Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:23:17

Місцеві вибори 2015: Проміжні результати спостереження в Чернігівській області

07.10.2015   08:34Агенцiя

6 жовтня 2015 р. в Дискусійному клубі «Експертна думка» пройшла прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА, присвячена моніторингу виборів депутатів обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, міських, селищних, сільських голів.

Під час заходу координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Євгеній Романенко оприлюднив проміжні результати аналізу ситуації в Чернігівській області, дотримання виборчого законодавства та громадського моніторингу виборів.

Загальний перебіг виборчої кампанії.

Початок виборчої кампанії ознаменувався плавним перетіканням  парламентських виборів по 205-му округу у місцеві, оскільки залишилось багато агітаційної продукції деяких політичних сил («Удар», «Свобода»).
Свою виборчу активність кандидати розпочали з численних привітань мешканців міст області зі святами на білбордах, активно намагаючись запам’ятатися виборцям.

Концентрація агітаційної активності спостерігалась переважно у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках, зокрема, переважала зовнішня політична реклама та медійна агітація. Найбільшою активністю відзначились політичні сили «Наш край», Аграрна партія України, ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Солідарність» Блок Петра Порошенка».

Загалом перший місяць місцевих виборів на Чернігівщині характеризувався низькою активністю партій та кандидатів. Виборчий процес проходив спокійно, без масових порушень, скандалів.

Наприкінці вересня - на початку жовтня ОПОРА зафіксувала значне зростання активності партій та кандидатів: збільшились масштаби агітації, почали застосовуватись нові форми роботи з виборцями. Разом з тим збільшилась і кількість порушень виборчого законодавства.

Діяльність територіальних виборчих комісій.

Всі ТВК в області створені вчасно, перші засідання проведені у встановлений законодавством строк. За спостереженнями ОПОРИ комісії працюють переважно без порушень, спокійно, виконують всі визначені законом етапи виборчого процесу вчасно.
Територіальні виборчі комісії працюють відкрито, не перешкоджаючи участі у засіданнях журналістів або спостерігачів та на вимогу надаючи копії протоколів. Не виявлено фактів впливу сторонніх осіб на роботу ТВК та їх рішення.

Ротації у складі комісій не мають масового характеру та не системні. Проте існує проблема кваліфікації членів ТВК. Періодично спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА стикаються із ситуаціями, коли члени комісій не орієнтуються у виборчому законодавстві. Зокрема, такі ситуації виникали при реєстрації в ТВК офіційних спостерігачів ОПОРИ (путають кандидатів та спостерігачів, вимагають копії прописки, копії свідоцтва реєстрації організації). Проте, їх вдалося владнати, права спостерігачів при цьому не порушувалися. Проведені навчання мають хоча б частково зняти цю проблему.

Партійні конференції, висування і реєстрація кандидатів.

Партійні збори, що проходили в Чернігівській області відбувалися переважно спокійно, у звичайному форматі, із дотриманням нормативно визначених процедур.
22 вересня довготермінового спостерігача Громадянської мережі ОПОРА не впустили на конференцію Ніжинського районного осередку «Аграрної партії», не давши при цьому змістовного пояснення. Родзинкою партійних зборів на Чернігівщині стало проведення конференції Прилуцької міської організації ВО «Батьківщина», яка мала релігійний відтінок. До того ж, особа кандидата у мери від ВО «Батьківщина» стала відомою за два дні до її офіційної презентації (навіть членам партійної організації).

Відмову у реєстрації було зафіксовано у:
- Менській районній виборчій комісії – відмовлено в реєстрації кандидату від партії «УКРОП» по районній виборчій комісії, який був зареєстрований і як самовисуванець на посаду сільського голови с. Бережне;
- Новгород-Сіверській міській виборчій комісії – відмовлено в реєстрації кандидату від Радикальної партії Олега Ляшка, який був зареєстрований і як самовисуванець на посаду сільського голови с. Ковпинка;
- Чернігівській міській виборчій комісії – відмовлено в реєстрації 3 кандидатам на посаду міського голови через помилки в оформленні документів.

Утворення округів

Випадки аномального відхилення кількості виборців в територіальних округах набули системного прояву через недостатню урегульованість норм законодавства та неможливість забезпечити належний контроль з боку ЦВК.
Як наслідок, по Україні в цілому близько половини територіальних виборчих округів утворених для виборів депутатів обласних рад мають більш ніж 15% відхилення від середньої кількості виборців в окрузі (допустиме за рекомендаціями Венеціанської комісії).
По Чернігівській області найбільші відхилення в кількості виборців зафіксовані при утворенні округів по виборах у Козелецьку та Прилуцьку районні ради.

Порушення

Порушення, що стосувались встановлення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях, були зафіксовані довготерміновими спостерігачами ОПОРИ у населених пунктах Меньского та Бахмацького районів (об’єднання партій «Заступ» та «Наш край» - на електричних опорах, політична сила «Відродження» - на водонапірній башті), в обласному центрі (на центральній площі міста агітаційні намети ПП «Наш край» із зазначенням прізвища чинного міського голови Олександра Соколова, з частини наметів велась торгівля; по вулиці Любецька та мікрорайону Масани численні листівки від кандидата на пост мера Сергія Куценка).

Зареєстровано декілька випадків брудної агітації, чорного піару та недобросовісної конкуренції:
- в м. Чернігові поширено листівки вкрай образливого змісту по відношенню до голови місцевого осередку Радикальної партії Олега Ляшка, кандидата у депутати до обласної ради Дмитра Блауша;
- листівка Сергія Куценка містить ознаки «чорного піару» по відношенню до конкретного кандидата у мери Чернігова, одного з лідерів виборчих перегонів;
- псування бордів (у Чернігові – кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Владислав Атрошенко, у Ніжині – «Опозиційний блок»);
- у районних газетах (корюківська газета «Маяк», щорська «Промінь», менська «Наше слово», прилуцька «Прилучаночка», сосницька «Час», новгород-сіверська «Сіверський край» тощо) зафіксовані публікації про результати модеруючого соціологічного опитування, яке не містить повну інформацію, що вимагають частини 1 та 2 статті 53 Закону України «Про місцеві вибори».

Крім того випадки непрямого підкупу виборців траплялись як в обласному, так  і районних центрах (агітація директором навчального закладу під час батьківських зборів, використання благодійних фондів у виборчих цілях, розповсюдження запрошень для дітлахів з безкоштовною можливістю покататися на міських атракціонах, використання бюджетного адмінресурсу).

Робота з правоохоронними органами

Загалом відповідні органи відкриті для співпраці з журналістами та спостерігачами. Найбільш активно до співпраці налаштована міліція.
Спостерігачі ОПОРИ, які контактували з представниками МВС в районних центрах, відмічають готовність правоохоронців до співпраці та обміну інформацією.

Обласний координатор провів зустріч із начальником Управління громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області, взяв участь в селекторній нараді МВС 24.09.2015 р. З боку керівництва УМВС України в Чернігівській області продемонстровано відкритість, готовність до співпраці та реагування на виявлені спостерігачами ОПОРИ порушення виборчого законодавства.

Незважаючи на це, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області, наполягає на необхідності рядового складу міліції більш детально розбиратись у виборчому законодавстві, а також щоб порушені кримінальні справи були доведені до суду.

Отже, загальними тенденціями перебігу місцевих виборі в у Чернігівській області є фальстарт виборчої кампанії з боку окремих політичних сил, експоненційне розгортання активності партій та кандидатів (повтор минулорічних парламентських), активне використання виборчої благодійності, яке має тенденцію до розгортання та використання все нових форм, а також зростання кількості випадків недобросовісної конкуренції, в т.ч. чорного піару, маніпулювання громадською думкою.

Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини