Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:14:31

Обговорили бюджетне забезпечення функцій органів місцевого самоврядування

02.11.2016   08:53Агенцiя

Бюджетний процес та бюджетне забезпечення функцій органів місцевого самоврядування – тема, яку обговорювали 1 листопада, під час роботи регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, ініційованої регіональним відділенням всеукраїнської Асоціації міст України.

Керівники області, міські, сільські та селищні голови, у тому числі очільники п’яти об’єднаних територіальних громад, зібралися разом, аби окреслити основні проблемні питання, пов’язані з виконанням та формуванням бюджетів. Звичайно ж, тривав обмін досвідом та думками, як віднайти конкретні шляхи вирішення цих проблем.
 
Захід відбувся в конференц-залі будинку засідань обласної ради. У його роботі також взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко, голови постійних комісій обласної ради з питань бюджету і фінансів Анатолій Хавило, з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов та з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко, керівники об'єднаних територіальних громад, міські, селищні голови області.

У порядку денному учасники засідання розглянули питання щодо змін у нормативно-правовій базі з питань децентралізації та реформи місцевого самоврядування, особливості формування місцевих бюджетів на 2017 рік, реалізацію у поточному році інфраструктурних проектів за підтримки Державного фонду регіонального розвитку, основні засади роботи з еклектронною системою закупівель ProZorro та інші.

У своєму виступі Валентин Мельничук наголосив на актуальності і важливості обговорення теми формування бюджету Чернігівської області на 2017 рік. На жаль, за його словами, проект держбюджету на наступний рік, як і в минулі, не забезпечує повне фінансування делегованих місцевому самоврядуванню повноважень. Зокрема, пропонується виключити зі складу освітньої і медичної субвенцій видатки на комунальні послуги та енергоносії, передавши їх повністю на фінансування місцевих бюджетів.
Керівник відмітив, що в рамках децентралізації це все лягає на об'єднані територіальні громади, адже іншого шляху нема. Тому зараз постає питання про самостійне забезпечення коштами, що в свою чергу має сприяти розвитку громади.

Перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич зазначив, що не зважаючи на певну критику, в області цьогоріч стали на шлях добровільного об’єднання ще 14 територіальних громад. В одинадцяти громадах у грудні відбудуться перші вибори депутатів та голів місцевих рад.
Леонід Сахневич наголосив на необхідності виважено планувати бюджети громад, щоб чітко бачити перспективу їх життєдіяльності та розвитку. Особливо в період, коли йде становлення нових територіальних громад, а також триває реформування освіти, медицини, інтернатних закладів.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко акцентував увагу на законодавчих прогалинах у проходженні процедур фінансового характеру, видатках на освіту і медицину, законодавчому урегулюванні фінансування перевезення пільговиків та інших практичних аспектах життя громади.

Керівник Департаменту фінансів Валерій Дудко поінформував присутніх про новації формування обласного бюджету на 2017 рік, особливості формування місцевих бюджетів деяких районів та об'єднаних територіальних громад, а також про дію Бюджетного регламенту, який нещодавно прийняла обласна рада.

Про нагальну необхідність внесення змін до обласного перспективного плану створення об’єднаних територіальних громад зауважила керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик. Адже лише ті громади, створення яких відповідає затвердженому плану, матимуть фінансові преференції від держави.

По завершенню виступів присутні дискутували щодо наболілих проблем громад та можливих шляхів їх вирішення як на місцевому, так і на державному рівнях.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини