Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 12:05:05

Реформи Управління юстиції у Чернігівській області: від назви до on-line-спілкування з фахівцями

24.02.2015   11:23Агенцiя

20 лютого в дискусійному клубі «Експертна думка» народний депутат України Сторожук Дмитро Анатолійович та начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Власенко Юрій Дмитрович провели прес-конференція з представниками ЗМІ.

Виступаючі розглянули питання реформи у системі органів юстиції, оптимізації діяльності органів виконавчої влади системи юстиції, реалізації норм Закону України «Про очищення влади», засади запобігання і протидії корупції, проведення електронних державних закупівель та окремі питання реформування правоохоронних органів та органів судової влади.

Спікери поінформували про те, що Міністерство юстиції України спільно з міжнародними партнерами провело аудит всіх органів юстиції, але отримані результати були здебільшого негативними: як сама структура організації, так і механізми надання послуг громадянам України знаходяться на досить низькому рівні. Основні причини цього Дмитро Анатолійович вбачає в найнижчих зарплатах в сфері державної служби, бюрократизації, що сприяла виникненню побутової корупції, та завеликій чисельності керівного складу. У зв’язку з цим розпочато реформу, в рамках якої уже ліквідовано Державну виконавчу службу України, Державну реєстраційну службу України, змінено підходи до формування керівного складу та спеціалістів органів юстиції. Протягом двох тижнів впровадження цієї реформи проходить в Чернігівській області, відзначив народний депутат.

Реформа державної реєстраційної служби направлена на всебічне, якісне, відкрите та своєчасне надання послуг населенню. Цього рівня буде досягнуто завдяки повній автоматизованості надання послуг, тобто встановленню безпосереднього зв’язку замовника послуг та виконавця, що послугує викоріненню корупції. «Люди аби отримати довідку оббивають пороги місяцями, в той час як вона має видаватися за один-два дні,- зазначає Дмитро Сторожук. – За цей час вони стають майже спеціалістами в цій сфері». Такого не має бути, вважає нардеп-юрист.

Також народний депутат анонсував невдовзі презентувати реформу змішаного надання послуг як державної, так і приватної виконавчої служби, та повідомив про плани на законодавчому рівні змінити механізми виконання рішень, оптимізувавши всі процеси, відійти від паперового ведення документації до електронного, удосконалити єдиний реєстр виконавчих проваджень, що дозволить всім учасникам процесу контролювати процес його виконання, та поступово відмовитися від нотаріальних бланків.

Зі слів виступаючих можна судити про те, що виправдовує себе і система ведення електронних торгів конфіскованим майном, коли будь-хто з громадян, маючи доступ до мережі Інтернет, може відкрито проконтролювати даний процес.

Юрій Власенко повідомив, що на виконання наказу Міністерства юстиції України з 16 лютого 2015 року Головне управління юстиції у Чернігівській області перейменоване в Головне територіальне управління юстиції у Чернігівській області. З метою впровадження реформування було проведено добровільне тестування всіх працівників Управління юстиції аби визначити їх рівень кваліфікації та знань, всім, хто показав достатній рівень професіоналізму, було запропоновано посади в новому відомстві.

За словами пана Власенка, на сьогодні відкрито декілька вакантних керівних посад і всі бажаючі можуть подати заяви, щоб їх зайняти. До кандидатів існує лише дві вимоги: мати вищу юридичну освіту та стаж роботи в сфері права 5 і більше років. Начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області впевнений, що реформування відомства, зменшення чисельності керівного складу і, як наслідок, жорстка вертикаль влади буде сприяти відкритості управління до громадян та направити максимальні зусилля на реалізацію потреб громадян.

Міністерство юстиції найбільш контактне з усіх міністерств, його робота пов’язана зі всіма сферами життя людини від самого народження і до смерті, а тому держава повинна максимально спростити доступ громадян до реалізації своїх прав та свобод, резюмували учасники прес-конференції.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини