Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:09:35

Кандидатське поле 206 округу: хто може розраховувати на результат?

22.06.2016   08:48Агенцiя

21 червня у прес-центрі "Чернігівський вибір" говорили про кандидатів в депутати по 206 округу, виборчі технології та порушення, а також про несподіванки та інтриги довиборів.


Відомі фігури і ворожіння на кавовій гущі


Політичний оглядач Юрій Паперний у вступному слові окреслив деякі критерії серйозності намірів кандидатів: відкриття виборчого фонду, наявність приймальні та агітаторів, довірених осіб. Також він зазначив, що ці вибори не привернули увагу відомих та досить одіозних фігур на політичному полі. Крім того, проігнорували ці довибори і перші номери у обласних списках політичних партій.
Політтехнолог Віктор Вініченко, пригадуючи обговорення ймовірних кандидатів у 206 окрузі, назвав ці розмови ворожінням на кавовій гущі. Він зазначив: «Інтрига була в одному – прізвище київського кандидата, який піде по 206 округу. І ця інтрига разом з пасхальними привітаннями Микитася зникла». Також на думку експерта 206 округ міг би отримати свого кандидата, який міг розраховувати на підтримку виборців. Це міг бути і O. Соколов, і інші особистості. «Хоча якщо висловлюватися футбольною термінологією Чернігів в черговий раз втратив шанс «свого поля», - зазначив Віктор Вініченко.


Фінанси і контроль

За словами секретаря ОВК №206 Сергія Соломахи лише 8 кандидатів (станом на 17 червня) мають відкриті виборчі рахунки і лише двоє ними скористалися. Також за словами Сергія Васильовича на цих виборах окрім правоохоронних органів та ЦВК за фінансовими потоками кандидатів спостерігатиме Національне антикорупційне бюро, а кандидати мають здати два звіти по використанню коштів один в середині кампанії, а другий через п’ять днів після виборів.
За словами громадського спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА Святослава Бабіля вже були зафіксовані порушення фінансової дисципліни. Так кандидати розміщують агітаційні матеріали у ЗМІ без завчасної оплати з виборчого фонду, проводять кампанію за кошти не з фонду тощо.


Розкрутка партійних брендів чи кандидатів?
 
Представник КВУ Володимир Андрійченко вважає: «Умовно кандидатів можна поділити на такі основні групи: ті, хто розкручують бренди; кандидати, які борються саме за перемогу; третя група – випадкові люди з невипадковими прізвищами; випадкові кандидати, які виконуватимуть технологічну роль – забезпечення спостерігачами або членами комісій». На його думку для кандидатів від молодих партій участь у довиборах по 206 округу це можливість розширити коло прихильників, а для представників відомих партій – це шанс зміцнити ядро структури. «Микола Томенко міг би більш достойно представити Батьківщину, ніж той кандидат який змагається за перемогу у 206 окрузі», - зазначив Володимир Андрійченко.

На думку Юрія Паперного цікавим буде результат кандидатів від партій через те, що цей показник свідчитиме про рейтинг партії та життєздатність її структури.


Нові технології та креатив

А от креативу та політичних новинок кандидатам не вистачає. «Нових виборчих технологій та креативних рішень, які здатні виборця переконати голосувати за того чи іншого кандидата не помітно. Але вже чотири кампанії поспіль я відслідковую як нинішні технологи та штаби намагаються вирішити одну проблему, про яку всі говоримо і яка піднімає градус виборів. Це – як пристойно роздати виборцям своєї мережі гроші. Поки що виходять лише скандали. Пам’ятаєте 205 округ? І вже зараз всі передумови для цього склалися», - сказав Віктор Вініченко.
На його думку технології з грошима матимуть вплив на результати виборів до тих пір, поки не відбудеться зміна закону про вибори, а по-друге, люди не стануть жити краще і перестануть бути на межі зубожіння.


Порушення та закон

За словами Святослава Бабіля Громадянську мережу ОПОРА кандидати цікавлять найбільше з точки зору дотримання ними виборчого законодавства. Він також зазначив, що з початку проведення спостереження активісти помітили дві тенденції: завчасна агітація потенційними кандидатами та порушення правил виборчої агітації. «Станом на сьогодні стосовно п’яти кандидатів Микитася, Фірсова, Гаєвської, Власенка та Блауша нами подані заяви до правоохоронних органів, щодо порушення цими кандидатами правил проведення передвиборчої агітації. В більшості порушення стосувалися друку агітаційної продукції без вихідних даних, так само зафіксовано використання коштів на кампанію не з виборчого фонду кандидата, проведення закритих агітаційних заходів за участі Микитася, що неприпустимо в публічному процесі виборів», - зазначив Святослав Бабіля. Також він підкреслив, що кандидатам перш ніж балотуватися варто було б ознайомитися із законом про вибори.


Очікування. Демократи об’єднаються?

До виборів залишилося зовсім небагато. Станом на 21 червня ЦВК зареєструвала 75 кандидатів. На думку Юрія Паперного скоріш за все виборці спостерігатимуть війну всіх проти одного. Адже від старту кампанії більшість кандидатів цікавив лише один опонент.  В той час як під час виборів у 205 окрузі основних конкурентів було двоє. Хоча за словами експерта у 206 окрузі зараз спостерігається тенденція спроба у найближчі десять днів виявити єдиного кандидата від демократичних сил. «Але я не вірю у те, що демократи зможуть обєднатися задля підтримки одного кандидата», - зазначив Ю.Паперний.

Молодий політик Олександр Рись вважає, що демократично-опозиційні сили мають багато представників серед кандидатів і тим самим розпорошують голоси виборців. Експерт висловив припущення, що якби представники демократичних сил об’єдналися і підтримали одного, вони б мали шанс на успіх.


Друге засідання експертів, присвячене проведенню виборчої кампанії у 206 окрузі ще раз показало, що чернігівців очікує доволі жорстка кампанія, де будуть змагатися не ідеї, а гроші та брудні технології.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини