Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:13:22

Технології зриву виборів, гра на пониження явки виборців та відсутність адмінресурсу – результати круглого столу. ВІДЕО

08.07.2015   20:06Агенцiя

У вівторок, 7 липня, в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл за участі представників Комітету виборців України Олексія Кошеля, Володимира Цибулько та Олексія Голобуцького. Учасники обговорили ризики проведення виборів, а також технології впливу і способи маніпуляцій під час виборчої кампанії по 205 округу.

Основним ризиком виборів по 205 округу голова КВУ Олексій Кошель назвав використання технологій зриву чи спроби зриву виборів. Він зазначив, що з 1 січня 2015 року вступив у дію закон «Про здійснення державних закупівель», що не дозволяє швидко проводити низку державних закупівель і, відповідно, ускладнює ситуацію з державним фінансування виборів. «У зв’язку з цим виникає проблема з друком виборчих бюлетенів, оплатою теле- та радіо-ефіру для здійснення агітації кандидатами в народні депутати і, що є надзвичайно важливим, неможливо здійснювати фінансування інформаційно-аналітичної системи виборів», - наголосив голова КВУ.

На думку Кошеля, затягування з прийняттям закону, що міг б нівелювати технічні проблеми, може бути використане для подальшого оскарження результатів виборів у судовому порядку, хоча теоретично чинне законодавство не дає таких можливостей.
Надзвичайно велика кількість кандидатів є роботою на пониження явки виборців та масового їх підкупу, адже саме таким чином легше всього «довести» виборця до дільниці, вважають представники КВУ. На жаль, моральних авторитетів, що могли б взяти на себе цю роль, серед кандидатів немає.

127 кандидатів в нардепи – прецедент унікальний, погоджується Володимир Цибулько, але, окрім, гри в лотерею та спойлерської роботи на користь лідерів гонки, користі від такої їх кількості представник КВУ не бачить.

«Битва за 205 округ – останній цвях в домовину мажоритарки та гарантований набір аргументів на користь пропорційної системи», - підкреслив Цибулько.

Сумнівається щодо в справедливості цього твердження Олексій Голобуцький, на думку котрого прийдешні місцеві вибори, навіть за нового виборчого закону, нагадуватимуть приховану мажоритарну систему через недосконалість самого законодавства.
Засилля політичної реклами – джинси спостерігається чернігівському медіа полі, а в серед українських ЗМІ спостерігається спроба «демонізації» виборів по 205 округу, хоча підстав для цього немає.

Експерти також відзначають відсутність системного застосування адмінресурсу, але вбачають спекуляції деяких кандидатів на цій темі. Також вони не прогнозують масштабного застосування чорного піару та брудних технологій. Цьому, їх на думку, заважає обмеженість виборів одним округом та те, що сама кампанія знаходиться під пильним спостереженням всієї української та міжнародної спільноти. До того ж такі технології, як тролінг, добре працюють в мирний час, але в ситуації помітного напруження в суспільстві, під час проведення АТО, вони виглядають грубими, недопрацьованими та викликають спротив у громадськості, підкреслили учасники круглого столу.


Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини