Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:35:37

Відбулось засідання комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища

05.07.2016   08:16

4 липня у Чернігівській міській раді під керівництвом заступника міського голови Ольги Хоніч відбулось чергове засідання комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова.

Серед питань порядку денного комісія розглянула пропозиції щодо періодів історії України, які необхідно увіковічити, замість зображень на двох стелах, що відображають події громадянської війни та знаходяться у складі пам’ятки історії місцевого значення – Меморіального комплексу Слави воїнів, партизанів та підпільників та могили невідомого солдата, розташованої по вул. Толстого (Болдина гора).

Як відомо, дві стели комплексу на Болдиній горі у відповідності до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» мають бути демонтовані.

Представники патріотичної громадськості, які були присутні на засіданні комісії, висунули вимоги як скоріше виконати Закон та передати ці барельєфи до історичного музею після їх демонтажу.

Члени комісії були єдині в думці, що стели, які прославляють історичні періоди Жовтневого перевороту та наступної за цим окупації України радянським режимом, мають бути замінені на барельєфи українського змісту.

Зокрема, висловлювались пропозиції доповнити композицію періодами української історії доби козаччини та національно-визвольних змагань за незалежність України.

Передбачається оголошення конкурсу щодо встановлення 2-х барельєфів або повністю нової композиції.

Крім того, комісія розглянула пропозиції юридичних та фізичних осіб щодо встановлення меморіальних дошок загиблим учасникам антитерористичної операції на сході України та воїнам-афганцям.

Рішенням виконавчого комітету міської ради від 5 травня 2016 року затверджено Положення про порядок встановлення меморіальних та анотаційних дошок у місті Чернігові. Згідно з цим рішенням, клопотання про встановлення меморіальних, анотаційних дошок розглядаються комісією з питань топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища міста Чернігова за поданням управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Так, комісія, заслухавши відповідну інформацію управління культури, рекомендувала встановити анотаційні дошки:

Жабинському Дмитру Івановичу – Герою Радянського Союзу, майору, льотчику-штурмовику.

Міхнюку Олегу Івановичу – учаснику бойових дій у Республіці Афганістан, заступник голови УСВА, учаснику Революції Гідності, добровольцю батальйону «Айдар», який загинув у 2014 році в зоні АТО на Луганщині.

Випускникам залізничного ліцею, які загинули у зоні АТО :

Пирогу Миколі Петровичу, Парубцю Сергію Сергійовичу, Будьку Олександру Анатолійовичу, Нагорному Сергію Михайловичу, Руднику Артему Юрійовичу, Орленку Віктору Миколайовичу, Бойку Валентину Анатолійовичу, Пакалову Олегу Михайловичу, Харитонову Сергію Миколайовичу.

Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів м. Чернігова, які загинули у зоні АТО:

Харитонову Сергію Миколайовичу, ЛободіВадиму Михайловичу, Полегеньку Дмитру Павловичу.

Загиблим учасникам АТО: старшому прапорщику Державної прикордонної служби України Нешку Ігорю Володимировичу, випускнику школи № 34 Кравченку Євгену Анатолійовичу.

 Це питання комісія рекомендуватиме на погодження виконавчого комітету міської ради.

Також, комісія розглянула пропозиції щодо можливості уніфікації меморіальних та анотаційних дошок (форма, зовнішнє оздоблення, матеріал), зокрема, розміщення на анотаційних дошках спеціального коду (qr-cod) для зчитування мобільними пристроями, щоб отримати більш детальну інформацію про особу, на честь якої встановлено дошку.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини