Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:16:31

Виїзне засідання постійних комісій обласної ради у Кіптівській сільській раді

09.09.2016   09:06

7 вересня перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук взяв участь у спільному виїзному засіданні постійних комісій обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції і з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики.

Захід проходив у Кіптівській об'єднаній територіальній громаді, утвореній у складі 6 сільських рад: Кіптівської, Вовчківської, Новошляхівської, Олбинської, Підлісненської та Прогресівcької.

У виїзному засіданні взяли також участь голови постійних комісій з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко і з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов та члени цих комісій: Микола Бутенко і Наталія Дроненко, Кіптівський сільський голова Володимир Кучма, начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради Станіслав Пузирний, начальник відділу культури сільської ради Ірина Дубик та інші.

На прохання Чемерського сільського голови Григорія Кузьменка депутати відхилися від запланованого порядку денного «Про результати роботи Кіптівської сільської ради за рік з часу утворення об'єднаної територіальної громади» і прибули до с. Чемер.

Наразі в цьому селі активно йдуть дебати: як далі жити сільській раді і утримувати свою інфраструктуру в умовах гострого дефіциту бюджету, приєднуватись до Кіптівської громади чи до когось іншого, утворювати разом із смт. Козелець нову громаду, чи далі жити самостійно і бідувати?

Напередодні громадські слухання, а потім і сесія сільської ради прийняли рішення «Про надання згоди на приєднання до Кіптівської сільської ради». Але частину активістів громади це рішення не задовольняє. Є сумніви і у сільського голови Григорія Кузьменка.

Звертаючись до жителів громади, Валентин Мельничук, Ірина Грозенко, Дмитро Іванов, Володимир Кучма наголошували, що один із основних принципів об'єднання – це добровільність і сьогодні силоміць ніхто нікого ні з ким не об'єднує. Але діяльність 5 ОТГ області підтверджує: переваги об'єднання очевидні – і коштів в громадах залишається значно більше, і робота по впорядкуванню соціальних об'єктів йде значно активніше.

Під кінець зустрічі депутати і активісти Чемерської громади все ж знайшли шлях до взаєморозуміння.

Депутати обласної ради заїхали і до Чемерської лікарні. Це той соціальний заклад, який, як ніхто інший, потребує значних коштів на своє оновлення і подальше функціонування в будь-якому статусі: чи амбулаторії, чи центру первинної медичної допомоги, чи будинку для самотніх людей тощо.

Після цього народні обранці на власні очі побачили результати децентралізації у селі Прогрес.

Будинок культури, який до цього був у передаварійному стані, зустрів гостей з капітально відремонтованим дахом, покритим єврочерепицею. Ремонт всередині буде продовжений в наступному році.

Невпізнанною стала Прогресівська ЗОШ І-ІІІ ст. І не тільки зовні, бо по всьому периметру двоповерхового приміщення встановлені нові енергозберігаючі склопакети. У школі замінена вся система опалення, що вселяє упевненість в тому, що взимку в школі буде тепло.

Поточний ремонт проведений і в дитячому садочку «Сонечко». За словами його завідуючої Наталії Бойко, всі потреби цього закладу вирішуються виконкомом Кіптівської сільської ради оперативно і в повному обсязі.

Очільник територіальної громади Володимир Кучма зауважив, що в майбутньому сільська рада планує зробити одну котельню для двох освітніх установ - школи і дитячого садка, що дозволить суттєво економити на їх опаленні.

У Кіптях депутати ознайомились із щойно відкритим Центром надання адміністративних послуг. Сьогодні це сучасне, реконструйоване за європейським зразком приміщення, а до цього воно було крилом морально застарілого і технічно зношеного Кіптівського будинку культури. Центр буде працювати за принципом Єдиного вікна. Як сказав сільський голова, ЦНАП - це перша у всій центральній і північній Україні установа такого профілю у сільській місцевості.

Також депутати ознайомились із соціальними закладами у с. Новий Шлях. У місцевому дитячому садку вже нова покрівля, а всередині приміщення повним ходом йде ремонт, придбане нове технологічне обладнання. І вже через тиждень батьки приведуть до оновленого дитячого закладу 25 малюків.

Всіх присутніх позитивно вразила загальноосвітня школа І - ІІІст., яка вся потопає у квітах, екзотичних рослинах і декоративних експозиціях. І хоча вона розташована на великій території, більше ніж на 2,5 га землі, вся територія дбайливо доглянута.

Тут теж за кошти об'єднаної громади проведені необхідні ремонтні роботи.

У школі відбулася і пленарна частина засідання постійних комісій. Обговоривши все побачене і почуте, депутати дійшли висновку: позитивні результати роботи Кіптівської об'єднаної територіальної громади по розвитку своєї інфраструктури необхідно поширити серед органів місцевого самоврядування області.

Підсумував роботу спільного виїзного засідання перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Він зазначив, що процес децентралізації, передачі повноважень і коштів місцевим радам рано чи пізно в Україні відбудеться. Обласна рада, в свою чергу, завжди підтримуватиме сільські ради у процесі реформування місцевого самоврядування.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини