Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:37:33

Дожилися: лікарі — з ліхтариками

18.12.2014   12:05Агенцiя

В останні тижні жителі нашої області відчули на собі всі «принади» і наслідки безсистемних аварійних відключень електрики, повідомила "Хвиля Десни".

Вимушені заходи з її економії спричиняють мільйонні збитки, масові протести обурених людей, псування побутових електроприладів, а ще можуть призвести до великої техногенної катастрофи. Якщо ситуацію не виправити – є ризик виходу із ладу всієї тепломережі області.

Про електроенергетичний колапс та шляхи його вирішення йшлося на першій екстреній нараді 10 грудня в обласній раді під головуванням Миколи Звєрєва. Він наголосив, що першочерговим завданням влади і енергетиків є термінова розробка переліку підприємств і об’єктів соціальної інфраструктури, які не можна знеструмлювати.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Валерій Зуб каже, що лікарні взагалі не можна відключати від електрики. Адже були випадки, коли хірурги під час операції змушені були підсвічувати ліхтариками. Внаслідок несподіваних відключень на Чернігівщині вже згоріло кілька дороговартісних медичних апаратів.

В обласній раді, де зібралися депутати та енергетики, невідкладно почали шукати шляхи врегулювання ситуації щодо забезпечення безперебійного постачання електроенергії. Засідання розпочалося з обурення, яке висловив Микола Звєрєв з приводу того, що знеструмлення зазнають життєво необхідні об’єкти – лікарні, сільськогосподарські підприємства, виробництва із безперервним циклом роботи.

Так, за словами генерального директора «Чернігівської ТЕЦ» Олександра Корчинського, через відключення електропостачання, а відтак і теплопостачання та зміну температурного режиму швидко вийдуть із ладу котли. Особливо це небезпечно за імовірних сильних морозів. За словами теплоенергетиків, економія електрики унеможливлює ощадливе використання блакитного палива: на розпалювання котлів потрібно газу більше, ніж на його сталу роботу. Після знеструмлень перевитрати газу складають близько 15%. Якщо влітку-восени всі готувалися економити газ, то сьогодні доводиться економити електроенергію. Груднева енергетична криза боляче вдарила по всіх галузях економіки. Найбільш чутливими до неї виявилися тепловики, яких ще кілька місяців тому просили на 30% зменшити споживання газу. Сьогодні ж постала головна задача – зберегти систему теплопостачання у працездатному стані і не заморозити людей. За словами голови правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Віктора Геращенка, тепловики домовилися з «Обленерго», що котельні середнього тиску, які забезпечують теплом великі мікрорайони, не відключатимуться від електроживлення. Оскільки запуск таких котелень спричиняє значні перевитрати енергоресурсів і займає чимало часу.

Ще під час першої екстреної наради Микола Звєрєв висловив думку, що Державне підприємство НЕК «Укренерго» для Чернігівської області шляхом аварійних відключень необґрунтовано запровадило обмеження потужності електроспоживання на 110 МВт, що призводить до соціальної напруги в регіоні. При аварійних відключеннях не враховували специфіки безперебійного забезпечення електроенергією окремих об’єктів промисловості, сільського господарства та соціальної інфраструктури області. Введення обмеження електропостачання вже призвело до аварійних відключень теплопунктів, котелень, водонапірних веж, каналізаційних систем, об’єктів соціальної сфери, що в умовах зимових холодів може спричинити серйозну техногенну катастрофу.

Голова обласної ради відразу ж звернувся з відповідним листом до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо прийняття рішення стосовно врегулювання цієї проблеми в нашій області та забезпечення збалансованої роботи об’єднаної енергетичної системи України. Як зазначив Микола Звєрєв, жителі області виявилися заручниками проблем в енергетичній сфері. Монополісти захопили енергетичний ринок, а місцева влада не має на них ніякого впливу.

Учасники першої наради висловили голові правління ПАТ «Чернігівобленерго» Юрію Касічу зауваження та скарги стосовно знеструмлення важливих підприємств та об’єктів соціальної сфери. А той, у свою чергу, зазначив, що об’єднана енергосистема України нині є енергодефіцитною, і попросив з розумінням поставитися до ситуації, що склалася, та економно використовувати електроенергію, зокрема й у побуті. Він погодився, що графіки відключень електроенергії необхідно відкоригувати в залежності від соціальної значимості об’єктів, а всім без винятку територіальним громадам треба довести ліміти використання електроенергії.

За результатами екстреної наради голова обласної ради невідкладно звернувся з відповідними листами до голів районних та міських рад області, які на 12 грудня мали надати пропозиції, опрацьовані спільно з районними та міськими електромережами, щодо графіків аварійних відключень об’єктів і, власне, перелік тих об’єктів, які можуть бути відключеними частково і які у жодному випадку не підлягають знеструмленню. З метою недопущення дестабілізації суспільно-політичної та економічної ситуації рекомендувалося терміново створити районні (міські) антикризові енергетичні штаби.

Якщо в обласному центрі після першого тижня хаотичних вимкнень світла питання аварійних відключень електроенергії більш-менш врегулювали і з’явився нарешті чіткий графік, то ситуація в районах залишається напруженою. Багато людей обурені – відбулися резонансні акції протесту. Кілька сотень жителів Березни Менського району просто перекрили трасу. А керівництво Бобровиці ледь умовило мешканців не перекривати залізницю.

«Чому в одних селах практично зовсім не відключають електроенергію, а в інших не можна навіть корову нормально подоїти? – запитують люди. – Через цю вакханалію неможливо ефективно планувати свою роботу. Взимку темніє рано, і щодня годинами палити свічки, як у XIX столітті, для простих жителів – надто дорого! От декому й урвався терпець…»

Ось така тривожна інформація прозвучала на вже другій поспіль нараді з питань забезпечення електроенергією об’єктів промисловості, сільського господарства та соціальної інфраструктури Чернігівської області, яку провів заступник голови облради Валентин Мельничук. Він повідомив: створені районні та міські антикризові енергетичні штаби, які координують свої дії з обласним штабом із нормалізації ситуації щодо безперебійного постачання електроенергії. З районів і міст уже отримані пропозиції з приводу графіків відключень, які передано «Чернігівобленерго» для термінового реагування та внесення змін до графіків відключення електроенергії.

Однак технічний директор цієї компанії Володимир Рубанка, присутній на нараді, заявив, що на впорядкування графіків відключень потрібен деякий час. Після цього йому довелося вислухати буквально шквал дошкульної критики від учасників робочої наради – депутатів, громадськості, керівників підприємств, установ та організацій. Адже зволікати в такій ситуації справді неприпустимо. Скільки ще райони й міста Чернігівщини лихоманитиме від неврегульованих відключень?

Люди розуміють ситуацію, яка склалася в державі, згодні потерпіти. Але потрібен чіткий графік для всіх населених пунктів області, щоб кожен мешканець міг планувати роботу з врахуванням цієї проблеми. До речі, в інших областях уже пристосувалися до цього, бо мають такі графіки. До того ж, «Обл­енерго» відключає вкрай важливі для безпеки людей об’єкти. Про це, зокрема, заявив голова профільної постійної комісії обласної ради Валерій Зуб. Як працювати медикам, коли під час складної операції раптом зникає світло? Та й дорога високоточна техніка, ті ж комп’ютерні томографи, не витримує безладу. Тож базові лікарні Чернігівщини взагалі відключати від електропостачання не можна!

«Це питання було вивчене спільно з управлінням охорони здоров’я, – підкреслив заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, – і ми просимо «Чернігівобленерго» забезпечити генераторами автономного електрозабезпечення лікарні області, які зазначені у відповідному листі. Зокрема, генераторів потребують три обласні диспансери: кардіологічний, онкологічний і протитуберкульозний та сім центральних районних лікарень: Бахмацька, Варвинська, Ніжинська, Сосницька, Срібнянська, Талалаївська і Чернігівська».

Присутній на нараді президент асоціації «Укртеплоелектроцентраль» Юрій Улітіч, що також займається вирішенням проблем енергозабезпечення Придесення, намагався трохи вгамувати пристрасті, пояснював, що винна не компанія «Обленерго», а війна на Донбасі, через яку не вистачає вугілля.

Втім, Валентин Мельничук наголосив: «Наступне робоче засідання з питань забезпечення електроенергією об’єктів промисловості, сільського господарства та соціальної інфраструктури області відбудеться за участю керівників обласної ради і облдержадміністрації, й до початку його роботи повинні бути виправлені всі недоліки та недопрацювання, про які йшла мова. Ми й надалі жорстко контролюватимемо ситуацію, що склалася в енергозабезпеченні; регулярно проводитимемо такі наради. Обласна рада як вищий представницький орган влади Чернігівщини зробить усе можливе, щоб не допустити енергетичного колапсу, звести до мінімуму втрати й незручності, пов’язані з відключенням електроенергії».

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.