Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:51:49

Відключення аналогового телебачення переноситься на рік

30.06.2017   11:02Агенцiя

Повністю перейти на цифрове ефірне телемовлення в Україні планувалося цьогоріч до кінця червня. Проте, як показав досвід, населення до таких змін не готове.

Наразі проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України» пропонується продовжити використання аналогового телевізійного мовлення до 30 червня наступного року.

Як проходить підготовка до вимкнення аналогового ефірного телесигналу на Чернігівщині — говорили 29 червня учасники засідання профільної робочої групи.

Довідково. Покриття Чернігівської області сигналом цифрового телебачення мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Чернігів, Бахмач, Прилуки, Ніжин, Бобровиця та смт Холми, а також у Шостці Сумської області. Безпосередньо передавальне обладнання належить ТОВ «Зеонбуд» як оператору цифрової багатоканальної телемережі та обслуговується фахівцями Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

На сьогодні покриття цифрової багатоканальної телемережі охоплює не всю Чернігівську область — до 95% (за інформацією ТОВ «Зеонбуд»). За даними інших джерел, цифровий сигнал покриває значно меншу територію.

За словами начальника відділу співпраці зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерія Сорокіна, загрозою інформаційній безпеці України на території Чернігівщини є недостатнє покриття сигналами національних телемовників у прикордонних районах з Російською Федерацією та Республікою Білорусь. При цьому у низці населених пунктів цієї території наявний достатній для якісного прийому рівень цифрового ефірного сигналу телеканалів російського телебачення.

Спрогнозувати розвиток ситуації в області після відключення аналогового сигналу неможливо. Адже немає точної інформації щодо користувачів кабельного телебачення, наявності у господарствах супутникових антен та телевізорів, їх технічного стану тощо. За приблизними непрямими підрахунками, близько 130 тисяч домогосподарств області можуть взагалі залишитися без телебачення.

Крім того, відмова від аналогового мовлення унеможливить розповсюдження телепередач місцевих ефірних мовників, які зараз не мають цифрових ліцензій: ТРА «Новий Чернігів» та ТРК «Ніжинське телебачення».

Однією з суттєвих проблем, як зазначили учасники засідання, є відсутність державного органу, який би координував будівництво нових телевеж. За словами представника філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Чернігівська регіональна дирекція» Леоніда Мельника, цим питанням раніше опікувалася Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення: 10% ліцензійного збору направлялося саме на будівництво нових телевеж.

Цікавою була пропозиція використати вежі мобільних операторів для розміщення на них передавачів телесигналу. Проте, відшукувати місце для встановлення передавача має сенс лише в тому разі, якщо та чи інша телеорганізація матиме ліцензію на мовлення на відповідній території.

Надзвичайно важливо вчасно провести широку інформаційну кампанію щодо майбутнього відключення аналогового ефірного ТБ.

Загалом, присутні дійшли згоди щодо необхідності офіційного вимірювання зон покриття телепередавачів на Чернігівщині та отримання точної інформації про населені пункти, охоплені цифровим телесигналом.

Робота над розвитком інформаційного простору в області триває. До речі, наступного місяця планується проведення наради з представниками об’єднаних територіальних громад, на якій відбудеться презентація концепції малопотужного FM-мовлення.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини