефрологічної, стоматологічної, ендокринологічної допомоги дорослому і дитячому населенню.

Програма продуктивної зайнятості населення Чернігівської області на 2018-2020 роки, підтримана більшість депутатів, сприятиме зайнятості населення, запровадженню механізмів, спрямованих на активізацію безробітних до пошуку роботи, легалізацію відносин у сфері зайнятості, посиленню соціального захисту безробітних, підтримці неконкурентоспроможних громадян та осіб із груп ризику на ринку праці, зокрема, осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції без залучення додаткових бюджетних коштів.

Члени президії погодились із необхідністю затвердження обласної Програми залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2018 році. Прийняття цього документу дозволить надавати консультації, послуги із соціальної реабілітації та супроводу, притулок, забезпечити соціальну інтеграцію та реінтеграцію, паліативний/хоспісний догляд для ВІЛ-позитивних осіб, людей з інвалідністю, дітей з особливими потребами, бездомних осіб, учасників АТО та членів їх сімей, неповнолітніх, які звільнилися з місць позбавлення волі, неповнолітніх засуджених, що не відбувають покарання в місцях позбавлення волі, немобільних людей та членів їх сімей.

Схвалення серед депутатів викликав і проект рішення про заснування Премії з відзначення переможців обласного конкурсу журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Запровадження цієї ініціативи дозволить відзначити авторів кращих журналістських робіт, опублікованих у місцевих друкованих та електронних ЗМІ, а також Інтернет-виданнях, офіційних порталах органів місцевого самоврядування і виконавчої влади області, про переваги і здобутки реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади на Чернігівщині, а також популяризувати кращі практики, ініціативи й позитивні зрушення в розвитку громад, які є результатами впровадження реформи.

Внесення змін до обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки серед іншого передбачає збільшення обсягу орієнтовного фінансування на 1255,0 тис. грн.

Депутати одноголосно схвалили затвердження Програми фінансування у 2018 році робіт з будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок перевиконання надходжень митних платежів на реалізацію експерименту з фінансового забезпечення по реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування. На виконання цієї Програми передбачається залучити 353,672 млн. грн, що дозволить відремонтувати 61,3 км доріг загального користування державного значення.

На розгляд і затвердження сесії будуть внесені також Програма продуктивної зайнятості населення Чернігівської області на 2018-2020 роки, та Антикорупційна програма Чернігівської обласної ради на 2018 рік.

Серед важливих питань порядку денного внесення змін до проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, враховуючи доручення Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Генадія Зубка. Нова редакція плану, яка пропонується до затвердження, повністю охоплює територію області.

Проект рішення «Про фінансову підтримку об’єднаних територіальних громад Чернігівської області», внесений на розгляд головою обласної ради і підтриманий депутатським корпусом передбачає, що дочірні підприємства комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» будуть щоквартально направляти 15% частини прибутку в якості матеріальної допомоги до бюджетів відповідних об’єднаних територіальних громад. Водночас члени президії наголосили на тому, що під час розподілу коштів необхідно враховувати площу лісових насаджень у кожній конкретній громаді.

На розгляд сесії пропонується також проект рішення «Про внесення змін до Положення про обласні стипендії видатним діячам культури і мистецтв, членам обласних відділень Національних творчих спілок України», яким передбачається встановлення виплат дев’яти щомісячних стипендій у розмірі 1 прожиткового мінімуму.

Два питання порядку денного майбутньої сесії стосуються безпосередньо діяльності обласної ради, зокрема пропонується додатково ввести до структури виконавчого апарату обласної ради посаду голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів, а також внесення змін до плану роботи на поточний рік.

А от пропозиція депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді про утворення в складі виконавчого апарату обласної ради підрозділу із забезпечення діяльності депутатських фракцій, який складатиметься з 12 спеціалістів, не знайшла підтримки серед членів президії. Після тривалих обговорень і пошуків компромісу було вирішено, організаційне, правове, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, постійних комісій, депутатів, депутатських фракцій і груп, як і раніше, будуть здійснювати працівники виконавчого апарату обласної ради здійснюють.

Депутати погодили внесення на розгляд пленарного засідання сесії блок питань щодо використання природних ресурсів, які стосуютьсязатвердження переліку та додаткового переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік, внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки та затвердження Переліку регіонально рідкісних видів рослин Чернігівської області та Положення про нього.

Чималий перелік питань, які виносяться на голосування, стосується провадження господарської діяльності у сфері користування надрами та видобування корисних копалин. Члени президії погодились затвердити новий Порядок погодження обласною радою клопотань про надання спеціальних дозволів на користування надрами, скасувавши відповідним проектом рішення попередній, що пов'язано зі змінами в законодавстві Крім того, депутати підтримали надання гірничих відводів на розробку родовищ суглинків, погодження низки спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення.

П’ятнадцять питань на розгляд чергової сесіїпідготувала постійна комісія з питань агропромислового комплексу згідно з Земельним кодексом України, які стосуються надання у постійне користування земельних ділянок,дозволів на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок та їх поділу для низки комунальних підприємств і закладів обласної ради.

Значна кількість проектів рішень, які плануються до розгляду на сесії, присвячена вирішенню питань щодо користування та розпорядження об'єктами комунальної власності.

Кадрові питання, які пропонуються для затвердження на сесії, стосуються призначення керівників трьох комунальних підприємств обласної ради: Чернігівського міжміського бюро технічної інвентаризації, Прилуцької міської друкарні та Чернігівського обласного театрально-видовищного дитячого (лялькового) театру ім. О.П. Довженка.

Члени президії також підтримали створення 2 нових комунальних установ обласної ради: КП «Надія», яке сприятиме створенню умов для активної інтеграції людей з інвалідністю до відкритого ринку праці, їх професійній орієнтації та навчанню для забезпечення рівності їхніх прав та можливостей, а також КЗ «Обласна дитячо-юнацька спортивна школа з зимових видів».

Депутати погодили встановлення зменшеного розміру орендної плати значній кількості громадських організацій, а також розподіл орендної плати двом комунальним лікувально-профілактичним закладам: Чернігівському обласному протитуберкульозному диспансеру та Чернігівській обласній дитячій лікарні, а такожПрилуцькій міській друкарні.

Черговим кроком на шляху відкритості і прозорості діяльності представницького органу став проект рішення стосовно втрати чинності рішення обласної ради від 26 січня 2007 року «Про   акредитацію представників засобів масової інформації при обласній раді на період висвітлення її сесійної діяльності», який без заперечень був схвалений усіма присутніми.

Крім того, депутати підтримали внесення на розгляд сесії майже двох десятків звернень та депутатських запитів, в яких наголошувалось на необхідності вирішення нагальних питань соціально-економічного розвитку держави загалом та Чернігівщини зокрема.

Таким чином, після проведення консультацій та обговорень, узгодження переліку питань під час сьогоднішніх засідань профільних постійних комісій обласної ради та її президії, порядок денний дванадцятої сесії складає більше 100 питань, за які депутати будуть голосувати вже наступного дня.

Нагадуємо, що пленарне засідання чергової сесії обласної ради розпочнеться завтра, 28 березня, об 11.00 у залі засідань представницького органу Чернігівщини.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків  з громадськістювиконавчого апарату Чернігівської обласної ради

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини