Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:04:04

Вибори можуть перейти в судову площину – підсумковий брифінг громадських активістів

24.07.2015   18:47

24 липня в дискусійному клубі «Експертна думка» представники громадських організацій підсумували три тижні дослідження громадської думки чернігівців щодо виборчого процесу, що проходить по 205 округу.

Проміжні вибори в 205 окрузі показали прогалини в чинному законодавстві та показали наскільки воно недосконале, вважає Вадим Антошин. Саме через це, на думку активіста, в Україні існує поняття «технічний кандидат», а підкуп виборців залишається без покарання.
  
Олександр Булах зазначив, що за останній тиждень волонтерами громадських організацій було опитано 4174 чернігівці, а за весь час моніторингу респондентами стали 10380 осіб. Активіст відмітив, що відсоток людей, котрі перестають вірити обіцянкам кандидатів, з кожним днем стає все менше. На сьогодні таких близько 54%. Абсурдна ситуація на окрузі впливає й на бажання виборців йти на дільниці. Так, голосувати не збираються 42% молоді, а процент тих людей, котрі у випадку можливого зриву чи фальсифікації виборів, готові вийти на акції протесту знизився до 32% (на минулому тижні цей показник становив 37%).

Загалом, у відповідях чернігівців прослідковується єдина тенденція: люди розчарувалися в виборах, як невід’ємному елементу демократичного суспільства, наголосив Булах.
 
Аналізуючи, маніпулятивні технології, Олександр Бондарев відмітив, що при їх використанні нічого не змінилося, але застосуватися вони стали в рази більше. «Більшість маніпуляцій йдуть від двох прізвищ. Вони постійно на слуху для того, щоб люди, отримавши метровий бюлетень, могли легко їх в ньому знайти», - заявив активіст.

Також він спрогнозував два сценарії розвитку подій в день виборів. За першим процес голосування та підрахунок голосів розпочнеться та пройде благополучно та без порушень і в результаті ми швидко дізнаємося ім’я новообраного депутата. Однак, існує ризик того, що з першими результатами екзитполів, депутати, котрі не матимуть очікуваної підтримки виборців на конкретних дільницях, почнуть застосовувати брудні технології для підвищення власного рейтингу та явки свого електорату. Саме в цей час будуть імовірними так звані вкиди бюлетенів, псевдозамінування та активізація ті тушок. Однак, найбільш складний період почнеться при підрахунку голосів, вважає експерт.
Вадим Антошин додав, що згодом це може призвести до того, що вибори перейдуть в судову площину, а то й можуть бути невизнаними.

Про забезпечення правопорядку в день голосування, до та після нього говорили Андрій Криворучко, прокурор міста Чернігова, та Борис  Коновченко, т. в. о. начальника прес-служби обласної міліції. Вони запевнили, що правоохоронці в Чернігові в цей період працюватимуть в посиленому режимі. Порядок чернігівським міліціонерам допоможуть підтримувати патрулі нацгвардії та бійці добровольчого батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Кіровоград». Наразі ведеться робота по попередженню провокацій та дестабілізації обстановки в місті. «Міліція зможе гарантувати безпеку Чернігову», - наголосив Борис  Коновченко.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини