Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:16:31

Іншої дороги немає

25.11.2014   09:48Агенцiя

10-го листопада 2014 року Центральна виборча комісія на своєму сайті офіційно оголосила мене переможцем парламентських виборів в одномандатному виборчому окрузі №207. Завтра, 25 листопада, на першому пленарному засіданні Верховної Ради України VIII скликання ми складемо присягу і отримаємо звання і повноваження народного депутата України.


Як це було
А зараз я всього лише переможець на виборах у 207-му виборчому окрузі, який стане членом найвищого законодавчого органу держави. Власне, після цього я і планував виступити публічно в окрузі і відповісти на всі питання преси і виборців щодо минулої виборчої кампанії і моєї майбутньої діяльності в Парламенті. Однак через певні, не залежні від мене обставини, я вимушений зробити це зараз і письмово. І приводом для написання цієї статті стало “Звернення” мого опонента до виборців округу, в якому він звинувачує мене і мою команду у фальсифікації виборів, у брудній виборчій кампанії і спотворенні результатів голосування. Це несправедливо і безчесно. Зрештою, мій опонент краще за мене міг би розповісти про сотні тренованих “журналістів” і “спостерігачів” у спортивних костюмах, доставлених ним у 207-ий округ для “спостереження” за виборами, про замінування окружної виборчої комісії, про систематичний і цілеспрямований саботаж головою ОВК встановлення результатів виборів в окрузі і подібні “дрібниці”. Зрештою, чого вартує офіційне попередження ЦВК, яке отримав мій опонент за підкуп виборців! І таких “дрібниць”, за кожну з яких можна було б отримати серйозне (і не лише адміністративне) покарання, було десятки і сотні.

Невтішний вердикт
Нарешті, ось вам найбільш промовистий факт: після того, як мій опонент усвідомив, що вибори таки програні, він запросив з Чернігова представників авторитетної Чернігівської адвокатської компанії. І отримав невтішний вердикт: немає жодних підстав для того, щоб оскаржити результати виборів у ЦВК чи в суді. Все. Якщо хтось ще захоче послухати про деякі цікаві нюанси виборчого процесу у ВО № 207 – наші юристи зможуть про це розповісти на найближчій зустрічі з виборцями, але мені це нецікаво. Бо це буде гра в одні ворота, а мене вчили, що лежачого не б'ють. Якщо ж мій опонент вважає, що виборча кампанія була брудна і нечесна і хоче знати, хто автор усіх цих махінацій, – хай підійде до дзеркала.

Чому я відважився іти на вибори
Мені ж хочеться сказати декілька слів про те, чому я відважився іти на вибори, і представити мою версію виборчої кампанії.
З 2010 року я працював на Корюківській фабриці технічних паперів: спочатку заступником директора, а з 2012 – директором департаменту ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП». Політикою ніколи не займався і не був членом жодної партії. Ще у вересні мені й у кошмарному сні не снилось, що через місяць я розпочну виборчу кампанію, буду виступати на передвиборчих мітингах (це, до речі, найважче), зустрічатись з різними цікавими (і не дуже) людьми і вирішувати проблеми, про які я раніше і не підозрював. Що сталось? – Причина доволі банальна.
Корюківська фабрика виготовляє найкращі в Україні шпалери, які ми успішно реалізовуємо в Україні і за кордоном. Підприємство, незважаючи на доволі складні фінансово-економічні і політичні умови в країні, виготовляє якісну продукцію й усіма силами намагається виплачувати достойну зарплату своїм працівникам. І надавати посильну допомогу місту і району в утриманні доріг та інфраструктури. Ми не рубаємо державний ліс, не добуваємо державну нафту чи газ і не торгуємо мінеральною водою, де, як відомо, шляхом нескладних операцій виростають великі статки. Навпаки, ми купуємо папір, фарбу і плівку для шпалер, газ і електроенергію для фабрики і бензин для наших машин. І руками наших робітників та інженерів, талантом і працею наших дизайнерів і менеджерів створюємо додану вартість, тобто гроші. На які знов купуємо папір і фарбу, виплачуємо зарплатню працівникам, податки і збори в бюджет і купуємо бронежилети і каски нашим воїнам в АТО. Зверніть увагу, ми не продаємо “нічию” нафту, чи “нічию” руду, яку завжди можна якось добрати при потребі чи “забути” врахувати при звіті. За кожний рулон паперу, відро фарби чи літр бензину потрібно платити живими грішми, які ми заробляємо самі. А не викопуємо із землі, чи вирубуємо в лісі. Всякий виробничий процес вимагає постійного планування і жорсткого розрахунку: якщо ти не продав шпалери – ти не заробив гроші, не купив матеріали, і підприємство зупинилось. Тому твій продукт має бути найкращим, а жити мусиш по кишені. Натомість протягом останніх років у нас в країні склалась абсурдна ситуація, при якій найбільше страждає той, хто щось робить, або, як каже старе українське прислів'я: “Котрий кінь тягне – того й б'ють”. Підприємство давно звикло до найбільших в Європі податків, але призвичаїтись до податків непланових, які несподівано вилучають сотні мільйонів гривень оборотних коштів, – пристосуватись неможливо. Як із цим боротись? – Можна, звичайно, ходити по високим кабінетам, вмовляти і переконувати різними способами, щоби не забирали непланово кошти, але робити все це стає доволі важче. В країні війна і потрапити у високі кабінети стає все важче та й набридло принижуватись. А тому керівництво, акціонери, працівники фабрики та інші небайдужі люди в області вирішили розв'язати це питання радикальніше: спробувати обрати до Верховної Ради свого представника, який, окрім безконечних дебатів і бійок під куполом ВРУ, буде на законодавчому рівні дбати про виробників і паралельно лобіювати інтереси регіону.

Має бути “новий” депутат
По-друге, було вирішено, що це має бути “новий” депутат. Бо склад Верховної Ради у 2002, 2006, 2007 і 2012 роках у кожному новому скликанні мінявся приблизно лише на третину (тобто дві третини, або 70-80% депутатів, плавно “перетікали” з одного скликання в інше). Головні “досягнення” депутатів попередніх скликань ми всі маємо можливість бачити на власні очі: втрачений Крим, війна на Сході, обвалена гривня і економіка на грані колапсу. А тому ми вирішили підтримати новий, постмайданний тренд, який виглядає так: досить переставляти меблі у Верховній Раді – потрібно міняти персонал. Як не дивно, це спрацювало не лише в нашому окрузі, але й по всій Україні: лише трохи більше третини колишніх депутатів потрапили до ВРУ Восьмого скликання. Раніше, як я говорив вище, все було з точністю до навпаки.
Коли мені запропонували балотуватись до Верховної Ради, я був здивований, але погодився. І трудовий колектив Корюківської фабрики шпалер на своїх загальних зборах висунув мене кандидатом у народні депутати по 207 виборчому округу. А у цей час вздовж дороги до Щорса, Корюківки та і по всьому окрузі вже стояли великі білборди, з яких закликали голосувати за ще незареєстрованого Центральною виборчою комісією (порушення частини 1 статті 70 Закону про вибори, до речі) відомого всім борця за чесні і прозорі вибори.
Я ніколи не був депутатом навіть сільської ради і не мав жодного уявлення, що таке виборчий процес: все, що робилось зі мною і навколо мене протягом місяця правильно мало б називатись не “Вибори”, а “М'ясорубка звичайна”. Однак я вижив. І лише тепер, після того як все закінчилось і я багато побачив і сильно порозумнішав, я зрозумів, що без людей, які кожен день по 12 – 14 годин клято працювали в штабі, без працівників фабрики і сотень невідомих мені виборців 207-го округу, членів дільничних комісій і спостерігачів, ніякої перемоги б не було. Дякую всім вам.
Але по порядку.

Моя виборча команда
Моя виборча команда була сформована за принципом збірної солянки: поряд з висококласними фахівцями з Києва і Чернігова працювали місцеві мешканці з Корюківки і сусідніх районів, які не надто знали законодавство чи комп'ютерні технології, але щиро хотіли моєї перемоги. Усю цю різношерсту братію тримали в руках два прекрасних орговика з Чернігова і Києва.
Організацією агітаційних заходів, концертів, зустрічей з виборцями, дизайном і виготовленням агітаційних матеріалів займалась прекрасна група піарників з Києва: через тиждень їхньої роботи мене почали пізнавати на вулиці. Через два – про мене почали говорити, як про перспективного кандидата.
Інформаційний супровід кампанії вели декілька журналістів, які долаючи опір переляканих редакторів, таки добивались публікації моїх матеріалів на сторінках місцевих газет. Якщо ж не виходило – закидали тексти в соціальні мережі.
Я провів сотні зустрічей з виборцями в окрузі. Живе спілкування допомагало та вселяло впевненість у правильному шляху. Десять і більше зустрічей за день стало нормою для мене. Кількісний склад від трьох до трьох тисяч виборців вже не лякав як у перші дні, а додавав наснаги.
Крім того, у нас була група айтішників – суперкреативних хлопців, які організували кол-центр, в якому десяток корюківських дівчат з ранку до дев'ятої вечора спілкувалися з виборцями, вислуховували їхні жалі і побажання і обережно агітували за мене. Крім того, айтішники швидко виготовили і наповнили змістом мій персональний сайт із зворотнім зв'язком із виборцями. На сайті були всі необхідні для членів ДВК і офіційних спостерігачів посібники, кольорові блок-схеми, зразки актів, скарг і заяв. Ті ж комп'ютерники знайшли і впорядкували у спеціальній базі масу корисної інформації про результати голосування на попередніх виборах, про кількість і склад виборців у населених пунктах округу, результати соціологічних і демографічних досліджень, топографічні карти, віковий та майновий статус виборців та інше, і оперуючи цими даними, могли відповідати на велику кількість найнесподіваніших питань, які їм ставили керівники. До того ж, після завершення голосування, завдяки тим же айтішникам, ми знали не лише результат виборів, але й кількість протоколів, які підлягали уточненню. Результати голосування були нам відомі о другій ночі 27-го жовтня. І все це за дві доби до того, як це зробила ОВК.
Найбільшою була група юридичного супроводу – чернігівські і київські: по два юристи в кожному районі і декілька в штабі. З самого початку всі, хто працював у штабі, прийшли до консенсусу, що ніхто не буде планувати і здійснювати порушення голосування чи фальшування результатів виборів. Завданням юристів було правовий супровід виборчого процесу, навчання членів ДВК і офіційних спостерігачів, захист результатів голосування та участь у можливих судових процесах. Ця група провела навчання для всіх наших членів дільничних комісій у всіх семи районах, виготовила 6 навчальних відеофільмів для ДВК і розмістила їх на моєму персональному сайті, кожен член ДВК отримав необхідні інструкції як діяти і кого повідомляти у випадку виявлення правопорушення. Наші члени ДВК були справді добре підготовлені.
Крім того, у нас було багато волонтерів – місцевих мешканців, які у день голосування власними автомобілями розвозили наших членів ДВК чи спостерігачів на виборчі дільниці.
І нарешті у нас було багато офіційних спостерігачів, завданням яких було не допустити порушень закону під час голосування і підрахунку голосів. Треба сказати, що спостерігачів було багато, бо в нашому окрузі аж 255 дільниць. Усі вони самовіддано працювали і виконали поставлені перед ними завдання. Однак мені окремо хочеться сказати добре слово про спостерігачів з фабрики.
Не буде перебільшенням сказати, що значною мірою я переміг завдяки моїм спостерігачам з Корюківської фабрики, які не лише знайшли в собі сили вивчити божевільне за своєю складністю виборче законодавство, але й не дали зловмисникам його порушувати. Оскільки всі ми прийняли колективне рішення, що не будемо ламати Закон і не дамо порушувати його іншим, уся надія була на чесний підрахунок голосів і на протоколи з мокрими печатками. Фабричні спостерігачі справились з цими завданнями блискуче: вони не дали деяким членам ДВК “хімічити” під час голосування і підрахунку і, що найважливіше, вчасно доставили оригінали і копії протоколів ДВК до штабу. У нас були ВСІ протоколи про підрахунок голосів з усіх виборчих дільниць, по ДЕКІЛЬКА екземплярів з кожної. І саме це і є найбільш вагомим доказом моєї перемоги. А далі було справою техніки: наші програмісти внесли результати голосування в наш комп'ютер у штабі, і ми зрозуміли, що я виграв вибори.

ОВК: кричущі зловживання
Можливо, колись я розкажу про всі кричущі зловживання, які почали діятись в окружній виборчій комісії після того, як стало відомим прізвище переможця. Через саботаж, який періодично влаштовувала голова, окружна комісія практично не працювала, а сотні людей з протоколами і бюлетенями декілька діб мерзли під відкритим небом при десятиградусному морозі. Далі було мінування ОВК, а на третю добу, коли в черзі залишились представники великих комісій з районних міст, в яких я отримав перевагу у сотні голосів, – ОВК за розпорядженням голови комісії зробила перерву і відправила всіх додому. А далі ще було два походи окружної комісії до ЦВК, безсонні ночі, коли ОВК повернули назад в Корюківку виготовити новий уточнений протокол, і нічні дзвінки друзів і членів команди з одним питання: “Чи здали нарешті документи?”

Іншої дороги немає
Вибори закінчились. На початку виборчої кампанії я уявляв собі, що у випадку, якщо стану народним депутатом, буду активно підтримувати розвиток промисловості та створення нових робочих місць. Однак вже наприкінці виборчої кампанії, після того, як поїздив по наших дорогах, побачив десятки покинутих і поруйнованих хат, поспілкувався з покинутими напризволяще владою людьми, я зрозумів, що цього замало. Я не хочу купувати собі лояльність у голів селищних і районних рад, як мій попередник, не збираюсь працювати на майбутні вибори і робити гешефт за принципом: я тобі нині гроші, а ти мені завтра – свій голос. Я пропоную всім виборцям усвідомити одну просту річ: Майдан змінив цю країну назавжди. Ми ще не розуміємо до кінця всіх наслідків цих змін, які стались із нами, але Майдан – це саме та сила, яка здатна підняти цю країну з колін. Формально влада знаходиться у Києві, на Банковій і Грушевського. Сила ж фактично знаходиться на Майдані. На кожному майдані в кожному селі і містечку, де є небайдужі люди, які готові поділитись із ближнім шматком хліба чи добровільно іти на війну. Сьогодні на нас напав підступний і нещадний ворог, який вбиває наших громадян. Однак внутрішні вороги, які роками грабували і руйнували Україну, які нищили її армію і розкладали правоохоронні органи і суди корупцією і безкарністю, нікуди не поділись. З ними треба боротись. І робити це треба всім миром, бо держава сьогодні слабка і без нашої підтримки і лояльності нічого з ними зробити не зможе. Я не ідеаліст: при існуючому зараз розкладі сил і можливостей, я чітко усвідомлюю, що нічого не зможу зробити без вас, без усіх виборців мого 207-го округу. І неважливо, голосували ви “за” чи “проти” мене. Сьогодні саме сила, відвага і надія, які народились на Майдані, можуть нас вивести із цієї Єгипетської пустелі, в яку нас вели наші поводирі 23 роки. Нам потрібно частіше збиратись разом, запровадити практику регулярних зустрічей депутата з виборцями і місцевою владою, сформувати навколо представника у Парламенті групи активістів-волонтерів у всіх районних центрах округу, завданням яких буде виявляти і оприлюднювати існуючі проблеми і спільно шукати способу їх вирішення. Іншої дороги немає.

До зустрічі в окрузі!

Анатолій Євлахов,
переможець Позачергових виборів народних депутатів України по округу 207

24 листопада 2014 р.


PR
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини