Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:16:03

Володимир Бойко про громадянську активність та місцеві ініціативи

09.12.2014   14:55Агенцiя

Події останнього року, між іншим, зруйнували стереотип про доволі низький рівнь громадянської активності в Україні.

На перевірку виявилося з точністю до навпаки – вона вирує, часом вражаючи нас самих, не кажучи вже про сусідів. Втім нині ми маємо справу зі значною мірою стихійними проявами, які далеко не завжди спрямовані на вирішення питань місцевого значення, а, в більшості випадків, є реакцією на загальнодержавні проблеми. Зрозуміло – війна на сході забирає на себе більшу частину уваги.

Водночас ми стали свідками появи (чи краще – відродження) небаченого досі почуття спорідненості мешканців територіальних громадах, особливо – малих, актуалізації, росту авторитету місцевого самоврядування як найбільш близької до людини форми врядування. Причому за умов, коли формально майже нічого в його існуванні не змінилося (поки що ми лише говоримо про прийдешні реформи). Крім нашої свідомості, звичайно. Залишаються відкритими й питання, як визначити зрозумілі та досяжні цілі для місцевих спільнот (а не лише держави в цілому), забезпечити ефективну співпрацю та взаєморозуміння представників, часом доволі різноспрямованих центрів впливу, згуртувати формальні та неформальні громади навколо ними же визначених завдань, а не вихлюпнути цю енергетичну стихію в космос.

А це означає, що громадянську активність треба підтримати, допомогачи лідерам територіальних громад навчитися стимулювати, використовувати та спрямовувати енергію громадянської активності земляків на ініціативи у сфері економіки, спорту, культури, освіти, інформації, громадського здоров`я та ін. соціально важливих напрямах. Такий підхід спирається на розуміння того, що обов`язкова умова забезпечення розвитку територіальної громади – генерація  його мешканцями власних ініціатив, їхня особиста співучасть у реалізації ними же поставлених завдань.

Власне, йдеться про ідею, що лежить в основі проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Чернігівської області», що реалізовуватиметься у 2015 році на Чернігівщині за підтримки фонду Ганса Зайделя. Відповідний протокол намірів днями підписали в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Журман, голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв та керівник представництва Фонду в Україні Сергій Загорний. Керівники області подякували Фонду за підтримку місцевого самоврядування на Чернігівщині, просування сучасних ідей розвитку, підкреслили важливість міжнародного досвіду та наголосили: Чернігівщина, як і за часів магдебурзьского права, – східний кордон Європи, що сповідує європейські цінності, відстоює місцеве самоврядування.

Від себе зазначимо, що вперше такий проект було реалізовано на Івано-Франківщині, потім – на Львівщині. І от тепер – північно-східна Україна. Планується, що в ньому зможуть взяти участь біля сорока голів територіальних громад, які виявлять готовність та бажання, працюватимуть на відповідних посадах та будуть молодшого віку. На відміну від щойнозавершеного проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» (проходив у 2013 – 2014 роках) новий зорієнтований на селища та села. Саме в таких населених пунктах проживає біля сорока відсотків населення області.

Інша його особливість – методологія. Вона ґрунтуватиметься на передачі практиком-управлінцем із Баварії (йдеться про Юргена Фальхсхьофера – бургомістра з шістнадцятирічним стажем роботи) колегам з Чернігівщини власного досвіду з стимулювання та реалізації мешканцями територіальних громад місцевих ініціатив та формування на базовому рівні засад громадянського суспільства. Відбуватиметься навчання шляхом послідовних кроків учасників проекту, коли кожен наступний спиратиметься та включатиме попередні з врахуванням необхідних доопрацювань.

Зрештою, мовиться про такі зрозумілі та близькі кожному мешканцю територіальної громади речі, як, наприклад, облаштування спортивного майданчику, ремонт церкви, впорядкування території та ін. – перелік ідей невичерпний. Можливо, чернігівці запропонують щось зовсім особливе.

Автори проекту впевнені – важливо не лише те, що ми робимо, але, з огляду на довготривалу перспективу, як. Вони прагнуть, аби голови територіальних громад отримали необхідні знання та навички для наступного самостійного стимулювання та спрямування такого роду діяльності, а мешканці – досвід участі у місцевих ініціативах. Рецепти успіху відомі, питання в тому – як ними скористатися.

газета "День"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини