Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:23:37

Колектив Палацу культури – заручник майбутніх місцевих виборів?

19.02.2018   18:27Агенцiя

Ветерани підприємства «Хімволокно» - дуже згуртована і активна група в нашому місті. І не прислухатися до їх думки не можна. Адже ветерани ходять на вибори і, головне, знають, що потрібні політикам.

Виступивши з ініціативою перейменування комунального підприємства – міського палацу культури (у минулому БК «Хіміки»), вони розуміли, що їх почують. Тим більше, що їм запропонували зібрати попередньо кілька тисяч підписів для позитивного вирішення питання.

І лідери точно проінформовані, що міський голова підтримує їх думку. Залишилося переконати депутатів ... Прийдуть на сесію і переконають. Куди ті подінуться.

Єдине – колектив самого підприємства не дуже, скажімо "за". Якби міському палацу присвоювати ім'я діяча культури, то так згодні. Вони прямо це на зустрічі з ветеранами вказано. Правда чиновник, який вів діалог, відразу ж став саме на сторону активістів-ветеранів, а не свого підшефного колективу. Що колектив був проти - він знав. Але скоріше за все поставлено завдання, щоб питання вирішував депутатський корпус.

Ветерани завжди влаштовують чинну владу. Будь-яку. Змінюється міське, обласне керівництво, а вони залишаються. Правда їх залишається все менше, і здебільшого не рядових, а командирів, керівників .... Які, як завжди добре організовані і вміють наполягати на своєму.


Трохи історії з відкритих джерел.

Історія підприємства почалася в роки перших п'ятирічок, а саме в 1936 році.
У 1975 році на базі підприємства створюється виробниче об'єднання ім. 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції. До нього входили київська, житомирська, черкаська і чернігівська філії.
Станом на початок 1990-х років, комбінат хімічного волокна входив до числа найбільш важливих і великих підприємств міста Чернігова.

У березні 1998 року Кабінет міністрів України закріпив контрольний пакет в розмірі 51% акцій підприємства в державній власності, але вже в листопаді 1998 року зменшив кількість закріплених у державній власності акцій підприємства до 50% + 1 акція. 6 вересня 1999 року Кабінет міністрів України зменшив кількість закріплених у державній власності акцій підприємства до 25% + 1 акція. 29 березня 2001 року Кабмін України прийняв рішення про продаж державного пакета акцій підприємства.
У 2002 підприємство увійшло до складу холдингової компанії «Амтел».
У 2003 підприємство увійшло до складу газотрейдингової компанії ЗАТ «Корпорація Енерготрансінвест».
У 2004 році чисельність працівників підприємства становила 4300 осіб.
У липні 2004 року Верховний суд України визнав ВАТ "Чернігівське хімволокно" банкрутом.

Це про патріотизм і захист свого підприємства. Цікаво тоді ветеранська організація стала на захист працівників та їх інтересів?

Потім підприємство перетворюється в акціонерне товариство
власники: ТОВ «Сигма Сервіс», Київ (19,98% акцій), ТОВ «Імпайр», Київ (19,96% акцій), ТОВ «Флогистон», Київ (22,27% акцій).

Фінансові показники за 2010 рік
Дохід: 54,8 млн. Грн.
ПДВ: 5,8 млн. Грн.
Чистий прибуток: збиток 137,9 млн. Грн.
Кількість працівників: 2,6 тис. осіб.

І де тоді були захисники?
 
Як повідомив 8 серпня 2011 року провідний інформаційно-аналітичний портал України «Укррудпром» контрольний пакет акцій підприємства став підконтрольний російському фінансово-промисловому концерну «Альфа-Групп».

21 лютого 2013 року голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко заявив, що балансоутримувач «Хімволокна» - «Альфа-банк».

Не один рік тягнулася процедура банкрутства Чернігівського ВАТ «Хімволокно». Влітку 2013 року «Хімволокно» ліквідували. Акції підприємства викупили дві фірми: «Монофіломент» і «Укркорд». До останнього перейшло все новітнє обладнання від збанкрутілого «Хімволокна», призначене для виробництва шинного корду.

На підприємстві працюють 25 осіб. Під повне завантаження тут буде до 250 чоловік.

«Монофіломент» - підприємство, створене ще при «Хімволокні». Станом на 24 лютого 2015 року, учасниками ТОВ «Монофіломент» є дві компанії, зареєстровані в Республіці Кіпр. Це «Звейн інвестменс лімітед» і «Хелістрім бізнес ЛТД». Розмір статутного фонду обох компаній - по 500 гривень.

Ми пам'ятаємо тільки гарне і міфи або повинні знати правду?

Цікаво, якщо уважно вивчити реєстри акціонерів підприємства, чи багато ветеранів підприємства можна там знайти?
А тільки в 2017 в цю організацію входило 617 осіб.

Але повернемося до наших днів.

Оточення міського голови не з чуток знайоме з ветеранським корпусом підприємства. Свого часу виборча кампанія 2010 року одного з колишніх директорів допомогла цьому.

Правда електоральна математика на сьогодні змінилася.

Це підтвердила і зустріч ветеранів з колективом.
Один з виступаючих зазначив, що вдалося зібрати близько восьмисот підписів. Правда це не кілька тисяч, як потрібно. Та й застереження не збирати підписи в районі колишніх гуртожитків Хімволокна багато про що говорить. Адже там якраз і проживає більшість тих, хто ненавидить руйнівників підприємства. І більшість такими вважають різних керівників періоду скорочення робочих місць і зарплат. А вони як не дивно, і керують зараз в ветеранської організації.
 
Так що не дуже вигідно електорально міської влади підтримувати актив ветеранської організації. Та й ті - не їх електорат. А тих, хто проти – у рази більше.

Депутатам вирішувати перейменовувати чи ні, якщо колектив комунального підприємства "нахилений і підпорядкований". Їм важко змагатися зі старими бюрократами-виробниками. Тим більше ніхто з можновладців не хоче зрозуміти - чому пересічні працівники не хочуть такого перейменування.

Обговорення питання щодо узгодженої позиції в питанні увіковічення пам’яті директора «Хімволокно» В'ячеслава Радченка у назві міського палацу культури відбулося 19 лютого за участю громадськості та колективу КП «Міський Палац культури». Учасники обговорення «прийшли до спільної думки – залишити це питання на розсуд депутатів міської ради». Саме на цьому наполягав чиновник міськради, який вів збори. Але це не є правдою.
Але відповідний проект рішення є в порядку денному сесії.

Паперний Юрій

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини