Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:51:51

Депутати та підприємці обговорили надмірні земельні податки

11.05.2016   12:51Агенцiя

Про надмірну ставку земельного податку для підприємців і жителів міста та необхідність запровадження додаткових пільг на плату за землю обговорювали 10 травня в громадському прес-центрі «Ініціатива».

Участь у круглому столі взяли підприємці, представники Державної податкової інспекції України у м.Чернігові, начальник Управління земельних ресурсів та представники чотирьох політичних сил. А саме:Ірина Березинець, депутат Чернігівської міської ради від «Радикальної партії Ляшка», Ігор Андрійченко та Ярослав Ковтун, депутати від «ДемАльянсу», Вадим Соколюк, депутат від «Самопомочі» та Андрій Дериземля, депутат від «Солідарності».,

Плата за землю

Земельний податок  для чернігівців у 2016 році зріс від 6 до 14 разів. Це сталося череззміни до Податкового кодексу (врахування високого індексу інфляції в розрахунку, в 2015 це в 1,43 рази)та рішень Чернігівської міської ради 6 скликання  (висока процентна ставка відповідно до нормативно-грошової оцінки).

Підприємці міста вже відчули це підвищення, сплачуючи нові земельні податки з 1 січня 2016 року, а мешканці – дізнаються про них, отримавши рахунки від податкової у липні.

Порівняння ставок земельного податку наведений у таблиці:

Призначення земельної ділянки

Ставка до 2016 року, грн. за 1 м2

Ставка у 2016 році, грн. за 1 м2

Кратність збільшення

Гаражі (індивідуальні)

0,50

2,828

5

Гаражі (кооперативні)

0,50

0,707

1,2

Будинки, присадибні ділянки

0,12

1,414

12

С/г, городництво

0,06

1,414

24

Транспорт, промисловість

 

4,242

 

 

Представниця Державної податкової інспекції України у м.ЧерніговіГординська Людмила зазначила, що повернення минулорічних ставок для землі під гаражами, багатоповерховими забудовами, присадибними ділянками призведе до коливання надходжень в сумі лише 200 тис. грн. А податок для чернігівця за 10 соток землі (наприклад) становитиме не 1414 грн, а 120 грн.

Підприємці також наголошують на зменшенні ставок, адже тільки за рахунок інфляції земельний податок за 2014-2015 роки зріс на 179%.

Склярець Андрій, голова правління ПАТ «Базис», наголосив, що навіть при запровадженні нових знижених ставок планові находження на 2016 рік від земельного податку та оренди землів міський бюджет будуть не тільки виконані, а й перевиконані на декілька мільйонів гривень.

Іванов Костянтин, президент Чернігівської торгово-промислової палати, розповів про проведення нормативно-грошової оцінки за коефіцієнтами докризових років, за рахунок чого результат оцінки на разі перевищений. А також зауважив, що пропозиція запровадити пільги на ставки за землю – це не зниження плати як такої, а приведення її до економічно обґрунтованої.

Самоненко Сергій, директор ПБП «ВИМАЛ», навів приклади Чехії та Польщі, де ставка земельного податку зараз у 3,28 разів менше, ніж у Чернігові.«Поки ми товклися з цією ставкою за землю, у Словаччині побудували 15 новихавтомобільних заводів. Транснаціональні компанії за останні 4 роки практично все, що хотіли побудувати, вже побудували. Інвестиційний пиріг вже з’їли. Залишилися крихти, які ми можемо взяти. А плата за землю – один із наріжних каменів, що приваблюють або відштовхують інвестиції», - каже Самоненко.

«Необхідно зберегти хоча б ті підприємства, що вже є», - вважає Попов Дмитро, віце-президент холдингу «Чексіл».

СоколюкВадим зазначив, що фракція Чернігівської міської ради «Самопомічі» підтримує ініціативу запровадження пільг плати на землю зазначивши, що потрібно продумано врахувати надання можливостей бізнесу розвиватись та  наповнення бюджету міста.

Дериземля Андрій, депутат від «Солідарності, зазначив, що практично всі партії, що йшли на місцеві вибори, ставили одними із пріоритетів створення робочих місць та підтримка бізнесу.

Андрійченко Ігор, депутат від ДемАльянсу, прорахував, що без жодних пільг на плату за землю на мешканців та підприємців Чернігова ляже додатковий тягар у 47 млн. грн.А за пільг збереже платникам податків ці кошти. Депутат наголосив на необхідності широкого громадського діалогу та ухвалення спільного консолідованого рішення всіма сторонами.

 

Розрахунок орієнтовних змін до бюджетних надходжень м. Чернігова в 2016 році:

 

 

 

 

Місяці 2016 року

 

 

 

Факт у 2015 (млн.грн)

План на 2016 (млн.грн)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини