Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:43:30

Громадська культурно-просвітницька програма "Україна в огні" до 25-річчя Незалежності

26.08.2016   07:44Агенцiя

Ввечері 22 і 23 серпня у Чернігові митці, науковці та громадські діячі до 25-річчя Незалежності України представили новаторську культурно-просвітницьку програму «Україна в огні».

Станіслав ТАВЛУЙ та його однодумці пояснили, що назва цієї програми символізує 300 років кривавих національно-визвольних змагань за Волю та Незалежність України. Вони наголошують: «Базова цінність українців – Воля! Саме тому у 2016 році загальнонаціональне гасло усіх заходів, присвячених відзначенню 25 річниці Незалежності України, «НАРОДЖЕНІ ВІЛЬНИМИ!».

Дійство відбулося біля Катерининської церкви. Його автори і організатори використали природний ландшафт як своєрідний амфітеатр. На горі біля храму – глядачі, а у підніжжя – сцена.

Традиційно благословив громадську патріотичну ініціативу протоієрей, настоятель кафедрального собору святої Катерини отець Роман КІНИК. Він помолився за Україну, загиблих і живих її захисників.

Глядачів порадували виступ музичного гурту «Jam bubble band» і програма фаєр-шоу від театру-вогню «Джокер».

Сергій ПАВЛЕНКО, відомий історик-мазепознавець національного і міжнародного рівнів, розповів про героїчну спробу відновлення незалежності України на чолі з Гетьманом України Іваном Мазепою, посвятив у моторошні подробиці злочинів проти людяності московського агресора під проводом Петра I, серед яких особливе місце займає знищення гетьманської столиці Батурина і вбивство мирного населення, розграбування й руйнування православних церков.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті, під час своєї розповіді про Українську революцію 1917-1921 років підкреслив: «…ніякими заходами і репресіями Росії не вдалося знищити українську націю – не допомогли ні арешти та заслання, ні Валуєвській циркуляр з Емським указом, ні мантри «нема й не було української мови». Ледь ослаб потужний імперський тиск, як українці миттєво «прокинулися» і в 1917 році гучно заявили про себе. Спершу – «скромними» заявами про автономію, яка швидко переросла у державу – Українську Народну Республіку і проголошення незалежності 22 січня 1918 року. На той час ворог виявився сильнішим, українські землі були окуповані. Тоді ми програли лише одну з битв довготривалих визвольних змагань, але не цілу війну. Українські сили, опинившись в еміграції, не припинили боротьбу, а почали готуватися до нових її етапів. Чи розпався б СРСР, чи ні, але рано чи пізно Україна все одно б здобула волю».

Сергій СОЛОМАХА, один з засновників Чернігівського РУХу, активний учасник боротьби за незалежність України, Помаранчевої революції 2004 року і Революції гідності 2013-2014 років, окреслив головні етапи та вже легендарні події національно-визвольної боротьби на Чернігівщині в 1989-1992 роках. Він наголосив, що чернігівські рухівці не тільки очолили політичні процеси в кінці 80-х на початку 90-х років XX століття на Чернігівщині, як це було під час знаменитої на увесь СРСР «ковбасної революції» у січні 1990 року, але й зробили значний внесок у відродження національної пам’яті про знищений московітами Батурин, про Героїв Крут. Так, завдяки спільним культурологічним акціям РУХу і Товариства української мови (ТУМ) «Дзвін-90» влітку 1990 року і наступного року під назвою «Козацькими шляхами», в Батурині було вперше майже через 300 років вшановано гетьмана Івану Мазепу.

Яскравим доказом рішучості боротьби чернігівських рухівців за незалежну Україну є історична телеграма, підписана головами РУХу і ТУМу, яка була зачитана на Президії Верховної Ради України 19 серпня 1991 року з вимогою негайного виходу України зі складу Союзу РСР.

Сергій Соломаха наголосив, що чернігівці мають пишатися тим, що вперше пам’ятник Івану Мазепі постав у нашому краї, що земляк, багаторічний політв'язень комуністичного режиму Левко Лук’яненко є автором «Акту проголошення незалежності України», а вулицю Щорса у Чернігові, на який з березня 1990 року розташовується чернігівський РУХ, перейменовано на вулицю Івана Мазепи.

Станіслав ТАВЛУЙ, митець і громадський діяч, активний учасник Чернігівського Євромайдану 2013-2014 років, розповів про боротьбу за свободу і демократію у столиці Чернігово-Сіверщини проти злочинного режиму Януковича. Він нагадав, що вперше влада брутально застосувала силу саме проти чернігівців, здійснивши 25 листопада 2013 року розгін громадського Євромайдану «Чернігів обирає ЄС!» у сквері імені Попудренка. Однак застосування владою сили проти мирних людей, які відстоювали свою погляди, тільки посилило опір режиму і згуртувало небайдужих громадян. Подальші події засвідчили, що виросло нове покоління, яке продовжуючи вікові традиції національно-визвольної боротьби українців, здатне захищати свободу, демократію та незалежність Україні зі зброєю в руках.

Він заявив: «З Днем Незалежності – народжені Вільними! Ми, представники громадянського суспільства,  беремо участь у національно-визвольних змаганнях за волю та незалежність України. Ми продовжуємо справу рухівців – звільняємо Україну від колоніального ярма Російської імперії. Пройшовши вогонь та лід Майдану нам дано стати мужніми та мудрими. Нам дано знати, що в наступні десять років Україна стане могутньою європейською державою про яку мріяли та боролися патріоти з часів І. Мазепи».

Організатори: Чернігівська міська громадська організація «Апельсин» за сприяння та фінансової підтримки Чернігівської міської ради через управління культури та туризму.


Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини