Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:42:34

Наталія Романова: Від результатів нашої роботи залежить безпека та благополуччя кожної дитини-сироти

24.03.2018   13:38Агенцiя

У режимі відеоконференц-звя’зку заступник голови ОДА Наталія Романова провела нараду з питань захисту прав дітей, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також забезпечення житлом осіб з їх числа.

Серед учасників — заступники голів райдержадміністрацій, представники об’єднаних територіальних громад, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області.

Заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Станіслав Железний поінформував про проведену роботу у 2017 році, зокрема про забезпечення житлом осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Варто зазначити, що у 2017 році вперше за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на Чернігівщині придбано 5 житлових приміщень, що дозволить забезпечити соціальним житлом 13 таких осіб. Крім того, за рахунок коштів місцевих бюджетів (сільських, районного та обласного) ще для 13 молодих людей придбано житлові приміщення у Козелецькому районі та по одному в Бахмацькому, Городнянському, Ічнянському, Коропському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Сновському, Сосницькому районах. Допомогли з ремонтом у Бобровицькому та Куликівському районах.

Загалом на квартирних обліках в громадах перебуває 117 осіб даної категорії.

— Наголошую, що цьогоріч області вдруге виділена субвенція з державного бюджету на придбання житла для розвитку сімейних форм виховання та забезпечення житлом осіб з числа дітей-сиріт у розмірі понад 16,4 мільйона гривень, — звернулася до учасників наради Наталія Романова. — Зокрема, за ці кошти необхідно створити декілька дитячих будинків сімейного типу. Тому закликаю вже зараз розпочати відповідну роботу.

Відтак, на місцях потрібно визначити кандидатів у батьки-вихователі, осіб, які потребують забезпечення житлом, зайнятися пошуком житлових об’єктів та опрацювати документи для їх придбання. Не зібрати статистику, як зауважила заступник голови ОДА, а детально проаналізувати реальну ситуацію.

До речі, у 2017 році створено три нові дитячі будинки сімейного типу, а їх загальна кількість зросла до 27. Також створено 14 прийомних сімей. До цих форм сімейного виховання влаштовано 56 дітей, загальне число вихованців у них збільшилося до 495 осіб. Крім того, у Коропському, Куликівському, Ніжинському, Чернігівському районах є прийомні батьки, які мають наміри створити на базі своїх діючих прийомних сімей дитячі будинки сімейного типу.

Всього на кінець минулого року сімейними формами виховання в області було охоплено 93,3% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це на 2% більше середньоукраїнського показника — 91,3%.

Учасники наради наголосили, що ефективну роботу мають забезпечити професійні кадри, яких, на жаль, вкрай не вистачає. Наприклад, у деяких районах працює по одному працівнику. Активно в процес повинні включатися об’єднані територіальні громади: кожна має створити службу у справах дітей, ввести посади фахівців із соціальної роботи. Наразі з 37 діючих громад тільки шість мають відповідні служби: Носівська та Менська міські, Коропська та Любецька селищні, Вертіївська та Мринська сільські.

— Поряд з певними позитивними зрушеннями залишається ще багато невирішених питань. Внаслідок не завжди ефективної профілактичної роботи з сім’ями, відсутності працівників служб у справах дітей та фахівців із соціальної роботи в ОТГ, відмічається збільшення кількості дітей, що опинились за межами сім’ї. Аби попередити таку тенденцію, маємо відповідально ставитися до своїх обов’язків. Адже від результатів нашої роботи залежить безпека та благополуччя кожної такої дитини. Іноді навіть її життя, — підсумувала Наталія Романова.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини