Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:02:20

Не дозволимо знищити Кордівку! – результати круглого столу

05.06.2015   09:55

У Чернігові 4 червня відбувся круглий стіл на тему «Шлях впровадження громадських ініціатив в Чернігові. Перспективи благоустрою паркової зони «Кордівка». Захід провоходив у дискусійному клубі «Експертна думка», а його організатор – ВГО “Комітет Народного Контролю”.

Модератор заходу Леонід Сіваков, Голова ГО “Всеукраїнський комітет народного контролю”, поінформував учасників зібрання про законодавчі ініціативи ВГО «Комітет народного контролю», зокрема, про проект Закону України № 2737 “Про народний контроль в Україні”, який допоможе громадськості контролювати владу.

(http://www.zakonoproekt.org.ua/viewhtm.aspx?hn=Proekt_Zakonu_24_04_2015)
Учасники круглого столу мали змогу висловити свої думки та бачення перспектив благоустрою Кордівки, поділилися історією судових тяжб навколо неї та прийшли до згоди в тому, як її зберегти для міста та не пустити забудовників.

Леонід Сіваков вважає необхідністю визначити статус та межі цієї території, а потім розробити та затвердити план її благоустрою.

Олександр Гашпар, юрист, представник третьої сторони у суді по Кордовці, розповів про історію “діяльності” в Чернігові ТОВ “Еврокон Полісся” та перебіг судового засідання 28 травня 2015 року.

Архітектор Вільям Жигінас акцентував увагу на тому, що рекреаційні зони можуть забудовуватися лише за згоди Верховної Ради. «При цьому вже 30 % Ялівщини та 10 % Кордівки забудовано», - повідомив відомий чернігівський архітектор та додав, що при такому ж розвитку подій ми можемо втратити близько третини усієї Кордівки.

Експертною думкою поділився Віктор Глєба, колишній заступник головного архітектору м. Київа, котрий впевнений: для забезпечення недоторканості даної паркової зони потрібно розглянути всі документи, детально вивчити земельні питання і обов’язково відкривати Генплан міста для доступу громадськості.

Рішуче готовий діяти Дмитро Блауш, заступник голови обласної організації Радікальної партії Ляшка. На його думку, треба ставити чиновників на місце і, якщо треба, із застосуванням сміттєвих баків.

Станіслав Бардін, головний редактор альманаху “Економіка та право”, впевнений, що треба дуже обережно ставитись до забудов взагалі, і на Кордовці, зокрема. Історичні дослідження показують якими катастрофами це може обернутися.

Ірина Бабчук, керівник Чернігівського обласного осередку ВМГО “Молодь демократичного альянсу”, розділяє цю думку та, як приклад, наводить паводок кількарічної давнини, коли деснянська вода стояла у міському парку. «А звідти і територія можливої майбутньої забудови недалеко. Хто може гарантувати, що повені не буде у майбутньому?» - ставить питання пані Ірина.

Норматив зелених насаджень у Європі 50 м2 на людину, в Україні –  21 м2, повідомив В’ячеслав Лебідь, депутат міської ради, «Батьківщина». У Чернігові ж при наявності всього двох зелених масивів – Ялівщини та Кордівки, на одного мешканця міста – припадає всього 7 м2 зелених насаджень на особу. Це критичний показник.

Захід таки не обійшовся без гарячих дебатів, але значний резонанс викликала новина про те, що в цей день депутати міськради проголосували за виділення землі під забудову у сквері по вулиці Князя Чорного, 4, біля Успенського собору та Чорної могили – в самому серці Чернігова.

Безумовно КНК бере цю ситуацію під контроль оскільки таке рішення стало можливим лише завдяки діям Містерства культури, яке узгодило це питання. Очевидно, що тут знову тхне корупцією. У такому разі ми йдемо до можновладців з “народним приписом” (проект 2737).

Учасники круглого столу підготували до мешканців міста Чернігова наступне звернення:
Шановні чернігівці! Політики приходять і йдуть, а нам з Вами, нашим нащадкам, жити в цьому місті. Тому, саме від нашої активної позиції сьогодні залежить наскільки зручно буде жити нам і нашим дітям в Чернігові завтра.

Досвід судових справ по захисту лісопаркових зон Чернігова свідчить про те, що влада міста не може ефективно захищати інтереси громадян, якщо громада мовчить і не контролює кожен її крок.

Життєво необхідно витягнути процес вирішення проблем міста з-під килимів владних кабінетів на світло, зробити його максимально публічним, активно підключити жителів Чернігова до процесу розробки та вибору проекту облаштування рекреаційної (зони відпочинку) “Кордівка”.

Учасники Круглого столу “Перспективи благоустрою паркової зони “Кордівка”, виходять з ініціативою віднесення рекреаційних зон Чернігова до категорії заповідників.
Учасники Круглого столу вважають за необхідне:
• Надалі відслідковувати хід розгляду в апеляційному суді Києва справи по «Кордівці».
• Створити спільну робочу групу з представників громадських об’єднань міста, по вивченню пропозицій щодо облаштування «Кордівки».
• Підготувати пропозиції щодо надання «Кордівці» такого статусу, який би унеможливлював подальші зазіхання на цю територію для забудови.
• Виступити з ініціативою про оголошення в Чернігові відкритого конкурсу на проект облаштування зони відпочинку в лісопарковій зоні “Кордівка”.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини