Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:35:48

Європейський суд: ув’язнення Тимошенко - свавілля режиму Януковича

28.01.2015   10:20Агенцiя

Європейський суд з прав людини 22 січня остаточно поставив крапку у так званій «газовій справі».

Про це на брифінгу заявив  народний депутат України, член фракції «Батьківщина» Сергій Власенко, коментуючи оприлюднене рішення Європейського суду з прав людини. З цієї нагоди  в обласному центрі відбулася прес-конференція Чернігівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина».

Юрист громадської приймальні обласної парторганізації «Батьківщина»  Сергій Тепляков нагадав, що Юлію Тимошенко було незаконно заарештовано 5 серпня 2011 року.

«11 жовтня 2011-го її засудили  на 7 років ув'язнення у справі  про  начебто перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в січні 2009 року, - нагадав Сергій Тепляков. –   У 2010-2013 роках Європейський парламент ухвалив шість резолюцій, в яких переслідування Тимошенко назвав «політично мотивованим виборчим правосуддям».

У 2011-2013 роках звільнення Тимошенко і припинення «політично мотивованого правосуддя» в Україні стало однією з головних умов підписання Євросоюзом угоди про асоціацію з Україною.

«14 квітня 2014 року Верховний Суд України  у складі 42 суддів закрив «газову справу» Юлії Тимошенко», -  зауважив юрист, –А  24 червня 2014 було оприлюднено повний текст цього рішення, в якому суд дійшов  висновку: у цій кримінальній справі немає складу злочину».

Правозахисник додав, що Данський Гельсінський  комітет, спостерігаючи за судовим процесом та поводженням режиму з Юлією Тимошенко під час її незаконного ув‘язнення, дійшов висновку щодо політичної мотивації її переслідування та  зафіксував у звіті грубі порушення Європейської конвенції з прав людини.

«30 квітня 2013 Європейський суд з прав людини вирішив: утримання під вартою пані Тимошенко як запобіжний захід - свавілля; що законність її утримання під вартою не була належним чином оцінена, відтак Тимошенко не могла вимагати компенсації за незаконне позбавлення волі», - прокоментував він.

«Правозахисники вважали і вважають  Юлію Тимошенко політв'язнем режиму Януковича, - додав Сергій Тепляков, - про це йдеться і в офіційній доповіді Парламентської асамблеї Ради Європи «Про поділ політичної та кримінальної відповідальності», схвалена  Комітетом з юридичних питань та прав людини у Страсбурзі 23 квітня».

Сергій Тепляков нагадав, що у  своїй скарзі Юлія Володимирівна порушувала питання про політичні мотиви її ув’язнення, про те,  що немає жодних підстав для її кримінального переслідування.
«22 січня, Європейський суд підтвердив те, про що постійно заявляла «Батьківщина» та захисники лідера партії: при підписанні газових контрактів у діях Юлії Тимошенко не було  складу злочину, як і будь-яких підстав для її кримінального переслідування.

Голова фракції ВО «Батьківщина» у Чернігівській обласній раді Іван Якуб додав, що «Батьківщина» постійно заявляла про те, що ув’язнення Тимошенко – незаконне, що це політичне переслідування. «Протягом кількох років, коли Юлія Володимирівна була за гратами ми намагалися донести це до прихильників «Батьківщини», до українського народу. Ми їздили у її підтримку до Харкова, наші депутати та активісти чергували в наметах під Верховним Судом. Однак машина режиму Януковича робила свою справу, перетворюючи Юлію Тимошенко у злочинницю і зрадницю країни. Паралельно команда Януковича тиснула і на  інших депутатів від «Батьківщини», залякували, заводили кримінальні справи, погрожували. Однак ми витримали це. Так, пройшли цю перевірку на міцність і тепер можемо сказати: ми раді, що в цій справі поставлено масну крапку. Ми раді, що трирічна боротьба в Європейському суді з прав людини закінчується  визнанням очевидних фактів. Щодо покарання винних – погоджуся з Юлією Володимирівною: це почекає, наразі є головніше, щоб відповіли перед судом ті, хто давав наказ розігнати студентів, хто зазіхав на життя мирних протестувальників на Майдані, хто роздмухує війну на сході», – підсумував депутат обласної ради від «Батьківщини» Іван Якуб.

Іван Якуб пояснив, що укладаючи угоду з Росією у 2009 році Юлія Тимошенко не  здала національні інтереси та не пішла на політичні поступки Росії, обравши комерційну ціну на газ замість пільгової, однак за цією ж угодою було збільшено плату за транзит газу, було підвищено орендну плату за базування Чорноморського флоту в Криму. «Всі ці надходження в бюджет країни частково компенсували перекривали ту комерційну ціну газу. До речі, про це мені на одній із зустрічей сказав звичайний житель Городні і попросив. То виходить люди це розуміли, однак інформаційна машина намагалася робити все, щоб очорнити ім’я Тимошенко», - резюмував батьківщинівець.

Відповідаючи на питання журналістів, перший заступник голови обласної парторганізації Людмила Шандренко зауважила: «Гасло «Батьківщини»: справедливість є і за неї варто боротися. І рішення європейського суду цьому яскраве підтвердження. Ми сподіваємося, що справедливість переможе і у справі Надії Савченко», - наголосила вона.

Насамкінець батьківщинівці  подякувала пересічним чернігівцям та громадським активістам за те, що 26 січня у різний спосіб  долучилися до глобальної акції підтримки Надії Савченко.

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини