Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:51:37

Разом працювати в інтересах області навколо ідеї стабільного розвитку Чернігівщини

28.11.2014   08:32

На цьому наголосив під час розширеної наради з керівниками районів в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

В ході наради розглянуто стан виконання Програми економічного і соціального розвитку, місцевих бюджетів області за підсумками 9 місяців 2014 року.

Як відзначив директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леонід Подоляк, ситуація є неоднорідною як у галузевому, так і територіальному розрізі.

Безумовним лідером у цих непростих економічних умовах є аграрний сектор, де за 9 місяців приріст валової продукції склав 12,7%.

Аграрії області продовжують нарощувати обсяги виробництва зернових, урожай яких вже перевищив минулорічний рівень. Станом на 24 листопада зібрано 3,188 млн тонн збіжжя.

Для зберігання і обробки зерна з початку року введено в дію 1-шу чергу елеватора у Щорському та ІІ чергу елеватора у Борзнянському районах, зерносушарки в Борзнянському, Менському, Чернігівському та Ніжинському районах сукупною потужністю 2,5 тис тонн на добу.

Продовжується будівництво свинокомплексу у Бахмацькому та 1-ої черги пташника у Козелецькому районах. Власникам земельних паїв станом на 1 жовтня виплачено 343,9 мільйонів гривень або 71% до запланованого. Розмір орендної плати в середньому по області порівняно з минулим роком зріс і коливається від 3 % у Ріпкинському районі до 6,4% - у Бобровицькому.

У промисловому комплексі внаслідок суттєвого впливу на економіку регіону внутрішніх та зовнішніх факторів індекс виробництва за 9 місяців склав 98,2%, а за 10 – 97,4%.

Як і раніше, основним чинником негативних тенденцій, залишаються добувна промисловість а пов’язана з нею нафтопереробка.

У сфері зовнішньої торгівлі за січень-вересень маємо зростання на 24,3% експорту товарів при зменшенні на 8,2% імпорту. У цілому ж обсяги зовнішньоторговельного обороту зросли проти минулорічного показника на 7%.

Упродовж року в області утримуються позитивні тенденції у будівельній галузі. За січень-вересень маємо зростання обсягів виконаних будівельних робіт, на 40,3%, що є найвищим в Україні.

Із загального їх обсягу 60% складають роботи з будівництва житлових будівель, обсяг яких майже в 3 рази більший від аналогічного періоду минулого року.

Однак житла введено в експлуатацію дещо менше від рівня минулого року – 77,8 тис м2.

Це «заслуга» Городнянського, Коропського, Новгород-Сіверського, Семенівського, Срібнянського районів, де не зареєстровано жодної декларації про готовність до експлуатації об’єктів житлового будівництва, а також ще 9-ти, де не досягнуто навіть 50% від показника аналогічного періоду минулого року.

Через нестабільну суспільно-політичну ситуацію в країні протягом січня-вересня в економіку області вкладено капітальних інвестицій на 21,1% менше проти минулорічного періоду.

Споживчий ринок області, як і України в цілому, характеризується звуженням споживчого попиту та скороченням купівельної спроможності населення на фоні уповільнення зростання реальної заробітної плати, девальвації гривні та пов’язаним із цим зростанням цін.

Якщо за січень-вересень динаміка обороту роздрібної торгівлі була ще позитивною, то вже за січень-жовтень вперше за останні 5 років маємо його скорочення.

Продовжувалася робота щодо виконання завдань Програми реформування та розвитку житлово-комунальної сфери.

Зокрема, на підприємствах теплоенергетики проведено реконструкцію 10 котелень та встановлено 2 блочно-модульні котельні.

Крім того, на 29 об’єктах бюджетної сфери встановлено котельне обладнання на альтернативних видах палива.

Продовжуються роботи по реконструкції котелень за рахунок коштів місцевих бюджетів на 27 об’єктах, та по переведенню котелень на альтернативні види палива за рахунок коштів інвесторів на 18 об’єктах.

За рахунок субвенції з державного, проводяться роботи із реконструкції систем теплопостачання на 19 об’єктах. На ринку праці за 9 місяців створено 7,9 тисяч робочих місць, проте у розрахунку на 1000 осіб працездатного віку цей показник відрізнявся у 2 рази від 8,5 у Щорському районі до 16,8 – у Корюківському.

Загалом перебувало на обліку та отримувало комплекс соціальних послуг 35 тисяч безробітних громадян, що менше на 7,1% проти минулорічного періоду.

Номінальна заробітна плата у вересні становила 2703 гривні, а в середньому за січень-вересень – 2662 гривень і збільшилась порівняно з відповідним періодом минулого року на 7,5%, однак у реальному вимірі, через суттєве зростання індексу цін, зменшилась на 1,8%.

Згідно з оцінкою результатів діяльності районних державних адміністрацій та виконкомів рад міст обласного підпорядкування, яку здійснено Департаментом економічного розвитку, перші п’ять місць за усіма напрямами соціально-економічного розвитку за січень-вересень 2014 року зайняли Ічнянський, Носівський, Бобровицький, Корюківський та Варвинський райони.

Серед аутсайдерів – Срібнянський, Ріпкинський, Городнянський, Ніжинський та Коропський.

Зокрема, у сфері Економічного розвитку, у порівнянні з І півріччям 2014 року, суттєво покращили загальний результат Срібнянський, Щорський, Новгород-Сіверський райони, натомість його погіршили на 6 позицій Городнянський, Носівський та Семенівський.

Щодо Інвестиційної сфери, то тут найсуттєвішого росту рейтингу досяг Менський район, який піднявся на 16 сходинок, проте по 5 пунктів втратили Городнянський та Прилуцький.

За напрямом «Державні фінанси» значне покращення декларують Чернігівський, Бахмацький та Куликівський райони. Разом з тим, 7 сходинок втратив Менський район та по 6 - Коропський, Корюківський та Семенівський.

За напрямом «Населення та ринок праці» суттєво покращив рейтинг Семенівський район, натомість по 4 пункти втратили Борзнянський та Менський.

За напрямом «Житлово-комунальне господарство» на 12 позицій поліпшив загальний результат Новгород-Сіверський район, при цьому суттєво погіршили своє місце у рейтингу Прилуцький та Сосницький райони, опустившись, відповідно, з 7 на 13 та з 13 на 17 місця.

За напрямом «Освіта та охорона здоров’я» найбільше поліпшили місця рейтингу Бобровицький, Ріпкинський та Чернігівський, проте на 6 пунктів його погіршили Менський та Щорський.

Про підсумки виконання місцевих бюджетів області за 9 місяців 2014 року доповів директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Ситуацію у соціальній сфері області проаналізував директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, у сфері освіти – начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

З інформацією щодо ситуації в районах виступили голова Городнянської райдержадміністрації Петро Потапенко, голова Ріпкинської райдержадміністрації Ірина Вовк, голова Срібнянської райдержадміністрації Микола Близнюк, заступник голови з питань фінансово- економічного розвитку Сосницької райдержадміністрації Світлана Ступа та Ніжинський міський голова Анатолій Лінник.

– Сьогодні область, як і вся Україна, переживає нелегкі часи і це не може не позначитись на сферах життєдіяльності нашого регіону.

Тому головними завданнями органів виконавчої влади є мінімізація негативного впливу нинішньої ситуації на роботу господарського комплексу області, - наголосив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

Він закликав керівників територій з усією відповідальністю поставитися до виконання основних показників соціально-економічного розвитку області та вирівняти ситуацію до кінця року.

Серед основних завдань, які повинні постійно знаходитися на контролі голів райдержадміністрацій та міських голів – завершення осінньо-польових робіт, забезпечення твердими видами палива закладів освіти та охорони здоров’я області, економне витрачання енергоресурсів, а також розрахунки за їх споживання.

Пріоритетним напрямком роботи органів виконавчої влади залишається соціальний захист населення.

– У полі зору керівників і надалі мають бути соціальні питання. Це зокрема, забезпечення надання населенню послуг, гарантованих державою, та підтримка громадян, що потребують додаткових соціальних гарантій. Крім того тримати на особистому контролі роботу щодо виявлення та надання необхідної допомоги сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах і прибули на територію області із тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції, - зауважив Сергій Журман.

Нині триває розробка програм економічного і соціального розвитку на 2015 рік.

В.о. голови облдержадміністрації закликав керівників районів відповідально поставитися до цієї роботи. Усі прогнозні показники повинні бути реальними, мати чітку спрямованість на поліпшення ситуації в усіх сферах життєдіяльності області. У заходах на виконання Програми належить передбачати подальшу активізацію інвестиційної діяльності, підтримку місцевого виробника, створення нових робочих місць та збільшення бюджетних надходжень.

– Маємо визначити найбільш проблемні питання та спільно шукати шляхи їх вирішення. Наша діяльність повинна бути максимально публічною та відкритою, тож налагоджуйте режим активного діалогу з громадськими організаціями та підприємцями, не ховайтеся від людей. Ми повинні спільно працювати в інтересах області навколо ідеї стабільного розвитку Чернігівщини, - резюмував Сергій Журман.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини