Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:12:42

Як будемо голосувати восени? ВІДЕО

30.05.2015   11:04Агенцiя

26 липня відбудуться довибори у 205 виборчому окрузі. Від них багато чого очікують. Але це лише один округ. А от згодом, вже восени, всю країну охопить справжня виборча лихоманка – даватимемо путівку в парламент місцевим обранцям. І не так, як звикли. Проектів змін до профільного законодавства у Верховній Раді наразі чотири, і один з них розглядали за круглим столом в Чернігові.

Свою версію Закону України про місцеві вибори керівник робочої групи при голові Верховної Ради Олександр Черненко готував з Андрієм Парубієм та ще з майже двома десятками депутатів. Перевагою документу, на їхню думку, є реальні відкриті списки, а не прихована мажоритарка. До того ж законопроект підтримується членами Центральної виборчої комісії, а його основні статті були рекомендовані ОБСЄ, Радою Європи та Венеціанською комісією. І якщо все складеться, то в липні він буде остаточно прийнятий, бо можливість проведення місцевих виборів не ставиться під сумнів.

До чого ж готуватися? У великих містах (не менше 90 тисяч виборців) все відбуватиметься за пропорційною системою відкритих списків. Партії формують у довільному порядку список, а потім ділять його на округи, у кожному з яких різна кількість мандатів. Виборець обов’язково голосує за партію і, якщо хоче, за певного політика, вписуючи у бюлетень номери. У підсумку спочатку місця у раді дістаються відповідно до відсотків, які набрали кандидати (для цього визначається ціна одного мандата в голосах), а решту отримують ті, хто залишається у списку. Бар’єру немає – якщо особа отримає необхідний мінімум голосів, вона стане депутатом. Аналогічно обирають і склад обласного парламенту. А от мерські перегони матимуть два етапи.

Районні, районні у містах та міські ради невеликих міст підуть на вибори з багатомандатними мажоритарними округами. Партії сформують списки, люди голосуватимуть як і раніше, але переможе кілька депутатів, від двох до чотирьох на кожному окрузі. Це, як вважають автори закону, зменшить гостроту конкуренції і рівень фальсифікації. Учасники антитерористичної операції та тимчасові переселенці зможуть голосувати, якщо ще до початку кампанії зареєструють свою фактичну адресу у Держреєстрі виборців. А от журналістські гаманці схуднуть – агітувати дозволять лише на мітингах, зустрічах і через листівки. Словом, новацій вистачає.

Свою підтримку законопроекту вже висловили депутати від Чернігівщини Анна Романова та Олександр Кодола. Що ж, змінам – бути, але нехай восени вони таки не стануть для звичайного українця вищою математикою.


Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини