Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:24:54

Як будемо голосувати восени? ВІДЕО

30.05.2015   11:04Агенцiя

26 липня відбудуться довибори у 205 виборчому окрузі. Від них багато чого очікують. Але це лише один округ. А от згодом, вже восени, всю країну охопить справжня виборча лихоманка – даватимемо путівку в парламент місцевим обранцям. І не так, як звикли. Проектів змін до профільного законодавства у Верховній Раді наразі чотири, і один з них розглядали за круглим столом в Чернігові.

Свою версію Закону України про місцеві вибори керівник робочої групи при голові Верховної Ради Олександр Черненко готував з Андрієм Парубієм та ще з майже двома десятками депутатів. Перевагою документу, на їхню думку, є реальні відкриті списки, а не прихована мажоритарка. До того ж законопроект підтримується членами Центральної виборчої комісії, а його основні статті були рекомендовані ОБСЄ, Радою Європи та Венеціанською комісією. І якщо все складеться, то в липні він буде остаточно прийнятий, бо можливість проведення місцевих виборів не ставиться під сумнів.

До чого ж готуватися? У великих містах (не менше 90 тисяч виборців) все відбуватиметься за пропорційною системою відкритих списків. Партії формують у довільному порядку список, а потім ділять його на округи, у кожному з яких різна кількість мандатів. Виборець обов’язково голосує за партію і, якщо хоче, за певного політика, вписуючи у бюлетень номери. У підсумку спочатку місця у раді дістаються відповідно до відсотків, які набрали кандидати (для цього визначається ціна одного мандата в голосах), а решту отримують ті, хто залишається у списку. Бар’єру немає – якщо особа отримає необхідний мінімум голосів, вона стане депутатом. Аналогічно обирають і склад обласного парламенту. А от мерські перегони матимуть два етапи.

Районні, районні у містах та міські ради невеликих міст підуть на вибори з багатомандатними мажоритарними округами. Партії сформують списки, люди голосуватимуть як і раніше, але переможе кілька депутатів, від двох до чотирьох на кожному окрузі. Це, як вважають автори закону, зменшить гостроту конкуренції і рівень фальсифікації. Учасники антитерористичної операції та тимчасові переселенці зможуть голосувати, якщо ще до початку кампанії зареєструють свою фактичну адресу у Держреєстрі виборців. А от журналістські гаманці схуднуть – агітувати дозволять лише на мітингах, зустрічах і через листівки. Словом, новацій вистачає.

Свою підтримку законопроекту вже висловили депутати від Чернігівщини Анна Романова та Олександр Кодола. Що ж, змінам – бути, але нехай восени вони таки не стануть для звичайного українця вищою математикою.


Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини