Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:56:28

Як голосуватимем в жовтні – обговорення законопроекту про місцеві вибори

04.07.2015   13:02Агенцiя

Комітет виборців України разом із чернігівськими експертами сьогодні, 3 липня обговорювали законопроект «Про місцеві вибори». Нагадаємо, що за даний законопроект у першому читанні проголосував 271 народний депутат.

Очільник юридичного відділу Комітету виборців України Святослав Пікуль зазначив, що цей законопроект ще зазнає чималих змін, оскільки, вже зараз зареєстровано 1700 поправок. Більше поправок не було подано ще до жодного іншого проекту закону під час каденції цієї Верховної ради. За словами Святослава Пікуля, наразі, він передбачає суттєве скорочення кількості депутаті в обласних, районних та міських радах. Таким чином, якщо ця норма законопроекту не зазнає змін, то кількість депутатів в обласній раді з 100 чоловік зменшиться до 60, в міській раді з 50 депутатів стане 38. Також з новел цього проекту є те, що вибори міського голови будуть відбуватися у два тури.

Незрозумілою наразі залишається форма та зміст бюлетеня для голосування, адже обирати виборці будуть як партію, так і кандидата від неї. І все це одним голосом. Заплутати громадян може також те, що партії матимуть змогу висунути на місцевих округах по 2 кандидати в депутати, і обирати доведеться не тільки серед партій, а й серед кандидатів від них. «Може статися, що деякі округи взагалі не матимуть свого представника, а інші отримаю декількох», - зазначив Святослав Пікуль. Представник КВУ пояснив це тим, що депутати обиратимуться відповідно до пропорційної системи, за якою не партія, а виборці своїми голосами визначать рейтингове місце кандидата у списку партії. Тобто, за кого з членів кожної політичної сили проголосує більше людей, ті і стануть депутатом.

Наразі законопроект активно обговорюється громадськістю та отримує неоднозначні оцінки. «Даний проект закону є кращим за діючий зараз закон про вибори, але гірший за запропонований командою на чолі з Олександром Черненком», -  зазначив Олександр Соломаха.

«Старий закон себе віджив і Україні потрібні зміни», - також вважає Юрій Паперний. Політичний експерт погоджується з необхідністю проведення виборів мерів в два тури, що забезпечить більшу об’єктивність процесу, та впевнений, що партії почнуть «заманювати» лідерів громадської думки на свій бік для підняття власних рейтингів.

Сергій Соломаха звернув увагу, що одним з досить дискусійних моментів нового законопроекту, що досить рідко обговорюється, є занадто висока застава кандидатів у депутати міської ради та посади міського голови. Також він наголосив про необхідність створення спеціальних курсів для членів ОВК і ДВК стосовно нового виборчого закону.

Експерти зійшлись на думці, що ключовим стане наступне сесійний тиждень на якому депутати приймуть поправки до законопроекту 2831-3.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини