Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:21:57

Вандалізм на Алеї Героїв? Або "революційна доцільність" проти закону

09.02.2015   13:51

9 лютого, близько 11:00 знесли два бюсти з Алеї Героїв - погруддя Володимиру Антонову-Овсієнку та Миколі Подвойському.

Для знесення пам’ятників були задіяні близько двох десятків чоловік та кран. Знесенні погруддя були перенесені до Чернігівського історичного музею ім. Тарановського.

За словами організаторів, ці дії були попередженням для міської влади, щоб вона прийняла рішення про цивільний демонтаж пам’ятників на Алеї Героїв.

Представники організації «Третя позиція» раніше заявляли про майбутнє знесення пам’ятників комуністичним діячам на Алеї Героїв. За їх словами, пам’ятники повинні бути демонтовані та передані на баланс музею.

Міська влада Чернігова на своєму офіційному веб-порталі відкрила рубрику "Опитування".
Першою для висловлення думок запропонована тема про майбутнє Алеї Героїв у місті. Опитування планувалося провести на протязі місяця.

За інформацією інтернет-видання "Високий вал", перший заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський швидко прибув на місце події та повідомив, що він підтримує знесення символів комуністичної епохи. Миргородський також додав, що пропонував розглянути це питання на сесії міськради. Тобто знову перший заступник міського голови проводить власну від міської ради і партії політику. На позачергову політичну сесію міськради, ініційовану "Батьківщиною" це питання не було поставлено.

Його "шеф" Олександр Соколов відсторонився від цих процесів, фактично спровокувавши представників "радикально налаштованої молоді" на акт вандалізму.

Досвід знесення пам’ятника Леніну показав, що політичний акт перетворився на звичайну крадіжку кольорового металу, так як громаді не було відзвітовано куди пішли кошти, і напевно не малі.

Зараз питання вирішено більш толерантно: перенесли до музею вже пошкоджені бюсти.

Але знову "революційна доцільність" перемогла закон. Зносили люди, більшість яких скривали власні обличчя. Міліція вичікує, яка буде команда – відкривати чи ні справу.

Потрібно, або змінювати закони, або їх виконувати. Мабуть і владу у Чернігові потрібно міняти, так як вона не може говорити від імені громади, або організувавши такі правові інструменти, як громадські слухання.

Позитивних голосів знесення пам’яток нікому на місцевих виборах не додасть нікому. Знести легко, а що потім? Деструктив спочатку об’єднує, а потім всі проти всіх і кожен лише за себе.

Будемо збирати кошти на створення бюстів новим героям. Яким буде відбір, хто потрапить, а хто ні? Мабуть доцільно тим, хто зносив, на власні кошти зробити бюсти. Та і кошти за Леніна на це можна використати…

Одне зрозуміло. Поки ми не будемо жити по закону, нічого конструктивного не відбудеться.


Юрій Паперний

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.