Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:47:35

Олександр Соколов: Успішне місто - добробут кожного

24.09.2015   10:01Агенцiя

Останнім часом на вулицях нашого міста з'являється все більше політичних бігбордів. Начебто і особи молоді та цікаві, і обіцянки красиві.

Є серед кандидатів у мери цілком успішні бізнесмени. Мимоволі думаєш: «Якщо він зміг вибудувати прибутковий бізнес, то і містом управляти зможе. Олігархами просто так не стають». Можливо. Але є деякі принципові «але».

Місто — живий організм, а не ринок чи завод, якими звик управляти «бізнес-мер». Прибуток понад усе — у крові будь-якого олігарха, інакше він би ним не став. Сьогодні важливо розуміти, що олігархи та їхні ставленики борються не за успішний Чернігів, а за контроль над містом і прибуток, який воліють вичавити з нього. Адже децентралізація буде залишати у місцевому бюджеті більше грошей. А це той самий прибуток. Для них. Але не для Чернігова.

Яким би успішним не був олігарх в бізнесі, за два роки він не стане управлінцем-мером. А тренуватися на Чернігові не можна. Це не бізнес-тренінг і не годівниця. Проте, за ці два роки можна встигнути приватизувати на користь олігархів головні комунальні об'єкти — ТЕЦ, водоканал, магістральні мережі... І тоді, наприклад, гаряча вода для нас стане золотою.

Сьогодні Чернігову необхідний розвиток, а не красиві борди та зміна табличок на кабінеті мера. Кандидатів багато і різних, а мер один. З ним і вирішили поговорити. Громада тричі підтримувала Олександра Соколова і вже 12 років він міський голова. За винятком піврічного періоду безвладдя в місті, коли несподівано навіть для самого себе на виборах переміг бізнесмен-депутат Микола Рудьковський. І через короткий час кинув Чернігів, його жителів зі своїми проблемами і втік до парламенту.

«ЗА ЦІ РОКИ БУЛО ЧИМАЛО ПОЛІТИКІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУВАЛИ НАШЕ МІСТО ЯК КАТАПУЛЬТУ ДО КИЄВА» 

— Що думаєте про той сумний досвіді, коли Рудьковський зник також несподівано, як з'явився?

 — Я 12 років працюю для Чернігова і не розумію цих бігунів. Знаєте, за цей час було чимало бізнесменів-політиків, які використовували наше місто як катапульту до Києва. На жаль, і сьогодні такі ризики є. За півроку безвладдя Чернігів вижив тільки за рахунок накопичених раніше потужностей. Не впевнений, що повторення такої ситуації не стане «летальним» для багатьох життєво важливих пунктів. Будь-які спроби радикально зламати життєдіяльність громади, нехай навіть під приводом «але ж по-новому» — ризиковані й болючі. Реакцією на це стане економічний крах і тотальне зубожіння людей. Інвестори теж підуть. Вони не готові до радикальної зміни команди. Пройдуть роки, перш ніж інвестор почне довіряти новим особам. І це нормально. У нас цього часу немає. Будуть закриті інвестпроекти з модернізації ТЕЦ, водоканалу, будівництву шкіл і дитячих садків, створення транспортних маршрутів. У цьому випадку мова йде навіть не про рівень комфорту в місті, а про його виживання.

До вашого обрання в місті навіть гарячої води не було. Про борги перед бюджетниками й згадувати не хочеться. За півроку люди зарплату не отримували. А в нашому історичному центрі до 2001 року, чесно кажучи, можна було знімати фільми про Апокаліпсис. До слова, це людська якість — швидко звикати до хорошого і сприймати як належне, а погане запам'ятовувати надовго.

— Не можу з вами погодитися. Чернігівці заслуговують того, щоб хороше — було звичайною справою. І я вдячний, що саме громада вказує мені на недоліки.

Ви згадали про борги ... Моя позиція — кожна праця має бути оплачуваною. Особливо, коли мова йде про людей, які працюють заради добробуту нашого міста: медикам, вчителям, працівникам соціальної сфери. Лікар повинен думати про здоров'я пацієнта, а не про те, де роздобути грошей, щоб прогодувати сім'ю. У січні 2002 року ми повністю погасили борги по зарплаті. З цього моменту у Чернігові ніколи не було заборгованості. Сьогодні працівники бюджетної сфери вчасно отримують зарплати з надбавками, на які центр грошей не дав. В інших містах людям ці гроші спеціалістам не виплачують, в тому числі і у Києві. Ми за рахунок міського бюджету таку індексацію робимо. Безумовно, цього недостатньо і я буду і далі відстоювати підвищення зарплат у Чернігові. На жаль, все і відразу — тільки у популістів.

Роботи та проблем у нас вдосталь, і ніхто на них очі не закриває. Але і зроблено вже було чимало. У 2004-му ми почали проект зі Світовим банком з реконструкції водного господарства. Перші гроші отримали в 2009-му. І сьогодні ми єдині в країні, хто цю реконструкцію завершив. В цілому водоканал оновлено на 80%. ТЕЦ модернізовано на 75%, замінено турбіни та котли. Система теплокоммунеренго оновлена ​​на 50%, побудовано 17 нових котелень. За рахунок американських, німецьких і європейських інвестицій, а також міського бюджету реконструюємо дитячі садки. У нас в середньому на 100 місць претендують 114 дітей. Звичайно, всіх приймають. Але це абсолютно не той рівень комфорту, який повинен бути у наших дітей. Тому одне з моїх головних завдань на найближчі два роки — повністю вирішити проблему з мережею дитячих садків.

«СКІЛЬКИ НЕРВІВ ВИТРАЧЕНО ЗА 12 РОКІВ, ЩОБ НЕ ДОПУСТИТИ ПРИВАТИЗАЦІЇ КЛЮЧОВИХ ОБ'ЄКТІВ МІСТА. ІНАКШЕ — ТАРИФИ БУЛИ Б ЗОЛОТИМИ »

— Останнім часом у Чернігові все частіше говорять про плани олігархів «задушити» ключові об'єкти енергетики, водоканал, тепокоммуненерго, щоб потім забрати їх у громади за борги. А там і комунальні тарифи можна підвищувати — разів так у три-чотири. Поки це тільки побоювання. Але все ж таки. Що думаєте?

— І я ці побоювання розумію. Скільки нервів і сил витрачено за 12 років, щоб не допустити приватизації стратегічних для нашого міста об'єктів! І сьогодні Чернігів має інженерну інфраструктуру, стан якої краще, ніж у багатьох обласних центрах країни. Сьогодні у нас одні з найнижчих комунальних тарифів, прокладені нові магістральні мережі до віддалених районів. А колись мені пальцем біля скроні крутили, кажучи, що зробити гарячу воду в місті неможливо. І при цьому важливо, що інженерні комунікації належать громаді, а не олігархам.

 «ЗУПИНИТИ ВІЙНУ. ЗА ДЕСЯТЬ РОКІВ В АФГАНІСТАНІ ЗАГИНУЛИ 117 НАШИХ ХЛОПЦІВ. ЗА ЧАС АТО ВЖЕ 135 ... »

— Ви пройшли Афганістан, у мирний час 20 років очолювали чернігівську Спілку воїнів-ветеранів. Це була не наша війна, зараз Донбас ...

— Це була чужа війна і чужа земля. Ми були заручниками геополітики. Багато років допомагали членам нашої афганської сім'ї, матерям, дружинам, дітям загиблих. Донецьк і Луганськ - це Україна... Це наше горе, у нас сьогодні знову — сироти та вдови. Це теж наша сім'я. Ми в боргу перед кожним, хто пройшов АТО, перед кожним, хто не повернувся. І у відповіді за їхні родини. Це не поверне синів і чоловіків, але допомагати ми просто зобов'язані.

Наші земляки, які пройшли цю війну, вже отримали 581 земельну ділянку. За цим показником Чернігівщина — четверта область в Україні. Кожен чиновник головою відповідає за швидкість розгляду заяв на отримання земельної ділянки від наших бійців. Ніякої тяганини і бюрократії бути не повинно. Ми разом зобов'язані зробити так, щоб нашим захисникам було куди повертатися, де створювати сім'ї, ростити дітей. Щоб у них була робота, справа, яка хоч трохи допоможе пережити важкий реабілітаційний період. Діти наших воїнів повинні у першу чергу отримувати путівки на оздоровлення, а сім'ї — пільги.

Війну треба зупинити... У нас був хлопець, Максим. Його батько два роки служив в Афганістані і повернувся живим. А його Максим після двох курсів інституту пішов служити в батальйон МВС, а взимку 2014-го у Києві його застрелили у спину. Батько, який пройшов війну, втратив єдиного сина...

Жодна смерть наших кращих хлопців, бійців, не повинна бути марною. Вони воювали і гинули за рідний квітучий край, за безпеку і благополуччя своїх родин, дітей, старих. Моя мета, не тільки як мера і громадянина своєї країни, але і просто як людини — зробити Чернігів успішним, процвітаючим, благополучним. Щоб у кожній родині був достаток, а в нашому спільному домі — мир.

PR

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини