Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:57:46

В області проживає 77,6 тисячі осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

09.04.2016   10:44Агенцiя

Головна проблема «чорнобильців» — неможливість звести між собою закони. Коли одними гарантовано пільги й виплати, іншими — не передбачено фінансування.

Навколо цієї невідповідності й розгорнулася основна дискусія, що відбулася під час зустрічі ліквідаторів та постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС.

Керівництво Чернігівської обласної організації Всеукраїнського громадського об’єднання інвалідів «Союз Чорнобиль Україна» запросило до спілкування заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Наталію Романову та керівників структурних підрозділів ОДА, до яких у «чорнобильців» були запитання.

У вступному слові Наталія Романова висловила глибоку повагу й розуміння проблем ліквідаторів та постраждалих від катастрофи, запевнила, що органи влади пам’ятають про них і намагаються у всьому підтримувати.

Проте голова Чернігівського осередку ГО ««Союз Чорнобиль Україна» Анатолій Лігун особливе незадоволення висловив з приводу положень ЗУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», які скасували низку пільг та доплат для «чорнобильців». Крім того, несправедливим керівник громадської організації вважає зменшення фінансування програм соціального захисту та забезпечення житлом «чорнобильців», відміну пільгових перевезень у громадському транспорті, припинення роботи відповідної комісії при облдержадміністрації, скорочення, які загрожують Обласному центру радіаційного захисту та оздоровлення населення (ОЦРЗОН).

Почасти з ним погодився директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін. Він запевнив: у Департаменті також сподіваються законодавчих змін, що сповна б відновили соціальну підтримку «чорнобильців». Проте не варто чекати таких змін дуже скоро. Адже в країні тривають воєнні дії, які, з-поміж іншого, потребують значних фінансових витрат.

Зупинився Олег Русін у своєму виступі і на позитивних моментах. Так, наприклад, завдяки децентралізації, закупівлю путівок на відпочинок та оздоровлення «чорнобильців» передано на місцевий рівень. Закупівлю відповідних послуг вже готові проводити управління соцзахисту.

Ще одна новація полягає у тому, що постраждалі від катастрофи можуть самостійно обрати санаторно-курортний заклад та час відпочинку.

Харчування дітей, потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС, також передано на місцевий рівень. Такі діти навчаються у дев’яти школах п’яти районів області.

Як розповів Олег Русін, з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи облдержадміністрацією розроблено комплекс заходів, серед яких — фінансова допомога у сумі від 100 до 150 гривень для 1313 осіб визначених категорій. А відповідно до наказу Мінсоцполітики, з серпня минулого року збільшено грошову компенсацію вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до 1 та 2 категорій.

Участь в обговоренні проблем «чорнобильців» взяли також головний лікар ОЦРЗОН Галина Синявська, начальник управління пенсійного забезпечення Любов Кисла, начальник управління промисловості, транспорту і зв’язку ОДА Сергій Межений, голова обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля. Вони намагалися разом з присутніми знайти шлях до розв’язання проблем, що лежить у площині державної політики.

Дехто з «чорнобильців» відстоює свої права у Європейському суді з прав людини. Вісім постраждалих з області вже мають позитивне рішення Європейського суду і ще четверо чекають вердикту.

— Закон діє тоді, коли він підкріплений грошима. На жаль, у наших реаліях часто неможливо звести між собою закони, оскільки одні з них надають пільги, а інші — не передбачають фінансування, — підсумувала Наталія Романова та запевнила присутніх, що намагатиметься знайти відповіді на усі питання, поставлені до обласної влади під час зустрічі.


Довідково:

В області проживає 77,6 тисячі осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 9,5 тисячі мають статус ліквідатора, 4,6 тисячі — інваліди, 66,4 тисячі — потерпілі від наслідків аварії, 13,8 тисячі — потерпілі діти, 1,6 тисячі — вдови чи вдівці громадян, чия смерть пов’язана з наслідками катастрофи. Із загальної кількості постраждалих 43,1 тисячі осіб мешкають на території, яка до недавно належала до зони посиленого радіологічного контролю.

За бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в бюджеті поточного року передбачено на пільги та компенсації 53,8 мільйона гривень, що на 6 мільйонів менше минулорічного.

Станом на 1 січня 2016 року у черзі на отримання житла перебуває 1224 сім’ї: 290 сімей інвалідів, 650 сімей переселенців із зони відчуження та 284 сім’ї постраждалих, віднесених до 2 категорії.

З числа пенсіонерів області статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих мають 37,3 тисячі осіб.

Маже 36 тисяч осіб одержують додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, 1120 осіб — щомісячну компенсацію за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини