Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:19:38

Як підвищити інтерес жителів Чернігівщини до реформ?

30.01.2017   17:51Агенцiя

Як підвищити інтерес жителів Чернігівщини до реформ обговорювали редактори місцевих видань, журналісти та громадські активісти області під час круглого столу «Висвітлення тематики реформ у регіональних ЗМІ».

Як відомо, сьогодні в Україні впроваджується низка реформ, зокрема і щодо імплементації евроінтеграційних  стандартів, які напряму пов’язані з регіональним виміром.

Як зазначив голова громадської організації «Освітній центр «Ініціатива» Павло Пущенко, на сьогоднішній день, якщо брати глобальні напрямки, впроваджується 12 реформ, які розбиті ще, на так звані, «підреформи». Вони впроваджується, в тому числі, і у рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

За словами Пущенка, актуальними реформами для Чернігівського регіону є реформа децентралізації та медична реформа, одним з пунктів яких є створення госпітальних округів. «Тут питання не лише створення госпітальних округів, а й створення Інституту сімейних лікарів, і питання, що відтепер медична допомога надаватиметься зовсім по-іншому, тобто, «гроші будуть йти за пацієнтами», як зараз кажуть. І саме з цього приводу дуже багато дискусій, люди бояться, що ця реформа призведе до того, що в них погіршиться якість надання медичних послуг»,- відмітив Павло Пущенко.

Окрім цього, не менш актуальною для Чернігівщини є реформа державної служби та місцевого самоврядування. Перший етап впровадження даної реформи вже розпочався. Прийнятий Закон «Про державну службу» передбачає конкурсний відбір та нововведення щодо заробітної плати.

Також, важливою реформою, яка безпосередньо впливає на жителів області, є судова. Її суть полягає в тому, що судді мають пройти переатестацію. Це торкається і місцевих «вершителів права».

Ще одна реформа, яка торкається Чернігівщини – медіа реформа, що передбачає роздержавлення комунальних ЗМІ. Даний процес наразі ще триває в області.

«Освітня реформа торкнеться фактично кожного, хто має дітей, а тому числі і реформа початкової освіти і вищої освіти, яку зараз Гриневич активно просуває»,- каже Павло Пущенко.

Водночас, проаналізувавши контент місцевих видань, більшість присутніх на круглому столі погодилися, що тематиці реформ у ЗМІ Чернігівщини приділяється мало уваги. Зокрема, масові видання друкують інформацію скандального, кримінального та розважального характерів і досить мало матеріалів, які пояснюють суть реформ, що відбуваються в країні.


Як відзначив член ГО «Ініціатива» Андрій Кужель, про реформи дійсно пишуть, матеріали на цю тему є, але, інтерес у читача до даних матеріалів не є досить високим. Людям більш цікаво переглянути новину про аварію, убивство, насильство і т.п., ніж читати матеріал про реформу. «Хоча, вбивство і насильство читача на пряму не стосується, а ось реформа, яка відбувається, навпаки стосується його напряму. А потім, люди питають, чого об’єднали два маршрути, хоча про це, щонайменше, говориться вже рік»,- відмітив Кужель.


Під час обговорення, аби підвищити інтерес жителів Чернігівщини до такої важливої теми, як реформи в країні, було запропоновано кілька шляхів вирішення. Зокрема, показати у матеріалі «людський вимір», а саме, як та, чи інша реформа вплине на звичайного мешканця області.

«Тема реформ, вона завжди є важкою. Коли ти пишеш про реформи, це треба подати, як система функціонує зараз, як вона буде функціонувати потім, а це все досить масштабні речі, важкі і переобтяжені термінами. Завжди простіше використовувати журналістський прийом «людський вимір»»,- зазначає Павло Пущенко.

Але, на думку голови ГО «Ініціатива», питання в редакції, чи цікаво саме редакції писати про реформи. Бо, як показує досвід, в Чернігівській області немає аналітичної журналістики, а лише подієва. До прикладу, якщо є скандал довкола створення госпітальних округів, журналісти про це пишуть, якщо реформа проходить тихо – то ніхто не робить аналітичних матеріалі на цю тему.


За словами редактора Інформ-агенції «Чернігівський монітор» Юрія Паперного, якщо хтось хоче написати матеріал про реформи, слово «реформа» не варто вживати.

У той же час, як зазначає Паперний, аби фахова людина по напрямку освіти, медицини, державної служби і т.п. була зацікавлена у матеріалі,необхідно писати про наступне:

1. Які є загрозі від впровадження реформи і розуміти це;

2. Як ці загрози подолати чи адаптувати під себе;

3. Яким чином підготувати своїх дітей до того, чого їм чекати і де вони будуть спроможні працювати в Україні і в яких напрямках.

Адже, за останній кілька років на Чернігівщині зникли профільні ЗМІ для вчителів і медиків.

«Якщо будуть якісні матеріали, які будуть показувати проблему і як з неї вийти або яким чином до неї пристосуватися, за ними майбутнє»,- відзначає Юрій Паперний.


Громадський активіст Олександр Гашпар підтримав думку, що людям необхідно розповідати про те, як та чи інша реформа вплине на їх якість життя, на їх стиль життя і безпосередньо вплине на їх дітей і їх оточуючих.

«Якщо мова йде про реформи, то у нас читачі більше полюбляють казати про них із хештегом #зрада, ніж #перемога. Тому, потрібно показувати не лише погані сторони, а й згадувати переваги, які нестиме ця реформа.  Але, висвітлювати і прорахунки чиновників, які не дають нормально впроваджуватися тій чи іншій реформі, як вона мала б бути»,- зазначає Гашпар.

Підсумовуючи обговорення, голова ГО «Ініціатива» Павло Пущенко сказав: сьогодні наша організація буде реалізовувати проект «Збільшення поінформованості жителів Чернігівщини про процеси євроінтеграції шляхом всебічного висвітлення у ЗМІ регіону». Завданням якого є вироблення контенту про регіональний вимір реформ в області. Ми будемо надавати наші матеріали для всі зацікавлених ЗМІ області, тож, сподіваємося на плідну співпрацю.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини