Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:26:38

Млява виборча компанія на Чернігівщині. Кандидати не агітують за себе, а проти опонентів, - Генеральний директор КВУ Олексій Кошель

30.06.2016   10:26Агенцiя

41 кандидат, із загальних 75, зареєструвались 25 червня, в останній день подання документів. Це може свідчити про те, що більшість із цих кандидатів є технічними.

Про це і не тільки говорили у прес-центрі «Чиста політика» під час брифінгу Генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля.

- Щодо якісного аналізу кандидатів, то за даними 28 кандидатів (третина) є безробітними. Це також може свідчити про те, що низка з них виконує технічну функцію, - запевнив Олексій Кошель.

За його словами зараз по 206-му округу активно використовуються технологія двійників.

- Зараз ми маємо кілька двійників: два кандидати з прізвищем Блауш та три кандидати з прізвищем Микитась. Досить часто говорять про те, що така технологія не ефективна. Але я хочу нагадати, що на минулих виборах кандидати двійники могли отримувати чималу кількість голосів. Ця цифра коливалася від 0,1% до 3% і більше.

Експерт пояснив, що в такій ситуації кандидату Блаушу буде значно простіше, оскільки він представляє добре знану партію Радикалів. Саме тому виборці зможуть легко зорієнтуватися на партії і визначитися з голосом. А от у випадку з само висуванцем Микитасем все складніше. Можна прогнозувати те, що два інші кандидати відтягнуть чималу кількість голосів.

Що стосується ЦВК, то останнім часом ЗМІ активно поширюють невтішну інформацію начебто існує загроза зриву переформатування ЦВК. Журналісти часто пишуть про те, що це несе велику загрозу виборам. Генеральний директор Комітету виборців України впевнений, що наразі нема ніякої загрози для проведення виборів.

- Якщо парламент 5 липня прийме 11 постанов і оновить 11 із 12 членів виборчої комісії це не створить якусь загрозу для проведення виборів. До того ж організацією виборів займається секретаріат ЦВК і він працює достатньо професійно. Тому жодних підстав для тез, що вибори буде чимось зірвано я не бачу, - запевнив Кошель.

Передвиборча кампанія по 206-му із усіх 7 одномандатних округів, де у липні відбудуться проміжні вибори до парламенту, вирізняється надмірним нагнітанням ситуації та «демонізацією» виборчого процесу.

Політики та експерти всеукраїнського рівня спеціально намагаються скомпрометувати події, які відбуваються на території 206-го округу.

- Нещодавно я почув дві заяви. Перша – в Україні є дві гарячі точки – Чернігів і Коцюбинське. Чернігів на першому місці. Притому, що виборчий процес у Коцюбинському перейшов у кримінальну площину. Друга теза – є побоювання, що 206 повторить 205-ий. Немає жодних підстав для подібних висловлювань. Ми це розглядаємо виключно як технологію політиків, які намагаються нагнітати ситуацію на 206-му. З чим це пов’язано? Проміжні вибори короткі. Вони відбуваються без потужної всеукраїнської реклами. Для деяких політиків важливо перевести вибори у чорно-білу площину: добре і зле. За такими маркерами тоді виборцям буде простіше робити свій вибрів. По-друге, очевидно, будуть дострокові парламентські вибори, - зазначив Олексій Кошель.

А зараз же передвиборча компанія у Чернігові відбувається мляво. І зараз виборчі штаби кандидатів роблять акцент не на роботі з виборцями, а на публічні звинувачення своїх опонентів. Тобто робота ведеться не за себе, а проти когось.

Також Олексій Кошель розповів, що у Чернігові спостерігається залучення лідерів центрального рівня, чого не можна сказати про інші округи.

- Насамперед такі дії видно в компанії представника «Радикальної партії» та «Батьківщини». Ці лідери приймають безпосередню участь в агітації за свого представника. І це не є порушенням чинного законодавства.

Чого не можна сказати про агітацію. Бо якщо проїхатись містом можна побачити, що більшість біл-бордів подані без вихідних даних але там є символіка та гасла виборчої програми кандидата.

- Такі проблеми є майже на кожному окрузі і це є правопорушення. Нажаль, довести в юридичній площині це фактично не можливо.

Серед порушень на 206-иу округу є і славнозвісні факти непрямого підкупу.

- Перше це гастрольно-концертна діяльність. Це коли зустріч, знайомство чи агітація за кандидата відбувається у супроводі концерту. Друге – це організація різноманітних свят.

Але не дивлячись на наявність таких правопорушень Олексій Кошель зазначив, що цей показник набагато нижчий ніж який був на виборах по 205-му округу.

- Ми бачимо більше спекуляції на тему порушення законодавства аніж самих фактів.

Наостанок Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель розповів про перспективи зміни закону про вибори народних депутатів України.

- Коаліційна угода передбачає чітке запровадження нової системи з відкритими списками. А також передбачено, що закон про відкриті списки мав бути прийнятий ще рік тому.

Здавалося проблем не має бути, але процес рухається надзвичайно повільно. І зараз є певні компроміси в середовищі головних фракцій парламенту, щодо переходу на стовідсоткову пропорційну систему. Як там не було, але всі політики дійшли згоди, що виборчу систему потрібно змінювати.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини