Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:04:12

Влада, роботодавці та профспілки напрацюють нову тристоронню угоду

06.04.2017   10:14Агенцiя

Про результати співпраці Чернігівської ОДА, обласного об’єднання організацій роботодавців та Федерації профспілкових організацій області у 2016 році в рамках регіональної угоди говорили 4 квітня, на засіданні територіальної тристоронньої соціально-економічної ради під головуванням заступника голови – керівника апарату ОДА Наталії Романової.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін акцентував на основних економічних показниках розвитку області. Зокрема, на 6% зріс індекс промислового виробництва, що забезпечило області 9-11 місце серед інших областей України. На 19,3% зменшилася кількість безробітних, взятих на облік центрами зайнятості. При цьому працевлаштовано 23,6 тисячі громадян – майже на 6% більше, ніж у 2015 році. За підсумками минулого року на 7% зросла заробітна плата. Область непогано спрацювала по оздоровленню дітей – лише з обласного та місцевих бюджетів на це спрямували 37,6 мільйона гривень. В області триває обґрунтована оптимізація шкіл, при цьому покращується матеріально-технічне оснащення закладів освіти. Зокрема, за рахунок освітньої субвенції придбано 35 нових шкільних автобусів.

На переконання очільника Департаменту, певних зрушень досягнуто, у тому числі, завдяки налагодженню в області тісного діалогу між органами влади, роботодавцями та профспілками.

Цю думку підтримав і голова правління обласного об’єднання організацій роботодавців, співголова ради Володимир Козир, зазначивши, що в останні роки ОДА стала проводити ряд необхідних для підприємців зустрічей, конференцій, робочих нарад, зокрема, і за участю потенційних інвесторів.

Позитивним напрацюванням голова Федерації профспілкових організацій області, співголова ради Ігор Москаленко назвав прийняття рішення обласної ради щодо підвищення з 1 січня цього року тарифних розрядів педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, – дошкільних та позашкільних закладів, ПТНЗ.

Серед найбільш проблемних питань співголови ради зазначили заборгованість із заробітної плати, що стало причиною невиконання ряду зобов’язань в рамках угоди, а також брак кваліфікованих робітничих кадрів на ринку праці області, сучасний стан охорони праці.

Так, за інформацією Олега Русіна, на 1 січня 2017 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 33-х підприємств-боржників області становила 13,7 мільйона гривень, враховуючи що в грудні минулого року суму боргу скоротили на 6,7 мільйона гривень.

Заступник голови – керівник апарату ОДА Наталія Романова зауважила, що питання погашення заборгованості із зарплати постійно в полі зору і певного впливу облдержадміністрації. Також ОДА активно працює над вирішенням проблем з підготовки затребуваних робітничих кадрів. Зокрема, найближчими днями буде готовий моніторинг потреб за спеціальностями на ринку праці області.

— У співпраці органів влади, підприємців і представників профспілок вже зроблено достатньо багато для розвитку області. Проте час вимагає нового бачення і нової реальної взаємодії. Тому назріла необхідність розробки нової регіональної угоди, — зазначила Наталія Романова.

Члени ради затвердили склад робочої групи, яка має напрацювати проект цього тристороннього документу. Його розглянуть вже на наступному зібранні.

Також на засіданні говорили про виконання заходів щодо забезпечення підвищення рівня оплати праці в області до 2017 року. За повідомленням заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерини Тимощенко, середня заробітна плата штатного працівника за січень-грудень 2016 року становила 4002 гривні, що перевищило розмір за 2015 рік на 21,4%. За цим показником область зайняла 21 місце у рейтингу серед інших областей країни, за останні роки вперше піднявшись на три сходинки.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини