Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:31:51

У громад Чернігівщини залишився рік на добровільне об’єднання. ВІДЕО

04.01.2018   12:11Агенцiя

На Чернігівщині за минулий рік вдалося об’єднати у громади більшу половину території та третину населення області. У решти – лишився рік, щоб зробити це добровільно. У 19-му році, за словами віце-прем’єра Зубка, уряд планує отримати нову карту України, де вже не буде поділу областей на райони. На Чернігівщині утворили 37 ОТГ, на фініші має бути 52.

Найбільше громад — у Чернігівському районі, наразі їх тут чотири і ще будуть утворюватись. Абсолютний аутсайдер децентралізації – Новгород-Сіверський район.

П’ята частина області – білі плями. Це території, яким важко об’єднатися і самостійно вести життєдіяльність з різних причин. Але це не означає, що вони залишаться самі по собі, осторонь децентралізації. Вони доповнять вже діючі ОТГ. Зокрема так планують зробити із громадами Козелецького району.

Величезні білі плями навколо міст обласного значення. Причина тому – вибори. Аби утворити ОТГ, у тому ж трьохсоттисячному Чернігові знову доведеться обирати голову громади та депутатів. Поки міста обласного значення (їх у нас чотири — Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський) чекають на зміни у законі.

Значна біла пляма поблизу Чернігова – Киселівська громада, що мала б включити Боромиківську, Улянівську та Киселівську сільради. Кабмін визнав її неспроможною. У Боромиках отримували пропозицію приєднатися і до Халявина, і до Седнева. Стримує –незручне розташування. Хочуть об’єднатися у Киселівську, хоч і утримання такої громади потребуватиме дотацій від держави.
Експерт Ірина Кудрик, каже: Киселівська громада замала. На утримання адмінапарату може піти пів бюджету, що неприпустимо. Оптимальним варіантом називає приєднання до Седнівської громади. Такої ж думки і експерт офісу реформ.

Законодавчо закріпленого дедлайну для об’єднання немає. Але громадам треба поквапитися, аби встигнути зробити це добровільно.
Процес затягується з кількох причин, вважає експерт Офісу реформ Микола Силенко. Окрім бюрократичної тяганини, є ще небажання на місцях втрачати владу, якої по-суті і не має.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини