Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:57:55

Через два з половиною роки в Україні відновили призов на строкову військову службу

03.04.2015   07:31Агенцiя

Після довгої перерви на Чернігівщині, як і в усій державі, стартував весняний призов. Триватиме ця кампанія аж до завершення травня, і за цей час наша область має направити до війська 700 юнаків віком від 20 до 27-ми років.

Вадим Лільчицький, заступник комісара обласного військкомату: «Разом з тим, хочу зазначити, що повістками для проходження медичної комісії в районних та міських військкоматах ми будемо викликати і 18-річних хлопців. Для визначення ступеню їх придатності».

За словами військових, весняний призов, традиційно, йде «зі скрипом». Шалених черг з бажаючих служити не має, а призовники намагаються прикритися тим, що не отримували повісток, хоча за законом вони повинні прибути на збірні пункти у десятиденний термін після оголошення відповідного наказу Президента, незалежно від того отримали вони оповіщення чи ні. Воєнкоми закликають не плутати повістки на мобілізацію та строкову службу, адже у перших дійсно потрібно розписуватися, у других — ні. Не варто забувати і про відповідальність за ухиляння: від трьох до п’яти років позбавлення волі.
Одна з причин низької активності, кажуть армійці — страх батьків, що зовсім юне чадо опиниться в зоні проведення антитерористичної операції.

Вадим Лільчицький: «Хочу заспокоїти батьків та родичів. Відповідно до рішення РНБО та указу Президента України військовослужбовці строкової служби в зону АТО не плануються та не будуть відправлятися. Вони проходитимуть навчання та службу військових частинах та відповідних військових формуваннях».

Серед новацій весняної кампанії — подовження строку служби до 18-ти місяців, а для тих, хто має вищу освіту — до 12-ти. Призивати до лав Збройних Сил будуть усіх: і депутатів, і чиновників. А от хто, цьогоріч, точно не піде до війська то це студенти стаціонару, вчителі, які працюють у сільській місцевості, та молоді батьки.

Вадим Лільчицький: «Якщо хлопець, дійсно, одружений і вони з дружиною чекають на дитину, то під час виклику до військкомату він повинен мати довідку з пологового будинку про стан дружини. Відповідно до цієї довідки він отримає відстрочку до моменту народження дитини. А коли маля народиться призовник отримує ще одну відстрочку до набуття дитиною 3-х років».

Стосується це і тих, хто вже має дитину віком до трьох років. Втім, навіть якщо призовник не має причин для відтермінування служби, це не означає, що він обов’язково піде в армію. Військово-лікарські комісії відбраковують близько 20% юнаків за станом здоров’я, а кожен десятий просто не проходить психологічний відбір.

Вадим Лільчицький: «Нажаль, морально психологічний стан хлопців залишає бажати кращого. Найчастіше проблеми виявляють у хлопців з сільської місцевості. З призовниками, як і з мобілізантами працюють психологи. Попередні тестування у районах проводять психологи волонтери і більш поглиблено хлопців перевіряють в обласному центрі із залученням спеціалістів з Асоціації псих одрами».

Втім, військові кажуть, що це лише попередні спостереження і про результати говорити зарано.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини