Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:44:59

Тримати на постійному контролі питання поширення небезпечних хвороб для тварин

30.05.2015   12:02Агенцiя

Про недопущення поширення африканської чуми свиней, оздоровлення від лейкозу великої рогатої худоби та від сказу — свійських тварин йшлося на черговому засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, яке 29 травня провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Минулого року на території області було виявлено 10 випадків спалаху африканської чуми свиней. Для їх ліквідації були вжиті всі необхідні заходи як на обласному, так і на районному рівнях. За результатами моніторингу наразі збудника АЧС у диких тварин в області не виявлено.

Проте, за словами першого заступника голови ОДА, необхідно продовжувати проводити роботу з депопуляції диких кабанів, а в міжнародних автомобільних пунктах пропуску забезпечувати ветеринарно-санітарну обробку в обладнаних дезбар`єрах, для того, щоб не допустити потрапляння збудника на територію області.

— Наше завдання на сьогодні — не допустити повторних спалахів захворювання на території області, адже це несе не тільки біологічну, а й серйозну економічну загрозу. Більше 700 небезпечних районів на АЧС залишаються на територіях країн, що межують з Чернігівщиною. Тому потрібно вжити всі необхідні заходи щодо недопущення завезення сировини і продукції з цих країн. Важливо також тримати на постійному контролі дику фауну, — підкреслив Леонід Сахневич.

Начальник головного управління ветеринарної медицини в області Віктор Кульбако повідомив, що у червні Чернігівську та Київську області відвідає експертна оціночна місія під егідою GF-TADs (Глобальна рамкова програма контролю транскордонних хвороб тварин). Місія перевірить місця, де було виявлено спалахи захворювання свиней на предмет безпечності зернової продукції з метою заключення міжнародних експортних договорів.

Віктор Кульбако також поінформував про хід оздоровлення від лейкозу великої рогатої худоби. За рахунок державних коштів протягом 10 років було виконано колосальний об'єм робіт зі знищення цього вірусу в господарствах області. Проблемним залишається приватний сектор, де утримується 1127 корів, які можуть бути уражені хворобою. На сьогодні потрібно завершити ідентифікацію великої рогатої худоби в індивідуальних господарствах населення та забезпечити ізольоване утримання РІД-позитивних тварин на лейкоз, не допускаючи їх випасання в загальному стаді.

Вдалося також, за інформацією начальника управління ветеринарної медицини в області, зменшити кількість неблагополучних пунктів на захворювання сказом. Основним заходом боротьби з цією хворобою є щеплення свійських тварин — собак та котів. Цьогоріч за рахунок коштів державного бюджету (1,5 мільйона гривень) закуплено вакцину проти сказу. Щоб придбати все необхідне для проведення щеплень тварин (шприци, бинти, вата тощо) виділили кошти з обласного бюджету.

У ході засідання представники комітету з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та тест-контролю Громадської ради при облдержадміністрації виступили з пропозицією щодо розроблення стратегії забезпечення біологічної безпеки області. Для цього громадськість планує зібрати пропозиції та провести засідання «круглого столу» за участю представників ветеринарної медицини, господарств, установ, підприємств різних форм власності.

За результатами засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, з урахуванням всіх пропозицій, готується відповідне протокольне рішення.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини