Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:38:07

Чернігів має реальні перспективи стати центром інвестицій, – Олександр Соколов

01.10.2015   09:57Агенцiя

Як і вся Україна, Чернігів сьогодні переживає непрості часи. Економічний спад, російська воєнна агресія на сході країни, гострий дефіцит бюджетних коштів... Але ж західні інвестори перестали розглядати Росію як місце для інвестицій. Санкції. У нашої країни з'явилися переваги. Але боротьба за інвесторів буде жорсткою.

Про те, як залучити зарубіжні гроші та довести, що інвестиції в Чернігів вигідні, вирішили поговорити з мером міста Олександром Соколовим.

НА ПЕРШОМУ МІСЦІ ПОВИННА БУТИ ЕКОНОМІКА

- Є думка, що гроші до Чернігова не прийдуть. Усе йде до Києва, а не до його «передмістя». Як вважаєте?

- Не погоджуюсь категорично! Відчай і невіра у свій рідний край, у свою громаду – такий самий гріх, як зрада. Водночас, безумовно, на порожнє місце інвестор не прийде. Прийдуть рейдери, щоб розпиляти все на метал і вивезти. Для припливу реальних інвестицій треба створювати умови. На першому місці має бути економіка – і жодних політичних амбіцій та гучних гасел.

- Так, популістів сьогодні вистачає...

- Більше ніж треба. Вони розповідають, що місту необхідне якесь «оновлення». Водночас і гадки не мають, як це зробити. Адже Чернігів – не базар, не мережа дорогих ресторанів. А чи справді в Чернігові нічого не змінюється? Може, варто гарненько озирнутися?

Водоканал оновлено на 80%
ТЕЦ модернізована на 75%
Система теплокомуненерго – на 50%
Побудовано 17 котелень з італійським і німецьким обладнанням
Рівень вуличного освітлення з 62% доведений майже до 100%

Я 12 років працюю разом із нашою громадою. Коли мене обрали мером, це було місто із зруйнованими інженерними комунікаціями, без елементарних умов для життя. У більшої частини Чернігова не було ані регулярного водопостачання, ані опалення. Старі комунікації могли спричинити екологічну катастрофу. А наш історичний центр? Ви пам'ятаєте, його стан лякав навіть київських студентів, які звикли до спартанських умов. І ми почали працювати. Відреставрована частина Національно-архітектурного заповідника, оновлений Бopисоглібський собор, сквер біля Катерининської церкви. Невдовзі ми завершимо масштабну реконструкцію нашого історичного центру – «Чернігів стародавній».

- У той час люди не вірили, що можливо щось змінити.

- Можливо. І ми змінили. Моя команда добилася інвестицій у ТЕЦ. У 2002-му в місті відновили гаряче водопостачання. А після завершення реконструкції ТЕЦ налагодимо надійне опалення. З 2004 року ми разом із Світовим банком почали реконструкцію водного господарства. Провели кілометри магістралей, встановили шведське обладнання, значно підвищили енергоефективність. На сьогодні ми єдині в країні, хто втілив цей масштабний інвестпроект у життя. І головне – ми не дозволили приватизувати жодного об'єкта інфраструктури, жодного метра інженерних комунікацій. Все це – власність громади Чернігова. Тому й тарифи у нас не змінюються з 2012 року, і зараз вони найнижчі в Україні.

Завершуємо будівництво нового каналізаційного колектора, разом з американськими і європейськими інвесторами утеплюємо дитячі садки, реконструюємо школи та інші соціально значущі об'єкти.

ОЛІГАРХ ЗАВЖДИ ДУМАТИМЕ ПРО ПРИБУТОК, А НЕ ПРО МІСТО

- У нас свої звичаї і традиції, а люди з великого бізнесу, які рвуться сьогодні до влади, намагаються нав'язувати нам свої сумнівні пріоритети. Звісно, все це подається в красивій обгортці... А вас, до речі, вже називають антиолігархом! Чули?

- Люди все бачать і роблять висновки. Чернігівців красивою обгорткою не візьмеш. Вони розуміють, що бізнес-мер завжди думатиме про вливання у свій бізнес, а не про інвестиції в соціальну, гуманітарну, туристичну сферу. Західні інвестори таких підходів не сприймають і можуть піти з Чернігівщини. А конкуренція за інвестиції в Україні справді висока. В умовах кризи відтік інвестицій неминуче призведе до економічної катастрофи. Можна буде забути про модернізацію ТЕЦ, водоканалу, про нові дитсадки і теплі школи для наших дітей.

- І про міський транспорт доведеться забути також. Адже навіщо він олігархам? А от відкладати гроші на випадок, якщо олігархат прийде до влади, треба вже сьогодні. Будь-який заповзятливий бізнесмен насамперед приватизує ключові об'єкти інфраструктури (ТЕЦ, водоканал, магістральні мережі). Тарифи одразу підвищать у рази!

- На жаль, такі ризики сьогодні існують. Чому олігархи так рвуться до влади? Все просто – у Чернігові за останній десяток років з'явилася розвинена інфраструктура, яку хочуть «розпиляти». Плюс – економічна децентралізація залишатиме більше грошей у місцевому бюджеті. А для них це ласий шматок.


«ЧЕРНІГІВСЬКА ПЕРСПЕКТИВА» – БЛАГОПОЛУЧЧЯ І ДОСТАТОК КОЖНІЙ РОДИНІ

- Які основні напрями для припливу інвестицій ви вбачаєте?

- Моя команда бачить місто одним із лідерів в Україні із залучення міжнародних інвестицій. Грошові вливання з Євросоюзу та США вже оновлюють економіку Чернігова. Це основа для створення європейської системи транспорту, інженерних комунікацій, хороших доріг і, головне, комфортного середовища для життя людей. Ми ведемо переговори про інвестиції в інноваційне виробництво. Готуємося до серійного випуску чернігівських автобусів за євростандартами «Еко-5». Разом із ЄБРР і Європейським інвестиційним банком розробляємо програму розвитку електротранспорту. На отримані гранти суттєво оновимо рухомий склад, модернізуємо систему доріг у місті.

Крім цього, ведемо переговори з Норвезько-українською торговою Палатою про збільшення експорту чернігівських товарів і послуг до Норвегії.
Ще один стратегічно важливий проект – створення індустріального парку «Чернігів промисловий».

Безумовно, одне з ключових місць у залученні інвестицій займає освіта. Ми зобов'язані створити всі умови, щоб у Чернігові виросла нова генерація управлінців, менеджерів. Чернігівська молодь зможе вдома здобувати європейську освіту, а не розбігатися по інших містах і країнах у пошуках рейтингових вишів. Залучатимемо гранти в наші школи, щоб діти отримували конкурентоспроможну освіту вже зі шкільної парти. Вріз (фото студентів, можливо поруч з мером)

Звісно, туризм. За останні 10 років Чернігів став туристичною перлиною України. Щороку до нас приїжджають 300 тисяч туристів. Але для нас цього недостатньо. Моя мета – зробити Чернігів східноєвропейським туристичним центром. Вріз До речі, вже зараз плануємо організувати маршрут вихідного дня для іноземних туристів: за два дні вони зможуть побувати і в Чернігові, і в Києві. Ця ідея вже зацікавила туроператорів Польщі та країн Балтії.

Також серед лідерів із інвестиційної привабливості - аграрний сектор. Володіючи таким потужним сільськогосподарським потенціалом із системними інвестиціями, ми зможемо стати одним із провідних з розвитку регіонів України.

На сьогодні ми ведемо переговори з європейцями з приводу грантів у сферу охорони здоров'я. Наші латвійські друзі допомагають медичним установам Чернігова і вимушеним переселенцям. Крім цього, Латвія, яка входить до Євросоюзу, пропонує нам спільний проект транскордонного співробітництва, зокрема йдеться про термореновацію шкіл.

Наші цілі покроково прописані в програмі розвитку «Чернігівська перспектива». В її основі лежать благополуччя, достаток, безпека і комфортний рівень життя кожної чернігівської родини. Людям потрібні рівні дороги, світлі і чисті вулиці, робочі місця з гідною зарплатою, якісна і доступна медицина, освіта для дітей. Це і є наші пріоритети. Україна починається з рідного краю. Саме тому я йду на вибори від партії «Наш край», щоб не словами, а справами відстоювати інтереси громади.

Я ВІРЮ НАШІЙ ГРОМАДІ

-Як зробити свій вибір при такому різноманітті партій, кандидатів?

- По-перше, на вибори треба йти. Є гарний вислів: погану владу обирають хороші люди, які не ходять на вибори. Треба з’ясовувати, думати, не піддаватися на емоційний тиск, брудні технології. Небезпечно вірити політиканам-олігархам, які стверджують, що «прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете…». Безкоштовний сир – тільки в мишоловці. Я вірю нашій громаді – разом ми не допустимо дерибану рідного міста, все подолаємо, і зробимо Чернігів комфортним і процвітаючим європейським містом.

PR

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини