Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:40:30

Юрій Бойко: "Опозиційний уряд важлива складова української політики"

01.04.2015   10:12Агенцiя

У вівторок, 31 березня, у НСК «Олімпійський» було презентовано Опозиційний Уряд. Ініціаторами створення альтернативного Уряду стали народні депутати Опозиційного Блоку. На презентацію зібралися громадські діячі, політики, міжнародні та українські ЗМІ.

Чернігівщину на заході представляв депутат Чернігівської обласної ради Анатолій Мирошниченко.

Опозиційний Кабінет міністрів очолив Борис Колесніков. Представив прем'єра Голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.

- Створивши Опозиційний уряд і вибравши прем'єр-міністром Бориса Колеснікова, наша фракція зробила важливий крок по зміцненню опору сьогоднішній владі. Опозиційний уряд - важлива складова української політики. Суспільство має побачити альтернативу рішенням сьогоднішньої влади, - зазначив політик.

У Кабміні Колеснікова буде 4 віце-прем'єра і 12 міністрів:

Вадим Рабінович – віце-прем’єр-міністр з контролю за діяльністю правоохоронних органів;
Наталія Королевська – віце-прем’єр-міністр з соціальної політики і пенсійної реформи;
Олександр Вілкул – віце-прем’єр-міністр з індустріалізації та відновлення Донбасу;
Михайло Добкін – віце-прем’єр-міністр з реформи місцевого самоврядування;
Ігор Шурма – міністр охорони здоров’я;
Микола Шишман – міністр агропромислового комплексу;
Володимир Шемаєв – міністр інфраструктури і транспорту;
Костянтин Стогній – міністр внутрішніх справ і надзвичайних ситуацій;
Віктор Скаршевський – міністр фінансів;
Михайло Папієв – міністр соціального забезпечення;
Євгеній Мураєв – міністр економічного розвитку і торгівлі;
Володимир Макуха – міністр паливно-енергетичного комплексу;
Юрій Котляров – міністр юстиції;
Олена Колеснікова – міністр освіти, культури, науки, у справах сім’ї та молоді;
Павло Жила – міністр екології і природних ресурсів;
Костянтин Грищенко – міністр іноземних справ.


Безробіття і девальвація гривні – головні помилки влади

На думку голови опозиційного Кабінету міністрів головна проблема діючого Уряду – зубожіння населення та знецінення національної валюти. Опозиційний уряд має на меті не критикувати діючу владу, а пропонувати реальні кроки для вирішення проблем. «Тіньові» міністри вже завтра роз’їдуться по Україні, щоб на місцях вивчити ситуацію та поспілкуватися з людьми. А у другій половині квітня на основі цього дослідження буде представлено програму Опозиційного уряду.

- Будь-який опозиційний уряд створюється як громадський майданчик, на якому роль і права опозиції не врегульовані законодавчо. Але ще раз хочу нагадати владі - жодні уряди - діючі чи опозиційні - не мають ніякого значення, тому що головним критерієм є рівень життя людей. Чим вище рівень життя - тим краще живе суспільство, - зазначив Борис Колесніков.

За словами політика дві найбільші помилки влади – це безробіття та девальвація. В Україні сьогодні реальне безробіття досягає майже 25%. В європейських країнах кількість непрацюючих досягала такого показника лише на тлі глобальних реформ.

- Девальвація - це друга проблема, оскільки вона веде до зубожіння українців.
І сьогодні - головне завдання Опозиційного уряду - не тільки критикувати владу, але й давати конструктивні пропозиції щодо вирішення проблем, - підсумував Борис Колесніков.

Нова Конституція – запорука миру та процвітання країни

Проект нової Конституції планується представити у травні. За словами Бориса Колеснікова цей документ має бути бездоганним за всіма критеріями.

Також нова Конституція має дати поштовх для розвитку економіки, захищати недоторканість інвестицій та надати особливий статус всім 25 регіонам України. В першу чергу на думку представників Опозиційного Уряду це дасть можливість відновити мир на Донбасі. Крім того, особливий статус регіонів – можливість самостійно вирішувати питання на місцях - це суттєвий крок до децентралізації.

Крім того, децентралізація є дієвим механізмом боротьби з корупцією:

- Надаючи повноваження регіонам, ми, тим самим, пропонуємо найбільш ефективний механізм боротьби з корупцією. Є світове правило - корупції немає тоді, коли хабар нема за що дати. Іншого ще ніхто не придумав. Тому створення Антикорупційного бюро нічого не дасть. Тільки громадський контроль позбавить суспільство корупції. А будь-яке нове відомство - це додаткові доходи бюджету на його утримання, - переконаний політик.

У проекті Конституції також ітиметься про виборні посади губернаторів та суддів, перехід до двопалатного парламенту із значним скороченням кількості народних депутатів.

Нова індустріалізація – дієвий інструмент виведення країни із кризи


Розвиток промисловості, нова індустріалізація та відродження Донбасу – це основні напрямки виведення української економіки із глибокої кризи. Таку тезу озвучив під час презентації Опозиційного уряду його віце-прем'єр-міністр з індустріалізації та відновлення Донбасу Олександр Вілкул. На його думку нинішній уряд приділяє цим питанням мало уваги через те, що не має достатньо знань та фахівців в цій сфері. І додав:

- Моя робота буде проходити не в київських кабінетах, а в трудових колективах, в цехах підприємств. Я сам все свідоме життя пропрацював в промисловості, від робочих спеціальностей до керівника підприємства.

Політик підкреслив, що Опозиційний уряд буде працювати з профспілками, з Федерацією роботодавців, українськими та зарубіжними експертами і залучатиме найкращий світовий досвід.

За словами Олександра Вілкула, нова індустріалізація - принципово новий підхід до розвитку української економіки. Сьогодні важливо підтримувати та модернізувати такі основні галузі: хімічну, вугільну, металургійну, машинобудівну. При цьому необхідно забезпечити перехід від сировинної економіки до економіки технологій і високих досягнень.
На думку політика мають бути розроблені та працювати програми розвитку галузей з високою доданою вартістю. Починаючи від пільг, які потрібно об'єктивно давати IT-галузі, закінчуючи ракетно-космічною галуззю, суднобудуванням, точним машинобудуванням. Це ті галузі, в яких необхідний ривок.

Економічний прагматизм та чіткий план реформ


Міністр економіки Опозиційного уряду Євгеній Мураєв вважає, що діючий Уряд практично зруйнував економіку країни.

- Відсутність стратегії призвела нашу країну до банкрутства, а населення - до злиднів. За останній час не проведено жодної реформи, втрачені основні ринки збуту, знищені бюджетоутворюючі підприємства, звалилася банківська система. За офіційними даними, ВВП нашої країни скоротився на 8%. Валюта знецінилася в 3,5 рази, золотовалютні резерви скоротилися втричі, інфляція досягла рівня 35%. І це далеко не все. Закриваються підприємства, з нашої країни йдуть інвестори. Зростає безробіття, дефіцит бюджету і пенсійного фонду. Державний борг збільшився вдвічі. Всі наші фінансові проблеми вирішуються за рахунок зовнішніх позик і за рахунок населення, - наголосив політик.

За словами Євгенія Мураєва, політикою Опозиційного уряду буде економічний прагматизм:

- Не треба йти в Європейський економічний чи Митний союзи і тим більше вибирати між ними. Нам потрібно зробити так, щоб вони прийшли до нас.

На думку міністра економіки Опозиційного уряду, Україна має всі шанси для того, щоб стати успішною економічно розвиненою країною. Це і вигідне територіальне положення, і великий науково-технічний потенціал, і розвинена інфраструктура, і кваліфікована робоча сила. Головне провести економічні реформи, знизити податки та створити сприятливий інвестиційний клімат.

-  Цільова підтримка сільського господарства, технічне переозброєння промисловості, створення спеціальних економічних зон, розвиток туризму - все це складові частини нашої економічної стратегії. У нас є чіткий план реформ. Ми знаходимося у фінальній стадії пакета розробки законопроектів, які виведуть нашу країну з кризи. Ми внесемо їх у парламент найближчим часом після широкого обговорення з громадськістю, - сказав Євгеній Мураєв.

В центрі уваги всіх програм – людина


На думку міністра освіти, культури, науки, сім'ї та молоді Опозиційного уряду Олени Колеснікової, людські ресурси – це головна інвестиція у майбутнє держави. Саме громадяни можуть зробити країну процвітаючою та заможною.

- Наше міністерство об'єднало в собі освіту, науку, культуру, сім'ю, молодь і спорт, оскільки в нашому розумінні ці поняття нероздільні і є основою цивілізованого суспільства, де основною цінністю є людина. І в центрі уваги всіх наших пропозицій також знаходиться людина, - сказала міністр освіти, культури, науки, сім'ї та молоді Опозиційного уряду Олена Колеснікова.

На відміну від діючого Уряду міністри Опозиційного пропонують зберегти безкоштовне харчування в дитячих садках і школах; безкоштовний проїзд в громадському транспорті; безкоштовні підручники; стипендії у вузах і ПТУ для успішних студентів. Адже держава сьогодні економить на найбільш незахищених - вчителях і педагогах, які і так перебувають на межі виживання.

Олена Колеснікова зазначила, що потрібна системна підтримка держави кожного українця від його народження і протягом усього життя.

- Ми пропонуємо від народження і до 3 років дитини виділяти адресну фінансову допомогу батькам на її утримання. З 3 до 6 років - доступну дошкільну освіту з розвиненою інфраструктурою. З 6 до 19 років - гарантовану державою безоплатну повну середню освіту на базі школи повного дня, де повинна бути створена сучасна матеріально-технічна база, - сказала міністр.

Також вона зазначила, що вища освіта і наука повинні фінансуватися через державне замовлення і через державні гранти - повністю дотримуючись принципу «гроші ходять за людиною».

- Необхідно розвивати науку на базі університетів. Оскільки економічно сильна держава - та, де розвивають науку. А людські ресурси мають стати нашими найголовнішими інвестиціями в майбутнє, - підкреслила Олена Колесникова.

Опозиційний уряд обіцяє працювати грунтуючись на трьох принципах – прозорість, простота та прагматизм. На їх думку саме такі критерії є важливими для успіху у відновленні країни.

Марина Котова

PR

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.