Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:28:07

Комітет Верховної Ради України прийняв рішення рекомендувати перейменувати перші 7 сіл Чернігівщини

25.12.2015   11:44Агенцiя

Артемівськ стане Бахмутом, Кіровоград називатиметься Інгульськом, Дзержинськ – Торецьком, а Іллічівськ – Чорноморськом. Крім цього, нові назви отримають ще 104 села, селища та райони, серед яких аж 18 з іменем Ілліча або Леніна. Таке рішення парламентського комітету в рамках втілення реформи з декомунізації.

23 грудня Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за участі представників Українського інституту національної пам’яті розглянув пропозиції органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій щодо перейменування населених пунктів та районів.

«Ключовими для прийняття рішення про нову назву на засіданні Комітету були позиції місцевої громади», — зазначив Голова Інстиуту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Із 121 подання, що надійшло Комітетові, його члени погодили 108 нових назв (їх перелік у файлі, що додається, а також на сайті Українського інституту національної пам’яті). Щодо 13 подань Комітет звернеться до місцевих рад з пропозицією повернути собі історичні назви або врахувати рекомендації експертів УІНП.

Крім того, 19 місцевих громад забажали залишити комуністичні найменування. Але це — порушення Закону. Комітет ще раз надішле роз'яснення керівникам органів місцевого самоврядування, аби мешканці не були позбавлені можливості обрати нову назву своєму селу чи містечку.

Як відзначають фахівці Інституту національної пам’яті, більшість із цих 19 громад мають тривалу історію та відповідно — історичні назви.

Нагадаємо, що триває другий етап декомунізації згідно Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». До 21 лютого Парламент України на підставі подань місцевих громад має визначитися із новими назвами для 941 населеного пункту: 32 міст, 56 селищ міського типу, 118 селищ та 735 сіл.


Чернігівська область:

1. с. Петровського Фастовецької сільської ради Бахмацького району    с. Вишневе
2. с. Червона Зірка Гайворонської сільської ради Бахмацького району    с. Залісся
3. с. Комсомольське Козилівської сільської ради Корюківського району    с. Довжик
4. с. Червона Буда  Охрамієвицької сільської ради Корюківського району    с. Романівська Буда
5. с. Красне Орлівської сільської ради Новгород-Сіверського району    с. Сапожків Хутір
6. с. Комуна Смоської сільської ради Прилуцького району    с. Лісове
7. с. Пролетарське Мазківська сільська рада Прилуцького району    с. Ладівщина
8. с. Горького Олексинської сільської ради Срібнянського району    с. Антішки

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини