Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:45:14

Як в області реалізується реформа місцевого самоврядування. ВІДЕО

07.04.2016   09:28Агенцiя

Діяльність Офісу реформ у Чернігівській області.

Саме про це 6 квітня, йшлося під час прес-конференції консультантів Офісу реформ у Чернігівській області.

У прес-конференції взяли участь: консультант з бюджетних питань Микола Силенко, консультант з юридичних питань Ірина Кудрик, консультант з питань комунікації Вероніка Рибак, виконавчий директор регіонального відділення «Асоціації міст України» Федір Фесюн, голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади Володимир Кучма, голова громадської організації «Українська асоціація Матерів» Тетяна Баклажова, керівник громадської організації «АХАЛАР» Юрій Трофименко, політичні діячі та представники засобів масової інформації.

Під час заходу організатори розповіли про роботу Офісу реформ у Чернігівській області. А саме, що з  метою створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» реалізує проекти «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) та проект «Прозорий, підзвітний ефективний бюджет на місцевому рівні в Україні» (ПБП) за фінансового сприяння АМР США та Європейського Союзу.

Виходячи з необхідності проведення глибоких реформ в Україні, зокрема, реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, створення належних умов до виконання першочергових завдань Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» за співпраці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, в кожній області створені Офіси з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади (чи/або Офісів реформ).

Метою роботи цих Офісів є посилення інституційного, адміністративного та експертного забезпечення реформи на місцевому і регіональному рівні.

Для реалізації цього проекту 16 лютого 2016 року між Мінрегіоном та Асоціацією міст України підписано Меморандум про узгодження мети діяльності щодо впровадження реформи місцевого самоврядування. Меморандум набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31 грудня 2016 року.

Згідно Меморандуму Мінрегіон здійснює методичну підтримку долучених до роботи в Офісах реформ консультантів, забезпечує відповідну співпрацю між обласними державними адміністраціями та Офісами реформ. Асоціація міст України, в обличчі Офісів реформ, розробляє практичні рекомендації для органів місцевого самоврядування та модельні рішення із застосування нового законодавства на практиці.

Обидва проекти сьогодні активно розпочали реалізацію на теренах усіх областей України. У Чернігівській області команда проектів «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID та «Прозорий, підзвітний ефективний бюджет на місцевому рівні в Україні» (ПБП) за сприяння Євросоюзу, запевнила, що готова допомагати сільським, селищним та міським громадам використовувати всі можливості для зміцнення та посилення їх спроможності.

Офіс реформ у Чернігівській області працює вже майже рік. За рік роботи створено 5 об’єднаних територіальних громад, а саме: Вертіївська, Макіївська, Деснянська, Парафіївська, Кіптівська. У кожній з цих громад в жовтні 2015 року пройшли перші вибори і обрано голів об’єднаних територіальних громад.

Якщо говорити про фінанси органів місцевого самоврядування, то бюджети  5 об’єднаних громад у 2016 році у порівнянні з минулорічними бюджетами рад до об’єднання зросли втричі. Крім того, виділяється 1 млрд. грн. субвенції з Державного бюджету України на покращення інфраструктури ОТГ, для 5 громад Чернігівської області – це майже 32,0 млн. грн.

На сьогоднішній день готові до об’єднання: Талалаївська, Лосинівська, Батуринська, Мринська, Остерська громади. Перші кроки до  об’єднання роблять  Гончарівська та  Холминська громади.

«Перші кроки, що відбулися в громаді сьогодні втілюють перспективу у її розвиток. Громада вона зараз «як мала дитина», яка тільки стає на ноги і потребує підтримки держави. Саме за таку підтримку під час об’єднання та у процесі становлення ми дуже вдячні консультантам Офісу реформ, Міністерству регіонального розвитку, а саме Геннадію Зубку та його першому заступнику В’ячеславу Негоді. Вони збирали наради, допомогли нам та втілювали перспективу у те, що підтримка з боку держави буде і гарантували це»,- зазначив голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Отже, експерти Офісів реформ допомагатимуть місцевій владі розробляти проекти перспективних планів формування територіальних громад, консультуватимуть та надаватимуть практичні рекомендації представникам органів місцевого самоврядування щодо реалізації закону про їх добровільне об’єднання, а також формуватимуть позитивне сприйняття створення в процесі обговорення спроможних територіальних громад.

Децентралізація - процес болісний, але незворотній, як дорослішання. Як допомогти громадам його пережити і зміцніти знають консультанти Офісу реформ у Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини