Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:18:04

Вибори по 205 округу як останні за мажоритарною системою та інші особливості виборчої реформи

13.06.2015   07:53Агенцiя

11 червня в дискусійному клубі «Експертна думка відбувся круглий стіл на тему «Вибори як складова захисту демократії в суспільстві». Учасниками заходу стали народний депутат України Олександр Черненко, голова Комітету виборців України Олексій Кошель, політичні експерти та громадські діячі.

Основною темою обговорення стали проміжні вибори народного депутата по 205 виборчому округу та місцеві вибори, що в відбудуться жовтні місяці. Зокрема, вибори по 205 виборчому округу, що пройдуть в Чернігові 26 липня, не є локальними: «Це подія всеукраїнського масштабу», - відмітив Олександр Черненко. До того ж, на думку народного депутата, є висока ймовірність, що саме на цих проміжних виборах чернігівці можуть обрати останнього депутата, що боротиметься за мандат народного депутата за мажоритарною системою.

Також Олександр Черненко поінформував, що днями був зареєстрований законопроект Руслана Князевича, в якому пропонуються зміни до існуючого Закону «Про вибори» і Закону «Про державні закупівлі». Обидва вони ці закони мають полегшити та краще організувати виборчий процес, зокрема і по 205 окрузі.

Відповідно до даного законопроекту, зменшуються строки висування кандидатів до 40 днів до дня виборів – наразі кандидати мають запасі на 10 днів більше, а реєстрація кандидатів закінчується за 30 днів до дня голосування, на сьогодні – за 25.

«Відповідні зміни до законів дозволять комісії вчасно замовити і надрукувати виборчі бюлетені»,- пояснив Олександр Черненко.

Доповнення до Закону «Про державні закупівлі» дозволить на проміжних виборах виборчим комісіям за полегшеною процедурою набагато швидше та простіше замовити товари і послуги для організації виборів.

Це стане можливим за умови, що 18 червня депутати проголосують за ці зміни до законодавства, підкреслив Черненко.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель, що також був активним учасником обговорення, акцентував увагу присутніх на роботі КВУ, яка на виборах по 205 округу матиме два основні напрями: довготермінове спостереження за виборчим процессом, усіма його учасниками та спостереження за процесом волевиявлення громадян в день голосування.

Олексій Кошель розказав, що очолювана ним організація абсолютно впевнена в необхідності проведення виборчої реформи, в рамках якої відбулося узаконення відкритих списків, запровадження багатомандатної мажоритарної системи, виборів мерів у великих містах у два тури та була б заборонена комерційна політреклама на радіо, ТВ, білбордах та сіті-лайтах.

Учасники круглого столу надіються, що виборчу реформу вдасться прийняти уже на початку вересня і місцеві вибори 25 жовтня пройдуть за новими правилами, хоча імовірність цього і не стовідсоткова.

Чернігівські експерти висловили неоднозначні думки щодо виборчої реформи. З одного боку, її необхідність не піддається сумніву, а з іншого, є ризик перетворення системи відкритих списків в ту ж саму мажоритарку, а необхідні глибинні перетворення отримають поверховий, так званий «косметичний» характер. Та навіть за ідеального розвитку подій буде необхідна складна багатоканальна просвітницька робота з населенням по інформуванню його щодо змін в у виборчому процесі

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини