Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:14:30

Опозиційний блок вимагає від влади запобігти зриву децентралізації і провести конституційну реформу у встановлені терміни

29.05.2015   13:26Агенцiя

Опозиційний блок вимагає від парламенту, керівництва країни невідкладно приступити до внесення змін до Конституції України, що стосуються, в першу чергу, децентралізації держуправління.

Вони обіцяли провести децентралізацію на виборах. Вони обіцяли децентралізацію, коли отримали кермо влади. Вони обіцяли провести її до кінця 2015 року, підписуючи Мінські угоди. Але сьогодні, у переддень літа, ці обіцянки залишаються порожнім звуком, а сам процес знаходиться під загрозою зриву.

Влада дозволила собі неприпустиму повільність у реформуванні Основного закону країни. Саботуючи конституційний процес, нинішні правителі поставили під загрозу зриву виконання Мінських домовленостей, загальмували політичне врегулювання збройного конфлікту на Донбасі і, зациклившись на риториці війни, створили реальну загрозу міжнародної ізоляції України.

Проігнорувавши вимогу Опозиційного блоку негайно провести Конституційну реформу, дати місцевому самоврядуванню всі необхідні інструменти для управління на місцях, коаліція фактично поклала в довгий ящик децентралізацію. І тим самим обдурила очікування українців на життя по-новому в територіальних громадах та регіонах.

Рік тому, щойно ставши президентом, Петро Порошенко представив проект зміни Конституції. Йому знадобилося всього кілька днів від оголошення про проект до його подання. Тим часом, створена у квітні цього року президентом Конституційна комісія належної оперативності не виявила: тільки зараз, всього лише за півтора місяці до закінчення сесії парламенту, вона оголосила про готовність представити напрацювання щодо зміни Конституції України. При цьому відомо, що проект конституційних змін, що стосується більш чіткого розподілу повноважень між центральною владою та органами місцевого самоврядування, вимагає тривалого вивчення та обговорення, оскільки зачіпає положення 11 статей Основного закону.

Цілком очевидно, що терміни, обіцяні самим Порошенко в Мінську, - завершити реформу до кінця року, - виглядають як не цілком реальні. Починається літня частина сесії Верховної Ради, під час якої за півтора місяці депутати повинні двічі проголосувати за проект Конституції, а Конституційний суд в проміжку між цими голосуваннями - розглянути проект. Свої висновки про проект повинна встигнути зробити і Венеціанська комісія.

Вважаючи питання децентралізації життєво важливим для України, «Опозиційний блок» вимагає прискорити конституційний процес. Уже найближчого вівторка, 2 червня слід прийняти звернення парламенту до Конституційної комісії з тим, щоб не пізніше 15 червня представити проект до парламенту. Відразу після надходження документа у ВР його необхідно відправити до Конституційного суду з проханням розглянути як першочерговий і не пізніше 16 липня проголосувати за проект у першому читанні.

Виконання такого графіка дозволить зробити децентралізацію частиною Конституції вже восени. Тільки неухильне його виконання дасть регіонам шанс на нормальний розвиток, а Україні - на мирне життя.

Прес-служба Опозиційного блоку

PR

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини