Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:48:35

Новий Регламент чернігівської міськради: депутати таки залишили собі можливість ухвалити рішення без оприлюднення і обговорення

02.01.2016   10:12

Під час другої сесії Чернігівської міської ради сьомого скликання 28 грудня депутати затвердили Регламент роботи ради.

На початку планерного засідання представники громадської коаліції «Прозорі ради» роздали кожному депутату листівку в якій розкриваються основні засади  антикорупційного законодавства, які мають  бути закріплені  в Регламенті. Як то вільний доступ громадян на засідання різних органів Ради, завчасне  оприлюднення проектів рішень, ухвалених рішень та іншої документації, що є в розпорядженні ради.

За оцінкою представників  громадської коаліції «Прозорі ради» ухвалений Регламент є набагато прогресивніший та «прозоріший» ніж у  «попередників».  До нового Регламенту увійшли більшість пропозицій щодо виконання антикорупційного законодавства на яких наполягали громадські експерти.

Публічність роботи всіх органів чернігівської ради, наприклад, гарантується ось таким пунктом : Пленарні засідання Ради, засідання постійних комісій та виконавчого органу Ради  є відкритими, гласними і публічними, крім випадків, передбачених законами України… Гласність і публічність роботи Ради реалізується шляхом забезпечення вільного доступу до засідань Ради»

Також після ухвалення цього Регламенту на сайті ради влада має розміщувати всі проекти рішень та ухваленні рішення, а також розміщення результатів голосувань засідань Ради, стенограми та протоколів засідань Ради та іншу інформацію.  Також буде докладна інформація про діяльність кожного депутата,  яка включатиме автобіографії, декларації про доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру, дні і місце прийому, контакти для листування звичайною, електронною поштою та телефонного зв’язку, а також інформацію про помічників-консультантів депутатів (прізвище, ім'я, по-батькові), розміщення інформації про особисте відвідування пленарних засідань та засідань постійних депутатських комісій депутатами Ради.

Головним суттєвим пунктом, що несе загрозу, громадські експерти вважають норму, яка дає право депутатам вносити проекти рішення на розгляд в день проведення пленарного засідання, без попереднього оприлюднення.

Це частина 4 статті 24, що звучить так: «Невідкладні питання у виняткових випадках можуть бути внесені в день пленарного засідання Ради виключно за рішенням Ради». Тобто будь яке питання, може бути внесене на розгляд без попереднього обговорення, якщо його «невідкладним» порахує більшість депутатів. Таким чином це дає поле для можливих зловживань. Громадські експерти з коаліції «Прозорі ради» пропонували чітко обмежити перелік питань, які слід вважати «невідкладними», наприклад техногенні катастрофи, надзвичайні ситуації які виникають в місті та подібні.

На цій же сесії  поспіхом і без належного оприлюднення і обговорення було затверджене Положення про постійні комісії Чернігівської міської ради. Наприклад проект Регламенту  ради опрацьовувала спільна робоча група протягом кількох тижнів, а потім ще на самому пленарному засіданні депутати кілька годин вносили правки. А Положення про постійні комісії ухвалили фактично без обговорення, на основі аналогічного положення депутатського корпусу попереднього скликання. Відповідно цей документ містить низку ретроградних норм про обмеження доступу громадян на засідання постійних комісій чернігівської ради. Наприклад, Положення дає можливість комісії  ухвалити рішення про проведення закритого засідання, не допустивши представників  ЗМІ та громадськості.

Крім того депутати вирішили, що Регламент Виконавчого комітету ради  буде затверджуватися самим Виконкомом, а не радою, як пропонувалося. Відзначимо, що це також важливий документ, який зокрема, врегульовує питання доступу на засідання Виконавчого комітету ради, порядок оприлюднення проектів рішень і самих рішень а також протоколів засідань.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини