Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:34:50

ПАТ "Чернігівгаз" проводить щорічний перерахунок вартості газу спожитого в 2014 році

23.12.2014   11:45Агенцiя

На початку 2015 року ПАТ «Чернігівгаз» проведе перерахунок вартості газу побутовим споживачам, які мають лічильники. Залежно від обсягу газу, спожитого впродовж 2014 року, визначиться ціна кубометра на наступний рік. Це дозволить сім`ям, які економніше користувалися газом і не перевищили об`єм в 2,5 тисячі кубометрів сплачувати менше.

В середньому перерахунок робиться у 3% споживачів і в основному стосується домоволодінь, де газ використовується на потреби опалення. Перехід з однієї категорії в іншу має локальний характер - це близько 15 тисяч сімей по всій області.

Листопад і перші дві декади грудня були відносно теплими, що сприяло значній економії газу. Тому споживачам буде вигідно, щоб контролери зафіксували контрольні показання лічильників. У споживачів, які використовують газ для обігріву приміщень, є всі шанси залишитися в першій категорії або навіть перейти з другої в першу.

«Ми розуміємо, що збільшення вартості кубометра газу суттєво відображається на сімейному бюджеті наших споживачів. Втім є двосторонній рух – одні споживачі йдуть у вищу категорію, інші - в нижчу. І як показує практика, більшість людей після перерахунку починають платити за газ меншу ціну», - повідомив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

Ціна газу та методика перерахунку регулюються державою і ПАТ «Чернігівгаз» повинен чітко дотримуватись вимог законодавства. Визначати ціну газу на наступний рік у відповідності до обсягу енергоносія спожитого в попередньому році вимагає диференційована система оплати, яка діє в Україні з 2007 року. Кожна категорія споживачів має свою ціну за кубометр - ті, хто споживають більше - платять більше та навпаки. Відповідно, диференціація дозволяє сплачувати менше тим людям, які проживають в невеликих квартирах або будинках та використовують сучасне газове обладнання.

Перерахунок є додатковим стимулом для ощадливого використання енергоносія, адже на сьогодні в Україні обмежена пропозиція природного газу власного видобутку, а імпортний дуже дорогий. Тому необхідно його економити. Потрібно утеплювати приміщення, змінювати газове обладнання на більш енергоефективне, з більшим ККД, не можна обігрівати житло газовою плитою.

«При заміні застарілого котла на сучасний та більш енергоефективний економія газу складає 25-30%. До того ж витрати за встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону», - поінформував головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Олександр Качкарда.

Щоб забезпечити своєчасне занесення даних до бази і проведення коректних розрахунків, в грудні і січні контролери проведуть зняття контрольних показань приладів обліку газу. Для максимальної зручності споживачів ПАТ «Чернігівгаз» застосовує практику відпрацьовану в минулі роки - контролери будуть працювати за гнучким графіком - вранці з 7.00 до 11.00 та у вечірні часи з 16.00 до 20.00, а також у вихідні. В телефонному режимі можна домовитися про день і час візиту контролера.

За словами начальника управління обліку та балансів Олени Сичевської, через півроку споживачі мають право зробити перерахунок: «Якщо споживання за 6 місяців 2015 року буде в межах 60% норми першої категорії, тобто 1,5 тисячі кубометрів, то потрібно звернутися до ПАТ «Чернігівгаз» із заявою. Ми зробимо перерахунок і ціна буде знижена».

Для врегулювання спірних питаннь щодо нарахувань можна подати заяву на розгляд коміссії, яка займається зверненнями громадян, або записатися на особистий прийом до керівників ПАТ «Чернігівгаз».
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини