Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:27:12

"Людей дістало" - перший моніторинг громадської думки щодо виборчого процесу презентували в Чернігові

14.07.2015   14:36Агенцiя

13 липня в дискусійному клубі «Експертна думка» представники громадських організацій ГРІМ та «Єдиний Чернігів» розказали про перші результати дослідження громадської думки чернігівців щодо виборчого процесу, що проходить по 205 округу.

Як зазначав Вадим Антошин на презентації ініціативи в минулу п’ятницю, мета моніторингу – дослідити та донести до громадськості як саме на пересічного жителя міста впливає виборча кампанія. Сьогодні активісти були єдині в тому, що жителі міста втомилися від інформаційної напруги, що пов’язана з агітаційною роботою штабів кандидатів.

З метою дослідження громадської думки активістами організацій був опитаний 1901 житель Чернігова. Опитування проводилося по всьому місту, а не тільки на території 205 округу. Умовно учасники опитування були об’єднані в три групи: молодь, люди середнього віку та літні громадяни.

Олександр Булах, що презентував результати опитування відзначив, що громадян, котрих задовольняє хід виборів, близько 6-8 відсотків в кожній групі. Тих, кого вже «дістало», теж майже однакова кількість – 7-9 %. Близько 8% опитаних обурилися використанням дуже великих коштів для агітаційної роботи, але, в той же час більшість назвати хоча б приблизну суму, використану кандидатами для проведення виборчої кампанії, не змогли. Інші ж називали цифри від сотні тисяч гривень до декількох десятків мільйонів.
Щодо підкупу виборців, то небагато чернігівців стикнулися з цим явищем особисто (близько 2%), більшість чули про це від знайомих (12-13%) чи зі ЗМІ, причому найбільше слідкують за даною інформацією в медіа літні люди (близько 15%) та молодь (близько 25%).

Ставлення до розважальних заходів, що організовують кандидати, у чернігівців розбігається: «за» висловилися близько 8% опитаних, стільки ж вважають їх «святом під час чуми», всі інші впевнені, що витрачені кошти можна було б направити в більш конструктивне русло.

Олександр Бондарев розказав про очевидні і приховані маніпуляції кандидатів в народні депутати.

Перша – це рекордна кількість самих кандидатів, що може призвести до зменшення явки виборців, дезорієнтації при заповненні метрового бюлетеня та голосування за «найвпізнаванішого» кандидата, тиску на ОВК і ДВК, судові тяжби і затягування оприлюднення результатів виборів, або й можливість їх зриву. Друга – соціологія, що не завжди відображає реальну картину вподобань виборців і часто використовується для збільшення згадуваності у ЗМІ. «Соціологія взагалі не має оприлюднюватися», - вважає Бондарев. Використання брендів та месиджів кандидатів і партій для впливу на підсвідомість. А буквально недавно додалися ще й маніпуляції навколо можливості вирішення проблемних ситуацій в місті. Як приклад, вчорашня боротьба з псевдо-мінерами.

Присутній на прес-конференції заступник прокурора області Денис Сірик запевнив в активному реагуванні представників правопорядку на повідомлення про порушення законодавства під час виборчого процесу. З 22 повідомлень 10, за словами Сірика, були передані до єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі ведеться розслідування, по закінченню котрого буде подана правова оцінка. «Під час слідства ніхто зволікати не буде», - підкреслив представник прокуратури. На питання щодо тиску на правоохоронців з боку кандидатів, Денис Сірик відповів, що відповідних заяв прокуратура не отримувала.
Активісти відзначають значне збільшення чорного піару в інформаційному полі (з’являться листівки з дискредитуючими матеріалами) та появу сутичок між агітаторами та представниками різних штабів.

«А на фоні подій в Мукачево у людей спостерігається страх повтору такого ж в день виборів у Чернігові», - зазначив Вадим Антошин. Денис Сірик додав, що при масових порушеннях порядку, правоохоронними органами будуть застосовані заходи для максимального забезпечення правопорядку на вулицях міста та у виборчих комісіях.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини