Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:09:26

Стан інформаційного простору Чернігівщині визнано задовільним

29.10.2014   07:58Агенцiя

Колегія Держкомтелерадіо розглянула на своєму засіданні 28 жовтня стан інформаційного простору Чернігівської області, визнавши його задовільним.

Як зазначив доповідач, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Андрій Подорван, в області реалізується комплексна Програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012-2015 роки. Складовою інформаційного простору є електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження.

Доволі потужним є телерадіомовлення. Зокрема, на підставі ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення здійснюють діяльність 17 телеорганізацій з юридичною адресою на території області ( 2 державні, 3 комунальні, 12 приватних). Крім того, ліцензії на мовлення на Чернігівщині мають 17 радіоорганізацій (2 державні, 12 комунальних, 3 приватних).

Чернігівська ОДТРК веде цифрове ефірне телевізійне мовлення 11 годин на добу. Охоплення мешканців області складає близько 60%. Аналогове ефірне телевізійне мовлення здійснюється 12 годин на добу на обласній мережі та охоплює близько 87% мешканців області.

В області регулярно виходить 74 місцеві друковані ЗМІ загальним разовим тиражем близько 860 тис. примірників. Газета «Гарт», співзасновниками якої є обласна рада та колектив редакції газети, має найбільший в області передплатний тираж. Найбільший серед приватних газет - у газети «Вісник Ч» (57,7 тис. прим.).

У регіоні створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності, здійснюються заходи щодо реформування місцевих комунальних засобів масової інформації. Вивчаються шляхи реформування, джерела фінансування витрат, створення відповідних економічних умов для незалежної діяльності, забезпечення дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Разом з тим, зазначили члени колегії, для Чернігівської області як прикордонного регіону нагальною є потреба у забезпеченні домінування українського інформаційного продукту в медіапросторі та налагодження протидії російській пропаганді.

Однією із загроз інформаційній безпеці України на території Чернігівської області є недостатнє покриття сигналами національних телемовників території прикордонних з Російською Федерацією та Республікою Білорусь районів. Разом з тим у низці населених пунктів цієї території (у тому числі у районних центрах) наявний якісний сигнал телеканалів російського телебачення, зокрема і заборонених для поширення на території України.
Тому вкрай необхідно, вважає колегія Держкомтелерадіо, завершити будівництво телевізійних веж у м. Ніжин у м. Любеч Ріпкинського району. Це дасть можливість розширити покриття області національним і місцевим телерадіомовленням, в тому числі забезпечити покриття прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією районів, де зараз відсутній впевнений прийом національного теле- та радіосигналу.

Також члени колегії наголошували на необхідності розширення мережі FM-радіомовлення Чернігівської ОДТРК та забезпечити мовлення міських та районних комунальних радіокомпаній у FM‑діапазоні. Зокрема, одержання ліцензії на FM-мовлення у м. Чернігів дозволить приймати радіосигнал і у прикордонних районах області.

Загалом же, зазначили члени колегії Держкомтелерадіо, задля посилення інформаційної безпеки варто розробити державну програму, спрямовану на забезпечення трансляції сигналів українських телерадіомовників у прикордонних районах.



http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=115695&cat_id=109884

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини