Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:03:15

Чернігів починає готуватися до виборів?

26.05.2017   16:37

Боротьба навколо посади секретаря чернігівської міської ради доцільна лише у двох випадках: блокування ефективної діяльності міськради та в очікуванні мерської виборчої кампанії.

Що хмари почали збиратися над головою Віктора Бистрова, секретаря чернігівської міської ради, обраного 11 грудня 2015 року за квотою найбільшої у міськраді фракції політичної партії "НАШ КРАЙ", стало зрозуміло вже декілька місяців тому.

Після місцевих виборів у міській раді склалася унікальна ситуація: міський голова фактично не мав більшості серед депутатів. В результаті секретарем було обрано Віктора Бистрова, представника політичної сили, яка на виборах була основним опонентом Владислава Атрошенка.

Тоді, у грудні 2015 року кандидатуру Віктора Едуардовича підтримали 23 депутатів, троє були «проти». У голосуванні не брали участі п’ятеро депутатів з фракції "Самопоміч", дев’ятеро від БПП "Солідарність" та міський голова. На тій сесії були відсутніми Олександр Соколов та Микола Миргородський.

Останнє місце роботи Віктора Бистрова до обрання – заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади – начальник фінансового управління. Взагалі в стінах міської ради  він працює з 2006 року.

Грудневе голосування за кандидатуру секретаря міської ради показало, що збудувати системну опозицію, яка конструктивно критикувала новообраного міського голову та пропонувала власні шляхи розбудови міста (в рамках передвиборчих програм) "НАШ КРАЙ" не спромігся. Вони вирішили фактично увійти до нової коаліції, хоча всім було зрозуміло, що навряд чи Oлександр Сoколов буде співпрацювати з Владиславом Атрошенко.

Така ситуація не могла тривати довго. Бо з одного боку, коли будуть вибори, то перебування у провладній більшості буде складно пояснити виборцям "НАШОГО КРАЮ" та прихильникам екс-міського голови Oлександра Сoколова.

А з іншого боку посада секретаря Чернігівської міської ради 7 скликання була б дуже важлива для керівництва партії Наш край, якщо згадати частину шосту статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні": "У разі дострокового припинення повноважень міського голови здійснює повноваження міського голови, зокрема:
- проводить засідання виконавчого комітету міської ради;
- підписує рішення виконавчого комітету;
- представляє міську раду та виконавчий комітет у стосунках з органами державної влади, місцевого самоврядування, установами, підприємствами, організаціями;
- укладає договори, вчиняє інші правочини від імені міської ради і виконавчого комітету відповідно до чинного законодавства;
- здійснює інші повноваження міського голови відповідно до чинного законодавства".

Таким чином, згідно цієї статті, якщо опоненти Владислава Атрошенка зможуть позбавити його повноважень, то містом буде керувати згідно діючого законодавства секретар міської ради. А враховуючи, що до керівництва міської ради на сьогодні входить ще один представник "НАШОГО КРАЮ", то перерозподілити вплив перед можливими виборами буде не так вже й складно.

Опонентам мера грає на руку і той факт, що на сьогодні керівництво має певні авторитарні ознаки, коли жодного рішення без погодження з міським головою не приймається.

Владислав Атрошенко, як політик так і не зміг поки що навчитися делегувати повноваження та позбавити своїх підлеглих дріб’язкового контролю. Навіть якщо аналізувати офіційні мас-медіа, на які має вплив міська влада, то складно сказати кого вони згадують, окрім міського голови. Так наприклад, якщо аналізувати розділ офіційного сайту "Міська рада", то ми там бачимо інформацію про міського голову, депутатів їх фракції та комісії, а інформація про секретаря та заступників лише в розділі "Виконавчий комітет". В новинах про роботу мерії окрім мера згадуються його заступники  Олександр Ломако та іноді Ольга Хонич. Як і що роблять для міста інші заступники Віктор Бистров, Михайло Шостак, Сергій Фесенко, Андрій Черненко та Олександр Атрощенко зрозуміти практично не можливо. А розділ патронажна служба взагалі порожній.

Протистояння, яке розгорнулося навколо посади секретаря чернігівської міської ради доцільне на постійній основі для блокування ефективної діяльності міськради та міського голови. Це особливо зрозуміло коли порівнювати діяльність нової влади із ситуацією, яка була в Чернігові до виборів.

Мова йде не про методи та форми управління, а про наслідки. Якби хтось щось не казав, але те, що Чернігів стає кращим містяни бачать щодня. Вибори пройшли, а видовища залишилися. Багатьом це не до вподоби. Але чи є альтернативні пропозиції тому що відбувається?

Зараз «хліба» стає менше. Але тут місцевій владі "допомагає" загальнодержавне керування. І насамперед популізм Верховної ради, яка приймає закони, які працюють таким чином.
 
Що можуть протиставити роботі міського голови його опоненти, особливо коли через рік після виборів окреслюється ситуація формування нової більшості?

Чому можна говорити про нову більшість?

25 травня рішення звільнити Віктора Бистрова з посади секретаря Чернігівської міської ради із 27 депутатів підтримали двадцять троє і тільки четверо були "проти". Подання про дострокове припинення повноважень секретаря ради подали чотири фракції: партії "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ", Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" та фракція Чернігівської місцевої організації Радикальної партії Олега Ляшка. Якщо така ситуація залишиться, то міський голова зможе реалізувати не лише тактичні, а і стратегічні плани, які скоріш за все допоможуть йому без особливих проблем переобратися на другий термін. До того ж майбутній склад міської ради стане більш лояльним для нього.

Навряд чи це викликає захоплення у керівників міської організації "Нашого краю" на чолі з екс-мером Oлександром Сoколовим. Залишається, враховуючи особливості посади чернігівського міського голови, розпочинати «демонізувати» ситуацію. І насамперед зробити все, щоб відбулося зняття діючого міського голови Владислава Атрошенка. І основний шлях до цього: викласти інформацію, яка дозволить правоохоронним органам відкрити відповідні справи.

Це буде зрозумілий крок якщо після таких дій буде призначена нова мерська виборча кампанія. Мер блокований. Його команда практично зруйнована. Ті, хто тримається за власні посади, будуть заспокоєні…

А враховуючи те, що серйозних лідерів, які б змогли скласти конкуренцію ще не забутому Oлександру Сoколову на сьогодні немає, то це і є шляхом до перемоги. 

Юрій Паперний

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини