Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 22:59:38

Офіційна позиція УМВС: спецустанови міліції Чернігівщини діють в рамках закону

13.03.2015   16:38Агенцiя

Відповідність спеціальних установ міліції Чернігівщини вимогам законодавства засвідчує як багаторічна відсутність скарг на умови тримання з боку затриманих осіб, так і позитивна оцінка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Поширена в Інтернет-просторі інформація про нібито «численні порушення вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих» в ізоляторах тимчасового тримання міськрайвідділів внутрішніх справ Чернігівщини істотно перебільшує гостроту проблеми.
 
В УМВС України в Чернігівській області існує 20 ізоляторів тимчасового тримання.
 
Протягом останніх трьох років ніяких скарг від затриманих щодо застосування до них тортур, нелюдських умов тримання не надходило. Не допущено будь-яких надзвичайних подій, пов’язаних з охороною та конвоюванням спецконтингенту.

 За рекомендаціями Європейського комітету проти тортур з розрахунку 4 кв.м корисної площі на одну особу скорочено ліміт наповнення спеціальних установ міліції з 304 ліжко-місць у 2009 році до 165 ліжко-місць на початок 2015 року.

Повсюдно проведено заміну вікон із встановленням нових віконних блоків, площа яких співвідноситься з площею підлоги камер у пропорції 1:8.

Кожна камера обладнана індивідуальними спальними місцями, які укомплектовані постільною білизною. Санвузли облаштовані відповідно до міжнародних стандартів.
У всіх камерах наявні умивальники. Є доступ до проточної питної води. Ізолятори стовідсотково забезпечені предметами особистої гігієни. В усіх спецустановах функціонує припливна вентиляція з механічним спонуканням.

Кожен заклад забезпечений укомплектованими аптечками першої медичної допомоги (по одній на камеру), протипедикульозними укладками та аптечками ВІЛ/СНІД.

Перед поміщенням до ІТТ затримані проходять первинний медичний огляд у закладах охорони здоров’я. Крім того, цих громадян обстежує та опитує про стан здоров’я черговий по міськрайвідділу або ІТТ. Про результати опитування спецконтингенту робляться відповідні записи в Журналі первинного обстеження таких осіб.

В спеціальних установах затримані забезпечуються триразовим гарячим харчуванням.
Перевірки діяльності спеціальних установ УМВС здійснюють представники служби Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За останні роки ця правозахисна структура не виявила на Чернігівщині суттєвих порушень. Висловлювалися лише окремі зауваження щодо дрібних недоліків, які усувалися в найкоротший термін. Більше того, за підсумками проведених у 2014 році подібних перевірок відзначено спецустанови УМВС України в Чернігівській області, як одні з кращих у загальнодержавному контексті. Цей висновок зафіксовано у відповідному звіті-огляді, виданому службою Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Водночас слід визнати, що перебувати серед кращих не означає автоматично «бути бездоганними». Основною проблемою на сьогодні залишається відповідність не всіх спецустанов УМВС рекомендаціям щодо виділення 4 кв.м корисної площі на одну особу. Нижчими є показники 22-х камер у 12-ти ізоляторах тимчасового тримання. За дорученням керівника УМВС використання цих камер заборонене до проведення обстеження спеціально створеною комісією. За її висновками будуть ухвалені відповідні рішення про приведення умов утримання у відповідність до вимог, а де це технічно неможливо — розглянуто питання про доцільність функціонування установи.

Слід розуміти, що витоки цієї проблеми полягають у значному віці споруд спецустанов, більшість з яких збудовані 40 і більше років тому. А оскільки особливе призначення споруд обумовлює їхню високу інженерну складність, реконструкція з метою приведення до сучасних стандартів в багатьох випадках є неможливою. Кардинальним розв’язанням проблеми могло б стати тільки спорудження нових ізоляторів тимчасового тримання за актуальними стандартами. Однак це потребуватиме (з огляду все на ту ж інженерну складність, а також здорожчання будівельних матеріалів) багатомільйонних капіталовкладень.

Такий крок сьогодні неможливий з об’єктивних причин економічного характеру. Адже тільки у 2013-2014 роках на здійснення порівняно несуттєвих ремонтних та модернізаційних робіт в ІТТ міськрайвідділів міліції Чернігівщини (косметичний ремонт приміщень, встановлення перегородок у санвузлах, монтаж систем відеоспостереження та кнопок виклику постового тощо) було витрачено загалом понад 330 тисяч гривень (у цінах вказаного періоду).

Фінансування такої діяльності на поточний рік не передбачене, на наступний — залежатиме від розвитку ситуації в державі. Отже, єдиним реальним варіантом наближення умов утримання спецконтингенту в ІТТ області до норм і рекомендацій Європейського комітету проти тортур нині залишається продовження роботи зі скорочення ліміту наповнення спеціальних установ.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.