Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:53:33

Сергій Журман: Акт Злуки увійшов в історію прийдешніх поколінь як день об’єднання всіх українських земель в єдину українську державу

23.01.2015   07:42Агенцiя

На цьому в.о. голови обласної державної адміністрації наголосив під час урочистостей з нагоди відзначення Дня Соборності України.

Перед початком заходу в фойє філармонійного центру усі бажаючі оглянули виставкову експозицію з історії українського державотворення, підготовлену Чернігівським обласним історичним музеєм ім. В. В. Тарновського та обласним архівом.

— Свобода, єдність, цілісність, соборність, незалежність, мир – сакральність цих слів ми розуміємо зараз, мабуть, як ніколи, бо за 23 роки нашої незалежності Україна не перебувала у стані війни. Кожного дня ми оплакуємо тих, хто віддає за неї своє життя - зауважив Сергій Журман.

Вже 85 чернігівців загинули на передовій цієї неоголошеної війни. Світлу пам’ять загиблих героїв-наших земляків присутні вшанували хвилиною мовчання.

Україна пережила багато подій, які вплинули на світобачення її народу. Майже сто років тому, 22 січня 1918 року, прийняттям IV Універсалу, що проголошував Україну вільною й суверенною, увінчалася багатовікова боротьба нашого народу за власну державність.

Рік потому, 22 січня 1919 року, Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки об’єднав всі українські землі під знаком однієї держави.

Багато випробувань випало на український народ від того часу. Пройшло майже століття, за яке українці пережили часи голоду, поневірянь, страшної Другої світової війни.

Сергій Журман також згадав ще один, без перебільшення, доленосний для України захід, який став символом єдності східних і західних земель України вже наприкінці минулого століття. 25 років тому, 21 січня 1990 року сотні тисяч українців взялися за руки, утворивши живий ланцюг єдності від Києва до Львова. Це була одна з найбільших у Європі масових акцій, яка довела, що українці одностайні у своєму прагненні жити в єдиній, неподільній, вільній державі.

За 23 роки Україна пережила складний етап державотворення. Проте ніхто не сподівався, що бажання українського народу самостійно визначати свою подальшу долю, свій історичний шлях наразиться на агресію з боку найближчого сусіда.

— Акт Злуки, День Соборності набуває ще більшої значимості саме сьогодні, в такий складний для української історії час. Тому ми усі повинні об’єднатися і зробити все задля того, щоб показати усьому світу, що саме в єдності наша сила і саме миру прагнемо ми. І робимо все задля того, щоб жити однією родиною, у вільній країні, в одній європейській родині, - відзначив Сергій Журман.

Також він вручив державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації.

З Днем Соборності України присутніх також привітав та вручив відзнаки голова обласної ради Микола Звєрєв.

З нагоди свята перед глядачами виступив академічний камерний хор ім. Дмитра Бортнянського обласного філармонійного центра фестивалів та концертних програм та Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини