Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:50:00

У Батурині відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

16.09.2016   11:51

Учасниками зустрічі стало безпрецедентно широке коло фахівців і зацікавлених галуззю.

Народні депутати, урядовці, уповноважені фіскальної служби і дотичних до галузі міністерств разом із науковцями, представники громадських організацій, суб’єктів господарювання, фермерських господарств та виконавчої влади чотирьох областей понад три години поспіль працювали разом над двома питаннями.

У почасти гострій дискусії обговорювалися можливі формати регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення та державні механізми підвищення конкурентоздатності виробництва – пряма бюджетна підтримка і пільгові режими оподаткування.

На початку засідання до учасників зустрічі звернувся голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він закликав до пошуку таких законодавчих рішень, які не ускладнюватимуть адміністрування, зокрема, податків і будуть зрозумілими і доступними для виконання навіть дрібними фермерськими господарствами.

Як зазначив у своєму виступі Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, залишати ситуацію на ринку землі без змін наразі вже неможливо. Мінагрополітикою разом з Держгеокадастром підготовлено власний проект Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». В умовах дії мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення законопроект створює фермерам можливість закласти орендовані землі, а отримані кошти вкласти у розвиток власного господарства. Це, у свою чергу, позитивно вплине на інфраструктуру сільських територій. Законопроектом пропонується надати орендарям можливість відчужувати право оренди, визначити умови надання в оренду земель державної або комунальної власності для сільськогосподарських потреб або під забудову.

Також законопроектом закладаються чіткі правила проведення земельних торгів, що зроблять процес передачі землі в оренду прозорим та відкритим.

У Парламенті наразі знаходиться 7 «земельних» законопроектів. Який з них стане законом, вирішуватиме саме Верховна Рада.

Загалом питання мораторію на продаж землі на засіданні комітету було ключовим і викликало бурхливу дискусію серед присутніх. Думка більшої частини з них сходилася на тому, що знімати мораторій – не на часі. Члени комітету, взявши до уваги претензії і зауваження, повідомили, що найближчим часом у різних областях України відбудеться широке обговорення даного питання. Без цього ключові рішення прийматись не будуть.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.