Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:52:58

"Ініціатива" розповіла про чорний PR та скільки кандидати витрачають на друковані ЗМІ під час проміжних виборах по 205 округу

15.07.2015   19:24

15 липня, у Чернігові, в експертному клубі «Чиста політика» відбулась презентація проміжних результатів спостереження за виборами в 205 окрузі, що проводилась в рамках спільної моніторингової кампанії ГО Освітній центр «Ініціатива» та сайту ПіК.

Перед присутніми виступили голова ГО Освітній центр "Ініціатива" та головний редактор сайту ПіК - Павло Пущенко, а також аналітик Андрій Кужель.
Нижче наводимо дані моніторингової кампанії:

Чорний PR та маніпуляції під час кампанії на проміжних виборах по 205 округу

Першим інструментом політичних маніпуляцій, під час виборчої кампанії по 205 округу, стали сіті-лайти та білборди з надписом "Укроп проти редиски". Вони, як виявилось, протримались всю кампанію.

На той час ще не була офіційно зареєстрована партія Геннадія Корбана "Укроп", з якою наразі і асоціюються дана агітація.
Через два дні під Чернігівської міською радою відбувся флеш-моб "Изыди редиска", у якому взяли участь акторки драматичного театру ім. Шевченка та група молодиків.

За словами ведучих цього заходу, вони зібралися для того,щоб вигнати "редисок" з міської ради.

Відповідно, можна припустити, що конкуруючий штаб вирішив відвести удар від свого кандидата.

Маніпуляції з кольорами і шрифтами, йшли в хід під час цієї кампанії. Так, Юрій Тарасовець використовував гасло Петра Порошенка на позачергових президентських виборах 2014 року "Час єднатися", а кандидат Величко, грає на кольорах, що їх використовує партія "Укроп".

Представники команди політтехнолога Петрова, активно працювали проти двох кандидатів: Генадія Корбана та Дмитра Блауша. Зокрема були розміщені запрошення на заходи, що їх організовував Корбан, від імені Ляшка, у кольорах, що їх використовують представники ЛГБТ-спільноти. Також, виготовлена друкована продукція провокативного змісту.

Активність проти цих кандидатів можливо пояснюється тим, що вчора Дмитро Блауш зняв свою кандидатуру. Лідер радикалів Олег Ляшко, заявив, що Блауш знімає свою кандидатуру через свавілля Адміністраії Президента. Крім того, раніше відбулась прес-конференція, на якій були присутні як представники Ляшка(Лозовий) так і Андрій Денисенко(саме за його поданням на березі Стрижня розміщений МАФ-приймальня, а по суті виборчий штаб Корбана).

Афіші, що не відповідають дійсності, неодноразово розклеювались містом. Зокрема на концерт Олега Скрипки(що його організовував Корбан) запрошували від імені Януковича, також були розклеєні фейкові плакати концерту Кобзона, що ніби то мав відбутись за підтримки БО "Укроп".

У Чернігові активізували свій випуск дві газети "Люстраційний бюлетень"(тираж 20 000) та "Народний Контроль"(тираж 70 000), при тому, багатотиражні видання мали не один випуск. Поміж іншого, велику площу у виданнях займала критика кандидата Березенка. При тому, що деякі матеріали "Люстраційногобюлетня" були ідентичні матеріалам газети "Укроп".

Була оприлюднена велика кількість соціологічних досліджень. У той же час не було жодного, котре б провела відома та авторитетна соціологічна компанія. Більшість досліджень містили кардинальні відмінності, і показували значну перевагу одного з кандидатів.

Міліція затримала розповсюджувачів газети "Наш Чернігів". У якій критика кандидата Березенка відбувалась на рівні абсурдних матеріалів. У той же час на папках виявлених в авто,  містяться наліпки Ради регіонального розвитку, яка як відомо, працює під егідою одного з кандидатів по 205 виборчого округу Сергія Березенка (висунутий партією Блоком Петра Порошенка)

Водночас прес-секретар  Сергія Березенка, Павло Кучер в коментарі ПіКзаявив, що в виборчому штабі кандидата вважають даний інцидент провокацією з боку виборчого штабу іншого кандидата - Геннадія Корбана (балотується від партії "Укроп").
Через поштові скриньки, поширили "листи щастя" від імені кандидата по 205 виборчому округу Ігоря Андрійченка.

Лист написаний, нібито, від руки і його власним почерком. Водночас, сам кандидат заявляє, що то підробка.  У листі Андрійченко, нібито, виправдовується за те, що був членом "Партії Регіонів" та організації "За Чернігів". Окрім цього, пояснює що ніколи не працював на СБУ, у чому його неодноразово звинувачували.

Фейкові листівки від імені екс-міського голови Києва Леоніда Черновецького розповсюджувались з агітацією за Сергія Березенка. Слід зазначити, що ще на початку кампанії ЗМІ близькі до команди Корбана розповсюдили інформацію, що керівником виборчого штабу Березенка є одіозний член команди Черновецького Олесь Довгий.
У той же час проти Корбана розповсюджуються матеріали, що розповідають про силові й кримінальні методи роботи кандидата.
У провідних чернігівських друкованих виданнях за час моніторингу було виявлено 6 матеріалів, що їх можна віднести до категорію чорного PR.

Презентація

Контент-аналіз друкованих ЗМІ Чернігова під час кампанії на проміжних виборах по 205 округу

Двоє найбільш ресурсних кандидатів розділили  між собою сторінки друкованих видань Чернігівщини.

За досліджуваний  період  про Сергія Березенка було бруковано 91 матеріал, про Геннадія Корбана 116, інші кандидати були представлені на порядок скромніше Олег Мікац - 5 матеріалів, Олексій Демяненко - 4, Юрій Тарасовець - 2 і по одному у Дмитра Блауша і Андрія Глаби.

Відповідно, виходячи з інформації про середню вартість одного квадратного сантиметру реклами в газетах, кандидати мали би витратили наступні  суми : Геннадій Корбан - 1 млн.  сто тисяч грн , Сергій Березенко - 836 тисяч грн. інші кандидати витратили від 500 грн.  до 66 тисяч грн..
Прикрим фактом у виборчій кампанії залишається друкування немаркованих матеріалів(джинси) місцевими газетами. Так з опублікованих матеріалів про Сергія Березенка половина не марковані як рекламні. У Геннадія Корбана близько чверті таких матеріалів.

Також дослідженням було виявлено, що лише проти одного кандидата в друкованих ЗМІ розміщувалися замовні матеріали негативного характеру - проти Геннадія Корбана було надруковано 6 таких повідомлень.

Презентація

(дослідженням охоплено період 4 червня - 6 липня 2015 року, охоплювало 6 випусків, досліджувалися наступні видання: "Гарт", "Весть", "Вісник Ч", "Семьдней", "Чернігівські відомості" та "Чернігівщина")

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини