Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:13:25

Арсеній Яценюк перевірив хід облаштування українсько-російського державного кордону на Чернігівщині

22.05.2015   16:04

У п’ятницю, 22 травня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк перевірив хід облаштування українсько-російського державного кордону на пункті пропуску «Сеньківка», що на Чернігівщині.

Глава Уряду оглянув інженерно-технічні споруди, зведені в рамках першого етапу облаштування «Європейського валу», та ознайомився зі зразками техніки та новітніми засобами охорони державного кордону.

Він нагадав, що роботу зі зведення державного кордону «Європейський вал» було розпочато в минулому році. Цей проект, наголосив Арсеній Яценюк, «має дати можливість Україні захистити свою територію, в першу чергу – від диверсійних груп, російських терористів та бандитів, від незаконного перетину державного кордону, незаконної міграції, торгівлі людьми, зброєю та наркотиками».

Глава Уряду підкреслив, що це повинен бути перший кордон, який, в тому числі, дає можливість не дозволити російським військовим потрапити на територію України.

Арсеній Яценюк наголосив, що проект «Європейський вал» став «фактично електронною системою контролю над державним кордоном». Вона передбачає чотири можливості електронної ідентифікації – «як на землі, так і з повітря, в тому числі з залученням безпілотних апаратів»: «Уся ця система зводиться на один пульт, і оператор приймає рішення з огляду на те, хто перетнув кордон - чи це жива сила, чи техніка. Після цього він або дає вказівку затримати, або вказівку не знищення тих, які посягають на територіальну цілісність та безпеку української держави».

За словами Глави Уряду, огорожі будуть встановлені лише в зоні пунктів пропуску: «По всій іншій ділянці державного кордону будуть інженерні споруди та електронні засоби моніторингу, для того, щоби весь кордон був під захистом. У тому числі, бойові модулі, як мобільні, так і стаціонарні, мета яких – ураження тих цілей, які представляють небезпеку для української держави».
«Ми повністю змінили ідеологію. Електронні засоби в десять разів ефективніші, тому що дають можливість контролювати повністю весь кордон», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що вже багато зроблено в частині проектної документації, створено державне підприємство «Дирекція з будівництва та експлуатації прикордонної інфраструктури».

Глава Уряду зазначив, що перший проект «Європейського валу» передбачав загальну суму фінансування розміром майже 1 млрд. доларів США. Проте після консультацій з експертами зі США, Ізраїлю та ЄС Уряду вдалося здешевити цей проект у п’ять разів.

Загальний обсяг коштів, передбачений проектом, - 4 млрд. грн: «2,5 млрд. грн. будуть направлені на електронні засоби і так зване «залізо», 1,5 млрд. грн. – на будівельні роботи».

Арсеній Яценюк підкреслив, що з цих 4 млрд. грн. «1, 5 млрд грн. повернуться в Державний бюджет як податки», адже до реалізації проекту залучені в основному українські підприємства, «які як виконують будівельно-монтажні роботи, так і виготовляють техніку, яка буде стояти на державному кордоні Україні».

«Тобто цей проект має дві мета. Перша і основна мета – це безпека від російських диверсантів і терористів. Друга – створення робочих місць, державні замовлення і розвиток української науки», - сказав Глава Уряду.
Він нагадав про проекти для облаштування кордону, продемонстровані українськими підприємствами: «Можу сказати, що пишаюся тими науковими розробками, які сьогодні продемонстрували українські компанії – вони на рівні світових розробок».
«Сподіваюся, що в нас будуть ще замовлення від західних партнерів на те, як облаштовувати державний кордон», - додав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що проект «Європейський вал» передбачає завершення облаштування всієї інженерної та електронної системи протягом чотирьох років: «До кінця 2018 року весь українсько-російський державний кордон буде побудований, змонтований і буде ефективно захищати Україну від російських терористів».

Під час відвідання пункту пропуску Глава Уряду оглянув хід зведення інженерних споруд, які включають систему штучних перешкод на можливих напрямках руху техніки, спостережні пункти та вежі, суцільний рів, загороджувальний паркан, сигналізаційні пристрої тощо. Крім того, обладнані елементи інженерного облаштування пункту пропуску, захисні споруди для укриття пасажирів та персоналу.

Координатор проекту облаштування державного кордону Ігор Полуденко повідомив, що за 2014-2015 роки було зведено 115,2 кілометра протитанкових споруд, 82 кілометра рокадних доріг, 417 кілометрів контрольно-слідових смуг, 10 км 750 метрів загороджень. Установлено 49 веж спостереження по всіх ділянках Сумської, Харківської, Чернігівської областей. Загалом на цей обсяг робіт витрачено 160 мільйонів гривень, які були отримані як кошти міжнародної технічної допомоги.

До кінця року на зведення «Європейського валу» в Державному бюджеті передбачено 300 мільйонів грн.. Цим коштом до 1 вересня заплановано облаштування протитанкових споруд - 385,7 км, огороджень - 90 км, 7 опорних пунктів, 214 км контрольно-слідової смуги та рокадної дороги - 214,5 км.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.