Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:40:11

Членство Чернігова у Угоді мерів призупинено тимчасово

06.11.2014   13:28

Чернігів став підписантом Європейської ініціативи "Угода мерів" у 2011 році, метою якої є об'єднання муніципалітетів задля скорочення викидів CO2, шляхом запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.

Як повідомили в управлінні економіки Чернігівської міської ради, для міста головним чинником підписання угоди є можливість співпрацювати зі світовими фінансовими установами та організаціями-донорами для залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток інфраструктури міста.

Міста-учасники у рамках Угоди Мерів зобов’язані скоротити енергоспоживання до 20 %, зменшити до 20% викиди CO2 та  збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 20%. Між тим, на сьогодні членство в угоді тимчасово призупинено через те, що остаточно не затверджено План дій сталого енергетичного розвитку міста. Зараз план доопрацьовується з урахуванням рекомендацій експертів міжнародних організацій для його реалістичності та обґрунтованості заходів. Однак Чернігів продовжує втілювати програми енергозбереження у бюджетній сфері.

Так, за підтримки українсько-німецького проекту технічного співробітництва "Енергоефективність у будівлях" (GІZ), налагоджено систему енергоменеджменту в обласному центрі, яка спочатку охопила будівлі, підпорядковані управлінню освіти міської ради, а пізніше охорони здоров’я та культури. Сьогодні контролюється споживання енергоносіїв у всіх закладах бюджетної сфери. Крім того, у рамках реалізації Проекту GIZ проведено ряд енергоаудитів бюджетних будівель, на основі яких розроблені та затверджені Програми з енергозбереження в закладах освіти, культури та охорони здоров’я м. Чернігова.

З напряму впровадження енергозберігаючих заходів місто вперше розпочало співпрацю з Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках проекту "Реформа міського теплозабезпечення в Україні". На умовах співфінансування реалізований пілотний проект з енергоефективної реновації дитячого садочка №71 (співфінансування проекту – майже 893 тис. грн.). У рамках проекту "Реформа міського теплозабезпечення в Україні" проведені 15 енергоаудитів закладів освіти та охорони здоров’я, п’яти житлових будинків та експрес-енергоаудит системи теплопостачання міста.

Зважаючи на позитивний досвід співпраці з USAID, місто стало одним із учасників нового проекту "Муніціпальна енергетична реформа". 

Наприкінці 2013 року Чернігів залучив кредитні кошти під 3% річних від міжнародної фінансової організації НЕФКО, завдяки розробленому разом з проектом Українсько-Німецького технічного співробітництва (GІZ) бізнес-плану "Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Чернігова".

Розроблена проектно-кошторисна документація та виконуються енергефективні заходи у ЗНЗ № 2, 9, 12, 20, 21, 27 та ліцеї №22.

Загалом, у Чернігові, починаючи з 2008 року, у закладах бюджетної сфери споживання холодної води скоротилося на 34 %,  природного газу – на 19,5 %, електричної енергії – на 4,1 %, у 2012-2013 роках вдалося також зекономити 12,2% тепла.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.